O βρετανικός οίκος της HSBC αναβαθμίζει την εκτίμηση της στο 2,2% από 2% προηγουμένως για την ανάπτυξη φέτος ενώ για το 2024 η εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ παρέμεινε στο 1,3% αμετάβλητη. Για το 2025, η πρόβλεψη κινείται στο 2% και ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 4,1% φέτος και στο 2,5% το 2024.
Η HSBC αναμένει ότι η Ελλάδα θα έχει έλλειμμα 1,4% στον προϋπολογισμό το 2023, το οποίο θα μειωθεί στο 0,7% το 2024, ενώ στο μέτωπο του χρέους, η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί στο 160,9% του ΑΕΠ φέτος και 151,7% τον επόμενο χρόνο.
Η ελληνική οικονομία μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία θα έχει τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, σε μία δύσκολη χρονική στιγμή, σύμφωνα με την ανάλυση εκτιμήσεων της HSBC για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Όπως επισημαίνει, μετά την ανθεκτικότητα που επιδείχθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος, οι κορυφαίοι δείκτες της Ευρώπης έχουν επιδεινωθεί.
Για την ανεργία, η εκτιμά ότι θα μειωθεί σε 11,1% φέτος από 12,4% το 2022, σε 10,7% το 2024 και σε 10,2% το 2025, ενώ ο οίκος επισημαίνει ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να έχει άφθονα περιθώρια για περαιτέρω μείωση στην Ελλάδα.
Στην τελευταία ανάλυση της HSBC για την Ελλάδα, ο οίκος είχε επισημάνει ότι η ανάπτυξη παραμένει σταθερή, αποσυνδεδεμένη από την ευρωζώνη, καθώς η χώρα εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις δυνάμεις της από την κρίση δημόσιου χρέους. Τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν μεγάλη αρνητική επίδραση ή αντίκτυπο μέχρι στιγμής και το κόστος των πλημμυρών φαίνεται διαχειρίσιμο. Αν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί πρόσφατα, τα υψηλά επίπεδα άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) παρέχουν μια πιο σταθερή πηγή χρηματοδότησης από ό,τι στο παρελθόν», συνεχίζει η βρετανική τράπεζα.
Η αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα είναι δυνατή, παρότι οι δείκτες δραστηριότητας κινούνται χαμηλότερα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε το β΄ τρίμηνο του 2023 (από 2,1% σε ετήσια βάση σε 2,7%), με κινητήρια δύναμη την κατανάλωση. Οι δείκτες των υπευθύνων παραγγελιών (PMI) παραμένουν αρκετά πάνω από το 50 και ο δείκτης κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξήθηκε σε υψηλό 17 μηνών τον Αύγουστο.
Ο τουρισμός βρίσκεται πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ η χρήση του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ, από το οποίο η Ελλάδα έχει αντλήσει 35 δισ. ευρώ (18% του ΑΕΠ) επιταχύνεται, ιδίως για τα δάνεια τα οποία χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών και όχι δημόσιων επενδύσεων.
Διαβάστε ακόμη
ΕΣΠΑ: Επιδότηση 50% και για τις νέες επιχειρήσεις… όπως παλιά
Alphabet: Προς πώληση 79.000 δάνεια ύψους 4,8 δισ. ευρώ – Πώς θα «τρέξει» το νέο project της PQH
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ