search icon

Οικονομία

Σβήνουν – γράφουν το σχέδιο μεταπρογραμματικής ανάπτυξης

Σε "στενή επικοινωνία" βρίσκονται Αθήνα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις Βρυξέλλες να έχουν άμεση επιρροή στην δημιουργία του σχεδίου - Οι θεσμοί ανέμεναν το σχέδιο "στο ελληνικό Πάσχα" - Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η καθυστέρηση

του Ιωάννη Αντύπα

Σε “στενή επικοινωνία” βρίσκονται Αθήνα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Όπως είπε, η αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα θα συζητηθεί στο Eurogroup της Σόφιας, στις 27 Απριλίου και μέχρι τότε υπάρχει συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών”.

Ενδιαφέρον προκαλεί πως στο πιο πρόσφατο Eurogroup, αυτό του Μαρτίου, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως οι θεσμοί αναμένουν το σχέδιο χρονικά “στο ελληνικό Πάσχα”.

Αυτό πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα.

Αρχικά πως το σχέδιο δεν κατατέθηκε στην ώρα του και αυτό έχει ένα αντίκτυπο καθώς απομένει ελάχιστος χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τυχόν επιπλέον καθυστερήσεις θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας και τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεση τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να αποσαφηνίσουν τα μέτρα για το χρέος και τη μεταπρογραμματική πορεία της Ελλάδας.

Παράλληλα, το σχέδιο αυτό αρχικά θα αποτελούσε την ελληνική προσθήκη στην μεταπρογραμματική περίοδο. Με τα σημερινά δεδομένα όμως παύει να είναι ελληνικό. Από την ώρα που οι Θεσμοί βρίσκονται σε στενή επαφή με τις Ελληνικές Αρχές, οι Βρυξέλλες έχουν άμεση επιρροή στην δημιουργία του σχεδίου αυτού.

Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να κορυφωθούν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσινγκτον, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι στη συνέχεια, το Ταμείο θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα.

Τσακαλώτος: Εξετάζεται πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης

Ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης είναι το βασικό σενάριο που εξετάζεται για την Ελλάδα όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ομολογώντας ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν θα έχουν κλείσει μέχρι τις 28 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα (π.χ. τομεάρχες στο Δημόσιο, κτηματολόγιο, άδεια καζίνου που είναι προϋπόθεση για την ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό). «Όλα αυτά μπορούν να τα παρακολουθούν αλλά δεν αφορούν νέους όρους» δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο το αναπτυξιακό σχέδιο που συντάσσει η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει «τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι ώστε όλη η κοινωνία να είναι – όπως λέμε στην Πρέβεζα – on board».

Exit mobile version