search icon

Οικονομία

HSBC: Σταθερά θετική η δυναμική της ελληνικής οικονομίας (γραφήματα)

Το 2023 θα είναι πιθανότατα μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ για τις ξένες άμεσες επενδύσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παρέχοντας μια πιο σταθερή πηγή χρηματοδότησης από ό,τι στο παρελθόν, επισημαίνει η τράπεζα

Η βρετανική τράπεζα HSBC μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2023 από 2,2% σε 2,1%, και βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2024 από 1,3% και κατά 1,7% το 2025 (από 1,5%), λόγω των πρόσθετων κονδυλίων του RePowerEU και της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να στηρίξει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα γνώρισε πρόσφατα μια εντυπωσιακή σειρά αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης. Η σημαντικότερη είναι η απόφαση της S&P στις 20 Οκτωβρίου και της Fitch την 1η Δεκεμβρίου να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (IG) μετά από 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα περιλαμβάνεται πλέον στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που θα συμβάλλει στη διεύρυνση της βάσης των επενδυτών. «Με πρωτογενές πλεόνασμα, 35 δισ. ευρώ περίπου ταμειακά αποθέματα, χρέος προς ΑΕΠ που μειώνεται γρήγορα (θα μειωθεί στο 140% ΑΕΠ από 206% το 2020) και μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς, μετά από μία παρόμοια πορεία με την Πορτογαλία όσον αφορά τα κρατικά spreads, δεν φαίνεται απρόβλεπτη», επισημαίνει η τράπεζα.

«Το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο το γ’ τρίμηνο, λίγο πολύ σύμφωνα με τις προσδοκίες μας (0,1% τριμηνιαίως), μετά την αξιοσημείωτα ισχυρή ανάπτυξη του β’ τριμήνου (1,1%). Λόγω των αναθεωρήσεων των προηγούμενων στοιχείων, τόσο η ιδιωτική κατανάλωση (-0,7% τριμηνιαίως), όσο και οι επενδύσεις (-1,8% τριμηνιαίως) υποχώρησαν το γ’ τρίμηνο. Οι επενδύσεις έχει πλέον συρρικνωθεί για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, αφού είχαν εκτιναχθεί κατά σχεδόν 50% μεταξύ του τετάρτου τριμήνου του 2020 και του τετάρτου τριμήνου του 2022. Οι εξαγωγές ξεπεράστηκαν επίσης από τις εισαγωγές. Έτσι, ο μόνος θετικός παράγοντας που συνέβαλε στην ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο ήταν τα αποθέματα. Ως εκ τούτου, πιο σημαντικό από το να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες των της ανάπτυξης, είναι να εξετάζουμε τη δυναμική της ανάπτυξης, η οποία παραμένει θεμελιωδώς θετική» επισημαίνει ο Fabio Balboni, Senior Economist στη βρετανική τράπεζα.

«Το 2023 θα είναι πιθανότατα μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Μέχρι το Σεπτέμβριο, ο  αφίξεις και οι εισπράξεις είχαν φτάσει στο 103% και 110% των αντίστοιχων μεγεθών του 2019. Ενώ αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη μετά την πανδημία μπορεί να έχει τελειώσει, εξακολουθούμε να βλέπουμε κάποια περιθώρια ανάπτυξης, καθώς η τουριστική περίοδος γίνεται όλο και μεγαλύτερη, επεκτεινόμενη στο πρώτο τρίμηνο και στο τέταρτο τρίμηνο. Συνολικά, η Ελλάδα έχει σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία. Αλλά το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι σχεδόν 15% χαμηλότερα από το επίπεδο του 2010, πριν από την κρίση δημόσιου χρέους. Έτσι, υπάρχουν ακόμη κάποιες αναπτυξιακές ευκαιρίες και βρίσκεται πλέον σε πιο βιώσιμες βάσεις. Η χρηματοδότηση είναι επίσης διαθέσιμη για την ανάπτυξη. Η χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ – από το οποίο η Ελλάδα έχει αντλήσει 35 δισ. ευρώ (18% του ΑΕΠ) – επιταχύνεται, ενώ η Ελλάδα θα λάβει επίσης περίπου 35 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία από τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά την περίοδο 2020-2027», εκτιμά η τράπεζα.

«Ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων στην οικονομία είναι μέχρι στιγμής σχετικά περιορισμένος. Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, παρόλο που η αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί, τα επιτόκια δεν βρίσκονται ακόμη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για τις ελληνικές επιχειρήσεις (το ασφάλιστρο κινδύνου έχει μειωθεί σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης) και έχουν επίσης τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια από υψηλά ταμειακά υπόλοιπα. Παρόλα αυτά, το κόστος δανεισμού αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς για τις επιχειρήσεις, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης του διαθέσιμου RRF για τη στήριξη, τόσο των δημόσιων, όσο και των επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει υψηλότερο από ότι πριν από την πανδημία, αλλά τουλάχιστον τα ιστορικά υψηλά επίπεδα άμεσων ξένων επενδύσεων παρέχουν μια πιο σταθερή πηγή χρηματοδότησης από ότι στο παρελθόν», καταλήγει η HSBC.

 

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Γυρίζει η κλεψύδρα για τη διανομή μερίσματος – Τα «ραντεβού» με τον επόπτη

Οι διακοπές… άλλος στην Ήπειρο κι άλλος στο Τέξας, η Ανάπλαση της 300άρας και η παιδική χαρά, οι Χούτι βαράνε και οι εφοπλιστές κονομάνε και οι φήμες για υψηλά ραντεβού

Πλειστηριασμοί: Ο Στέγγος βγάζει στο σφυρί τη… μισή Ελαφόνησο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version