search icon

Οικονομία

Η ΑΑΔΕ ψάχνει μαύρο χρήμα με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Σαρώνει γνωστές και άγνωστες πλατφόρμες αγοραπωλησιών που κρύβουν εκατομμύρια ευρώ

Εκατομμύρια ευρώ κρυμμένα σε πλατφόρμες αγοραπωλησιών (Marketplaces) παγκόσμιας εμβέλειας και σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια βρίσκει η Εφορία!

Η ειδική ομάδα ελέγχου και διασταυρώσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορεί πλέον να εντοπίζει μέσα από αγγελίες και καταχωρήσεις σε γνωστές και λιγότερο γνωστές πλατφόρμες επιχειρήσεις και «παραμάγαζα» που είτε δεν έχουν ανοίξει βιβλία στην Εφορία, είτε δεν έχουν εκδώσει ούτε ένα παραστατικό, παρόλο που έχουν τεράστιους τζίρους, με τα χρήματα να κρύβονται σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια, όπως e-wallet, PayPal, Revolut κ.λπ.

Το «ρομποτάκι» της ΑΑΔΕ, μέσω της σάρωσης των αγγελιών και σε συνδυασμό με το κόστος των προμηθειών που πληρώνουν οι επιχειρηματίες στην πλατφόρμα, τον μέσο εκτιμώμενο τζίρο και τα στοιχεία που στέλνουν οι πλατφόρμες στις υπηρεσίες VIES (εφόσον κάνουν ενδοκοινοτικές συναλλαγές), μπορεί να υπολογίσει πόσα προϊόντα έχουν πωληθεί και σε ποιες τιμές. Ετσι, η ΑΑΔΕ μπορεί να υπολογίσει τους σχετικούς φόρους που χάθηκαν και να τους καταλογίσει εκ των υστέρων. Πρόσφατα, μάλιστα, η ομάδα ειδικών ελέγχων και διασταυρώσεων έκανε έφοδο σε μεγάλη και πολύ γνωστή πλατφόρμα παγκόσμιας εμβέλειας και βρήκε ελληνικές επιχειρήσεις που έκρυβαν πάνω από 8 εκατ. ευρώ σε μαύρο χρήμα – και αυτό από έναν πρώτο έλεγχο! Ενδεικτικά, αναφέρονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:

1/ Σε επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό και λιανικό εμπόριο φωτιστικών, διαπιστώθηκε για τις χρήσεις 2019-2023 η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση 8.107 αποδείξεων ή τιμολογίων, καθαρής αξίας 2,8 εκατ. ευρώ.

2/ Σε ατομική επιχείρηση στα νότια προάστια της Αθήνας, με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο κοσμημάτων, διαπιστώθηκε η μη έκδοση αγνώστου αριθμού φορολογικών στοιχείων, για την περίοδο 2018-2022, καθαρής αξίας 2,13 εκατ. ευρώ.

3/ Σε τρεις επιχειρήσεις ιδίων συμφερόντων, με έδρα την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής και αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο κοσμημάτων, διαπιστώθηκε για τις χρήσεις 2018-2022 η μη έκδοση απροσδιόριστου αριθμού αποδείξεων, καθαρής αξίας 810.000 ευρώ.

4/ Σε ατομική επιχείρηση με έδρα την Αθήνα και αντικείμενο δραστηριότητας την κατασκευή κοσμημάτων απομίμησης και συναφών ειδών διαπιστώθηκε για τις χρήσεις 2018-2022 η μη έκδοση απροσδιόριστου αριθμού φορολογικών στοιχείων, καθαρής αξίας 680.000 ευρώ.

Πώς στήνεται η παγίδα της Εφορίας

Με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ΑΑΔΕ μπορεί να προσδιορίσει τη μέση τιμή πώλησης των προϊόντων λαμβάνοντας υπόψη τις πωληθείσες ποσότητες και την τιμή πώλησης των δημοφιλέστερων κωδικών προϊόντων ανά πωλητή. Στη συνέχεια, προχωρά σε εκτίμηση των συνολικών εσόδων.

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας τα δεδομένα τιμολόγησης της πλατφόρμας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις για τις υπηρεσίες που τους προσφέρει και τις οποίες η πλατφόρμα δηλώνει στο σύστημα VIES για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αποκτούν πρόσβαση στο αντίστοιχο πελατολόγιο της πλατφόρμας στην Ελλάδα και εντοπίζουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν σε πρώτο στάδιο. Μέσω των ποσών της προμήθειας, που προκύπτουν από τις ενδοκοινοτικές παραδόσεις της πλατφόρμας, προσδιορίζονται τα κατά εκτίμηση ακαθάριστα έσοδα των πωλητών.

Στη συνέχεια, γίνεται διασταύρωση της κατά εκτίμηση αξίας πωλήσεων με τα σωρευτικά δηλωθέντα έσοδα όλων των ετών, όπως αυτά προκύπτουν είτε μέσω των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος είτε μέσω των υποβληθεισών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Ετσι, χάρη στη δήλωση των συναλλαγών από την πλατφόρμα για τις προμήθειες που εκείνη έλαβε από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο έλεγχος μπορεί να εντοπίσει διαφορές στις συναλλαγές που οι ελληνικές επιχειρήσεις… παρέλειψαν να δηλώσουν στην Εφορία.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε πλατφόρμες διανομής προϊόντων τεχνολογίας και φαγητού, καθώς διαπιστώνεται ότι ειδικά οι νεαρές ηλικίες χρησιμοποιούν κατά κόρον αυτού του είδους τη μέθοδο παραγγελιοληψίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης και οι έλεγχοι στα posts των celebrities και των influencers στα social media, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι τη διασημότητά τους και τους πολυπληθείς ακολούθους τους, έχουν στήσει «μαγαζιά» κάνοντας χρυσές δουλειές κάτω από τη μύτη της Εφορίας. H ειδική ομάδα ελεγκτών της ΑΑΔΕ ερευνά εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω Facebook, Instagram, TikTok και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τη βοήθεια του ειδικού αλγόριθμου που τρέχει συνδυαστικές διασταυρώσεις.

Διαβάστε ακόμη 

VW: «Πρέπει να κλείσουμε δύο εργοστάσια» – Εργαζόμενοι: «είστε ανίκανοι!»

Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν είμαι αισιόδοξος για ένα δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης

Τουρισμός: Ανοδικά συνεχίζει και το φθινόπωρο, με προκλήσεις το 2025 (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version