Με ένα διαστημικό πρόγραμμα… made in Greece και με πόρους που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, η χώρα θα δημιουργήσει ένα δίκτυο μικροδορυφόρων με στόχο την αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών και την ενσωμάτωσή τους στην εθνική οικονομία.
Πρόκειται για το έργο «Ανάπτυξη δικτύου μικροδορυφόρων» που σχετίζεται με την παροχή υποστήριξης σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, χαρτογράφησης, χωροταξικού σχεδιασμού, στη ναυτιλία, γεωργία καθώς και σε άλλους τομείς της οικονομίας, παρέχοντας κρίσιμη υποστήριξη σε επενδύσεις νέων τεχνολογικών λύσεων. Θα υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως την παροχή συνδεσιμότητας και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, τη γεω-επιτήρηση και τη χαρτογραφία, τη ναυτιλία, τη γεωργία, την πολεοδομία κ.ά. Αρχή υλοποίησης θα είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) με την τεχνική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ).
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη το έργο εντάχτηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό για δημόσια στήριξη 200,3 εκατ. ευρώ (ΦΠΑ δεν προβλέπεται, δεδομένου ότι η υλοποίηση του έργου υλοποιείται από τον ΕΟΔ).
Η αρχική φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το β’ τρίμηνο του 2022. Το πιλοτικό έργο των πρώτων μικροδορυφόρων αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2022 και η τρίτη φάση κατασκευής των επόμενων μικροδορυφόρων κα ιη ολοκλήρωση του έργου αναμένεται έως το δ’ τρίμηνο του 2025.
Το… διαστημικό μέρος του έργου περιλαμβάνει την ανάπτυξη, κατασκευή, εκτόξευση και θέση σε επιχειρησιακή λειτουργία συστοιχίας μικροδορυφόρων σε απόκριση ευρωπαϊκών και εθνικών αναγκών.
Οι μικροί δορυφόροι θα ενσωματώνουν συναφή ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση αναγκών που πρωτίστως αφορούν στην ασφαλή συνδεσιμότητα π.χ. τηλεπικοινωνίες, κβαντική κρυπτογράφηση, για την εξυπηρέτηση σκοπών Εθνικής Ασφάλειας και δευτερευόντως ειδικό εξοπλισμό ολοκληρωμένων τεχνολογικών υπηρεσιών για υπηρεσίες πολλαπλής χρήσης π.χ. γεωεπισκόπηση για την εξυπηρέτηση αναγκών που αφορούν στη ναυτιλία, στην τοπογραφία, στην επιτήρηση συνόρων, στην πολιτική προστασία, στην προστασία περιβάλλοντος καθώς και άλλους τομείς της εθνικής ασφάλειας, πολιτικής και οικονομίας.
Ο Επίγειος Τομέας του έργου περιλαμβάνει την χρησιμοποίηση υφιστάμενων ήδη επιχειρησιακών ή προς αναβάθμιση εθνικών υποδομών (π.χ. τα τηλεσκόπια Χελμού, του Σχίνακα και του Χολομώντα, το Κλειστό Δορυφορικό Δίκτυο – GreeCom) καθώς και την υλοποίηση νέων απαραίτητων επίγειων υποδομών,
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι:
α) η απόκτηση εθνικών διαστημικών υποδομών για την υποστήριξη ζωτικών κρατικών λειτουργιών (ενδεικτικά πολιτική προστασία, υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης,
επιτήρηση συνόρων κ.ά.), αλλά και τομέων της οικονομίας της χώρας (ασφαλείς τηλεπικοινωνίες, ευφυείς πόλεις, περιβαλλοντολογική προστασία κ.ά.)
β) ο έλεγχος των διαστημικών υποδομών και η αποκλειστική χρήση τους σύμφωνα με τις εθνικές ανάγκες,
γ) η ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής και σύγχρονων προϊόντων που βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας,
δ) η ένταξη της Ελλάδας στην ομάδα χωρών που παράγουν, αξιοποιούν διαστημικές υποδομές και προϊόντα σε αντιστοιχία με τις γειτονικές της.
ε) με την υλοποίηση του έργου η εγχώρια διαστημική βιομηχανία και η επιστημονική κοινότητα θα δύνανται να συμμετέχουν ενεργά στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό
σχεδιασμό (ενδεικτικά προγράμματα GovSatCom, EuroQCI και European Space Based Secure Connectivity), να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις νέων έργων και να
βελτιώσει περαιτέρω τις ικανότητες της χώρας στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα του Διαστήματος.
Διαβάστε ακόμη
«Υπερέσοδα» και στα καύσιμα ψάχνει το ΥΠΟΙΚ για να βρει… επίδομα αντλίας
Οι Γερμανοί ξανάρχονται – Ποια ακίνητα αγοράζουν στην Ελλάδα