Τρεις στους πέντε δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για την προσωπική τους ασφάλεια, λέγοντας ότι κάποιος άλλος εκτός από αυτούς θα έπρεπε να έχει την ευθύνη για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας των ιδίων και της οικογένειάς τους, σε περίπτωση που κάτι αναπάντεχο συμβεί και δεν είναι σε θέση να κερδίζουν τα προς το ζην. Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα της HSBC, «Η Δύναμη της Προστασίας Αυτοπεποίθηση για το μέλλον».
Ενώ 40% των ανθρώπων υποστηρίζουν ότι η οικονομική τους σταθερότητα αποτελεί δική τους ευθύνη, 26% λένε ότι η ευθύνη θα έπρεπε να ανήκει στο Κράτος ή την κυβέρνηση, 20% δηλώνουν ως υπεύθυνη την οικογένεια τους και ένα ακόμη 14% θεωρεί ότι θα έπρεπε να ευθύνεται ο εργοδότης τους. Οι ερωτώμενοι στις Η.Π.Α είναι πιο πιθανό να αναλάβουν την ευθύνη οι ίδιοι για τους εαυτούς τους (54%) ενώ στην Κίνα (77%), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (71%) και την Αργεντινή (70%) είναι πιο πιθανό να ονοματίζουν κάποιον άλλο (το Κράτος, τον εργοδότη ή την οικογένεια) ως υπεύθυνο.
Στην έρευνα σε περισσότερους από 11,000 ανθρώπους σε 12 χώρες ανά τον κόσμο, η HSBC βρήκε ότι σχεδόν οι μισοί (47%) λένε ότι αυτό που τους απασχολεί περισσότερο στη ζωή είναι η μακροπρόθεσμη οικονομική τους ασφάλεια, ποσοστό που αυξάνεται σε 58% στη Μαλαισία, 56% στη Σιγκαπούρη και 55% στις Η.Π.Α.
Παρόλα ταύτα, το 49% των ίδιων ανθρώπων λένε ότι δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν επιτυχώς την οικονομική τους κατάσταση αν κάτι αναπάντεχο συνέβαινε στη μακροπρόθεσμη οικονομική τους σταθερότητα: από αυτούς το 38% δηλώνει ότι ότι δεν είναι καθόλου προετοιμασμένοι και ένα επιπλέον 11% δηλώνει ότι θα τα κατάφερνε χωρίς όμως να έχει κάτι συγκεκριμένο γι’ αυτό στην πράξη. Το μερίδιο των ερωτηθέντων που δεν θα ήταν σε θέση να διαχειριστούν μακροπρόθεσμα την οικονομική τους κατάσταση ανεβαίνει στο 74% στην Αργεντινή και 69% στον Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία.
Περισσότεροι από τους μισούς (51%) αυτών που υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν επιτυχώς την οικονομική τους κατάσταση, αν κάτι αναπάντεχο συνέβαινε, δηλώνουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι δεν αντέχουν οικονομικά να επωμιστούν την προετοιμασία για το μέλλον. Τριάντα ένα τοις εκατό πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κάτι να κάνουν για το άγνωστο και ένα περαιτέρω 18% λένε ότι δεν έχουν ποτέ σκεφτεί γι αυτό.
Περισσότεροι από τους μισούς (53%) εκείνων οι οποίοι ενεργά σκέφτονται να συνάψουν ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα, αλλά δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, λένε ότι το βασικό εμπόδιο είναι το κόστος: είτε πιστεύουν ή γνωρίζουν ότι το προϊόν είναι ακριβό. Άλλοι λόγοι για να μην κάνει κάποιος ασφάλεια είναι είτε γιατί δεν γνωρίζουν τον τρόπο ή διότι ανησυχούν για εξαιρέσεις των συμβολαίων ή τις μη πληρωμές (ψιλά γράμματα) κατά 38%, ή γιατί δεν το έχουν χρειαστεί έως τώρα ή δεν είναι προτεραιότητα (31%) ή βασίζονται σε κάποιον άλλο να το διευθετήσει ή απλά είναι πολυάσχολοι (20%).
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και Marketing της HSBC Ελλάδος, δήλωσε: «Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, πολλοί είναι αυτοί που δυστυχώς δεν έχουν καταφέρει να προετοιμαστούν για ένα αναπάντεχο ενδεχόμενο στο μέλλον. Ενώ η ανάγκη όλων μας για οικονομική ασφάλεια είναι δεδομένη, ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζει το ζήτημα με πολύ διαφορετική αντίληψη. Η HSBC μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες της να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες προκλήσεις και να καταρτίσουν ένα πλάνο για το μέλλον. Οι Προσωπικοί Συνεργάτες της HSBC, με την υποστήριξη ειδικών από ολόκληρο τον κόσμο, παρέχουν στους πελάτες εξατομικευμένο επενδυτικό και χρηματοοικονομικό σχεδιασμό αλλά και πρόσβαση σε ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προϊόντα».
Πίνακας: Προσδοκίες για το ποιος θα έπρεπε να είναι υπεύθυνος για να εξασφαλίσει την οικονομική τους σταθερότητα
Σημειώνεται ότι η έρευνα «Η Δύναμη της Ασφάλειας» πραγματοποιήθηκε από την TNS τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2015, μέσω διαδικτύου σε 11 χώρες και μέσω προσωπικών συνεντεύξεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.