search icon

Οικονομία

H EKT καλωσορίζει την παράταση του σχεδίου «Ηρακλής»

Η κεντρική τράπεζα δίνει εύσημα για την συμβολή του στη μείωση των κόκκινων δανείων

Εύσημα απέδωσε το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Εlizabeth McCaul στον «ΗΡΑΚΛΗ» για τη συμβολή του στη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Ethos Group για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε ότι είναι «ευπρόσδεκτη από την ΕΚΤ η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να παρατείνει τη διάρκεια του ΗΡΑΚΛΗ έως το 2022. Επίσης υπογράμμισε ότι στην μείωση των κόκκινων δανείων θα συμβάλλει και η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εταιρειών Διαχείρισης Ενεργητικού.

Η ίδια προέβλεψε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα αυξηθούν σε ολόκληρη την ευρωζώνη εξαιτίας της πανδημίας, όχι όμως τόσο όσο προέβλεπε αρχικώς ο SSM.

Όπως ανέφερε η ίδια, οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση της «βαρείας κληρονομιάς των κόκκινων δανείων. Η Ελλάδα είχε έναν από τους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την κρίση. Ωστόσο το ποσοστό τους μειώνεται σταθερά, από τότε που ξεκίνησε η ΕΚΤ να έχει την εποπτεία του πιστωτικού συστήματος με αποτέλεσμα από 40% που ήταν το 2015 να υποχωρήσει σε περίπου 28% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020.

Απέδωσε την επιτυχία αυτή στον μεγάλο όγκο των NPLs που διέθεσαν οι τράπεζες στην αγορά μέσω του Συστήματος Παροχής Κρατικής Εγγύησης, γνωστό ως ΗΡΑΚΛΗΣ. Παράλληλα η θετική αυτή εξέλιξη συνδέεται και με τη συγκράτηση του ρυθμού δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων χάρις στα μορατόρια που επιβλήθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank ) τις οποίες εποπτεύει η ΕΚΤ, διαθέτουν περίπου το 95% του συνολικού ενεργητικού του χρηματοπισωτικού τομέα στην Ελλάδα, έχουν ήδη συμμετάσχει στον ΗΡΑΚΛΗ, είτε έχουν υποβάλλει αίτημα ένταξης τους στο σχήμα. Έτσι μόνο στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια τους κατά περίπου 40%, παρά τις καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει η κρίση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, οι τέσσερις αυτές τράπεζες προχώρησαν το 2020 σε πωλήσεις κόκκινων δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει μία ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 30%. Ετσι, το συνολικό τους απόθεμα μειώθηκε σημαντικά από τα 73 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019 στα 60 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020.

Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε η κ. ΜcCaul συστημικές λύσεις όπως ο ΗΡΑΚΛΗΣ συνετέλεσαν στο να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος η δευτερογενής αγορά των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα. Παράλληλα με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ οι ελληνικές τράπεζες μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια κατόρθωσαν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση, με αποτέλεσμα να είναι πλέον πιο ελκυστικές στους ξένους επενδυτές. Παράλληλα διευρύνονται οι ορίζοντες χρηματοδότησης τους από τις αγορές. Με δεδομένη την επιτυχία του σχεδίου η ΕΚΤ καλωσορίζει την πρωτοβουλία να παρατείνει τη διάρκεια του ΗΡΑΚΛΗ έως το 2022.

Όπως είπε, η επιτυχία του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ απελευθερώνει τους Ισολογισμούς των τραπεζών από το βάρος που συσσώρευσε σε αυτούς η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και ενισχύει την πεποίθηση μου ότι οι συστημικές λύσεις για την διαχείριση των ΝPLs – είτε αυτές υποστηρίζονται από το κράτος προκειμένου να διευκολυνθούν οι τιτλοποιήσεις είτε λειτουργούν αυτόνομα στην αγορά – μπορεί να αποτελέσουν αρωγούς, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την ανάγκη για μία αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου από τις ίδιες τις τράπεζες .

Αναφερόμενη στη λύση της λεγόμενης «κακής τράπεζας» υποστήριξε ότι συστημικά εργαλεία για την επίλυση του προβλήματος των NPLs όπως οι Εταιρείες Διαχείρισης Ενεργητικού, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δημιουργία ενός Πανευρωπαικού Δικτύου Εταιρειών Διαχείρισης Ενεργητικού το οποίο θα απαρτίζεται από Εθνικές Εταιρείες αποτελεί μία λύση που εξετάζουμε. Πρόσβαση στις εταιρείες αυτές θα γίνεται μόνον από τις τράπεζες που διαθέτουν βιώσιμα επιχειρησιακά σχέδια. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, είναι αδιαμφισβήτητο ότι στην παρούσα φάση θα πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα στην αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων επιδιώκοντας μία Ευρωπαική Λύση.

Tέλος για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε ότι αποτελεί σημαντικό βήμα καθώς καθιστά πιο εύκολη την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους βοηθώντας έτσι στην μείωση των NPLs. Η υιοθέτηση αποτελεσματικών διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως είπε αποτελούν σημαντικό βήμα στην δημιουργία μίας κουλτούρας συνέπειας μεταξύ των δανειοληπτών, στην μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και στην διευκόλυνση της πρόσβασης των δανειοληπτών στον τραπεζικό δανεισμό.

Διαβάστε ακόμη:

Σταϊκούρας στο NPL Summit: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 30% σε ένα έτος

Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας: Χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών

Λαγκάρντ: Η αύξηση των καθαρών αγορών ομολόγων μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο

Exit mobile version