To μακροοικονομικό outlook βελτιώνεται στην Ελλάδα και η νέα κυβέρνηση έχει μια φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Μια συμφωνία με τους θεσμούς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων φαίνεται εφικτός, ενώ σε συνδυασμό με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις τράπεζες, μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω το κλίμα των επενδυτών για τη χώρα.
Αυτό αναφέρει η HSBC σε έκθεση της με τον τίτλο “Stars aligned? Key takeaways from our investor trip to Athens”, η οποία αποτελεί και τα συμπεράσματα από το επενδυτικό ταξίδι της στην Αθήνα.
Ο ήλιος λάμπει στην Αθήνα
Η HSBC επισημαίνει ότι κατά το ταξίδι της στην Ελλάδα, είχε συναντήσεις με σημαντικά μέλη της νέας κυβέρνησης από την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία (Υπουργό Οικονομικών, αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών αρμόδιος για το τραπεζικό σύστημα, Υπουργό Ανάπτυξης), τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και άλλους οικονομολόγους από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την υπηρεσία διαχείρισης χρέους, το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
To μακροοικονομικό outlook βελτιώνεται
Μετά από μια αργή έναρξη του έτους, η ανάπτυξη έχει βελτιωθεί πρόσφατα, με τους δείκτες επιχειρηματικές και καταναλωτικής εμπιστοσύνης να έχουν φτάσει σε πολυετή υψηλά τους τελευταίους μήνες.
Μέχρι στιγμής η Ελλάδα φαίνεται ότι ήταν σχετικά ανεπηρέαστη από την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, ακόμη και αν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει αρχίσει να διευρύνεται. Οι πρόσφατα ανακοινωθείσες φορολογικές περικοπές από την κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη το 2020. Η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει μια ατζέντα υπέρ των επιχειρήσεων, καθώς επικεντρώνεται στη μείωση των φόρων, αλλά και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών εργασίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Επίσης, η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει τη δέσμευση της για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των μεταρρυθμίσεων. Αυτό αυξάνει επίσης τις πιθανότητες η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τις ευρωπαϊκές αρχές ελαφρώς χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα της επέτρεπε να ανακοινώσει περαιτέρω φορολογικές περικοπές για την ανάπτυξη.
Συνεχίζεται το ράλι των ελληνικών assets – Το 2020 η επενδυτική βαθμίδα
Σύμφωνα με την HSBC, μπορεί να υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Η φιλοσοφική στάση της νέας κυβέρνησης είναι ευπρόσδεκτη από τις αγορές. Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί στο ήμισυ από 400 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο και η απόδοση υποχώρησε ακόμη περισσότερο (από το 4,5% στο 1,5% τώρα). Η βελτίωση είχε ήδη αρχίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά επιταχύνθηκε από τις εκλογές του Ιουλίου, με το ράλι της αγοράς να έχει επεκταθεί και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία (ιδίως σε μετοχές τραπεζών).
Σύμφωνα με την εκτίμηση της HSBC με βάση τα πρόσφατα σχόλια των επενδυτικών οίκων, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Ιδιωτικοποιήσεις
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ανεβάζει επίσης ταχύτητα, παράλληλα με τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές. Η αναμενόμενη συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού έχει από μόνη της τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ (άνω του 4% του ΑΕΠ) σε διάστημα 20 ετών, με ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Επίσης, η αύξηση του ποσοστού απορρόφησης των πόρων της ΕΕ – η οποία επιβραδύνθηκε πρόσφατα λόγω εκλογικών και διοικητικών περιορισμών – θα μπορούσε να δώσει μια περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα. Εάν τα κονδύλια που διατέθηκαν στην Ελλάδα βάσει του πολυετούς προϋπολογισμού 2014-2020 δαπανηθούν, το ποσό θα μπορούσε να φτάσει περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ (1,4% του ΑΕΠ) σε κάθε ένα από τα επόμενα τέσσερα έτη.
Περαιτέρω πρόοδος στον τραπεζικό τομέα
Η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να επιταχύνει τα σχέδια για να συμβάλει στη μείωση της επιβάρυνσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για τις τράπεζες.
Το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων και άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να προστεθούν στη δέσμη εργαλείων των τραπεζών, ενώ οι θεμελιώδεις τάσεις στην αύξηση των δανείων, την ποιότητα των ακινήτων και των περιουσιακών στοιχείων φαίνεται επίσης να είναι θετικές. Πιθανές αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων θα φέρουν την Ελλάδα πιο κοντά στην ένταξη στο QE της ΕΚΤ, ενισχύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Και οι κίνδυνοι φαίνεται να είναι περιορισμένοι στο εγγύς μέλλον.
Κάνοντας χρήση κάποιων μετρητών
Η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα (33 δισ. ευρώ, 18% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης του Ελληνικού Χρέους). Αυτό σημαίνει ακόμη και αν το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας πέσει κάτω τα επίπεδα που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές (3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022) είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2023.
Η κυβέρνηση υπέβαλε επισήμως αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,85 δισ, από τα συνολικά 8,85 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι τα δάνεια αυτά έχουν επιτόκιο σχεδόν 5% ετησίως, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αποταμιεύσεις (περίπου 70 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Διαχείρισης του Χρέους.
Ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες ενισχύουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
Η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας παρακολουθείται στενά από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Το ΔΝΤ οφείλει σύντομα να δημοσιεύσει την έκθεσή του σχετικά με την Ελλάδα, με την HSBC να μην αποκλείει την πιθανότητα να έχει μια πιο αισιόδοξη άποψη για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.