Η στοχευμένη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, η επέκταση της επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης, η συνέχιση της πολιτικής των φοροελαφρύνσεων, οι συντομευμένες έξοδοι στις αγορές σε συνδυασμός με την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του υπουργού οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την επόμενη χρονιά.
Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι παρά τις προκλήσεις των διδύμων κρίσεων, της ενεργειακής και της υγειονομικής, για την ώρα δεν συντρέχει κάποιος λόγος επανασχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής και συγκεκριμένα των στόχων που έχει θέσει ο υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας για την έξοδο της οικονομίας από το καθεστώς εποπτείας και την ένταξη της σε μία διαδικασία διαρκούς ανάπτυξης.
Χωρίς να παραβλέπουν του κλυδωνισμούς στα δημοσιονομικά από την έξαρση του πληθωρισμού και τις παρενέργειες της πανδημίας, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η οικονομία θα πορευτεί με βάση τους εξής 8 άξονες:
- Επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα μέτρα στήριξης θα αποσύρονται σταδιακά και όχι απότομα, για να «κουμπώσει» η πλήρης απόσυρσή τους με τη λήξη της υγειονομικής κρίσης.
- Στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων. Μέχρι σήμερα έχει δοθεί 1,1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και όσο αυτή διαρκεί, η Πολιτεία θα είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
- Συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως και στην αύξηση του πλούτου και τη δίκαιη κατανομή του.
- Συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων. Στις αρχές του 2022 θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ενώ θα πληρωθούν και 5,2 δισ. ευρώ από διμερή δάνεια με κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
- Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, υλοποιώντας πολιτικές, όπως είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 12,7 δισ. ευρώ, και το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.
- Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών (φορολογικά κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, για μεγέθυνση επιχειρήσεων κ.ά.), προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
- Ενεργός συμμετοχή της χώρας στη διάρθρωση νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.
- Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ έως το 2027.
Το μεγάλο στοίχημα
Το μεγαλύτερο -ίσως- στοίχημα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η μεταστροφή της οικονομικής πολιτικής ούτως ώστε το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ να παράγεται από επενδύσεις και εξαγωγές και λιγότερο μέσα από την κατανάλωση.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι για το 2022 το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (μέγεθος μας δείχνει πόσο από την αξία που προστίθεται στην οικονομία επενδύεται αντί να καταναλώνεται) θα αυξηθεί με ρυθμό 30,3% το 2022 ενώ οι εξαγωγές θα τρέξουν με ρυθμό κατά 13,8%.
Σημειώνεται τέλος ότι ο προϋπολογισμός του 2022 προβλέπει σημαντική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος (1,4% έναντι εκτίμησης 7% για το 2021, σε όρους ESA) που θα προέλθει από μερική απόσυρση των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά αναλογούσαν σε περίπου 9% του ΑΕΠ ετησίως για το 2020 και 2021 και θα περιοριστούν σε 2,2% του ΑΕΠ για το 2022.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι μια δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και μια συνέχιση των αυξήσεων του κόστους ενέργειας μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν την έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Διαβάστε ακόμη:
Λάκης Γαβαλάς: Σε νέα περιπέτεια για το εμβληματικό ακίνητο της Κάντζας
Ο άνθρωπος που «σκότωσε» 200 δημοφιλή brands της Coca Cola – Γιατί… θα το ξανάκανε