search icon

Οικονομία

Γονικές παροχές: Τι ισχύει για το αφορολόγητο

Με το άρθρο 44 του Ν. 2961/2001 καθιερώθηκε αφορολόγητο όριο 800.000,00 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές με δικαιούχους πρόσωπα της Α’ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας του άρθρου 29 που πραγματοποιούνται από 01.10.2021

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών (2077/2022) διευκρινίστηκαν συνοπτικά τα εξής: Το αφορολόγητο όριο των 800.000,00 ευρώ αφορά σε δωρεές / γονικές παροχές οποιαδήποτε φύσεως, ήτοι κινητά, ακίνητα και απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και χρηματικών ποσών. Το αφορολόγητο όριο των 800.000,00 ευρώ παρέχεται μία φορά ανεξάρτητα αν αυτό συμπληρωθεί με μία η περισσότερες γονικές παροχές / δωρεές, από 01.10.2021 και εφεξής. Αυτό σημαίνει ότι δεν συνυπολογίζονται δωρεές χρηματικές αρχές που πραγματοποιήθηκαν πριν την 01.10.2021.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του ως άνω αφορολόγητου ορίου στη δωρεά / γονική παροχή χρηματικών ποσών είναι αυτή να έχει πραγματοποιηθεί είτε με μεταφορά χρηματικού ποσού μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών δωρητή-δωρεοδόχου ή με έκδοση τραπεζικής επιταγής ή με κατάθεση μετρητών σε λογαριασμό του δωρεοδόχου εφόσον προηγείται ανάληψη από λογαριασμό του δωρητή ως τρεις μέρες πριν την κατάθεση. Τυχόν υπερβάλλον ποσό φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 10%.

Υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 44 του Ν. 2961/2001 καθιερώθηκε αφορολόγητο όριο 800.000,00 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές με δικαιούχους πρόσωπα της Α’ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας του άρθρου 29 που πραγματοποιούνται από 01.10.2021. Σύμφωνα δε με την υπ’ αριθμ. Α.1144/2022 απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τον αριθμό των φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2023, υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 έλεγχοι θα διενεργηθούν που θα αφορούν τη φορολογία κεφαλαίου.

Σχετικά με τις Αφανείς εταιρείες

Με την πρόσφατη υπ’ αριθμ. 2076/2022 εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι δεν είναι δυνατή η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από αφανή εταιρεία ως τέτοια. Τα έσοδα που αποκτώνται από τη δραστηριότητα της αφανούς εταιρείας φορολογούνται στο όνομα του εμφανούς εταίρου κατά περίπτωση και ανάλογα με την μορφή του (ατομική επιχείρηση, νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα). Αν ύστερα από τη διενέργεια ελέγχου διαπιστωθεί η ύπαρξη αφανούς εταιρείας και η απόκρυψη φορολογητέας ύλης, τότε εκδίδεται από τη Φορολογική Διοίκηση πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στο όνομα του ασκούντος την επιχείρηση ως εμφανούς εταίρου αφανούς εταιρείας, στην περίπτωση δε αυτή, ο εφαρμοζόμενος συντελεστής φορολογίας επί των καθαρών κερδών είναι ο οριζόμενος από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 58 του ΚΦΕ, ως υποκείμενο του φόρου σύμφωνα με την περ. ε’ του άρθρου 45 του ΚΦΕ.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι δυνάμει των διατάξεων του ΑΚ, η αφανής εταιρία δεν έχει νομική προσωπικότητα και δεν καταχωρίζεται στο Γ.Ε.ΜΗ., οι όροι δε της εταιρικής συμφωνίας αποδεικνύονται μόνο με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών, για την οποία εφαρ­μόζεται η διάταξη 393 παρ.2 ΚΠολΔ (άρθρο 285 παρ.2). Επιπλέον, αφανής είναι η εταιρία στην οποία η δραστηριότητα που τείνει στην πραγμάτωση του εταιρικού σκοπού αναπτύσσεται στο όνομα ενός εταίρου, που καλείται εμφανής ή διαχειριστής, σε αντίθεση με τους άλλους εταίρους, που καλούνται αφανείς.Βάσει των διατάξεων του ν.4072/2012 αφανής εταιρεία αποτελεί μεν υποκείμενο του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Σχετικά με την Εισφορά αλληλεγγύης- Διεύρυνση των απαλλαγών από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το Φ.Ε. 2022 και κατάργηση για όλα τα εισοδήματα από το Φ.Ε. 2023

Με τροποποίηση του άρθρου 72 του Ν. 4172/2013 ορίστηκε ότι για το φορολογικό έτος 2022 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις τα οποία θα απαλλαχθούν από το φορολογικό έτος 2023 και εφεξής. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α καταργείται για όλα τα εισοδήματα του άρθρου αυτού που αποκτώνται από την 1.1.2023 και εφεξής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και όσοι αποκτούν φέτος εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα, μερίσματα που θα δηλωθούν με την φορολογική δήλωση του 2023.

Σχετικά με την έκπτωση παραγωγικών δαπανών

Με πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών κρίθηκε ότι η δαπάνη για αγορά ειδών καθαριότητος καθώς και για αναψυκτικά και καφέδες για το προσωπικό και τους πελάτες της επιχείρησης είναι παραγωγική κατά το νόμο. Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση οι εν λόγω δαπάνες είναι παραγωγικές και εκπεστέες καθώς πρόκειται για μικροέξοδα που καλύπτονται από νόμιμα παραστατικά. Κατά κοινή δε πείρα, τα είδη καθαρισμού χρειάζονται για τη λειτουργία ενός χώρου επαγγελματικού ή μη, ενώ η κάλυψη της δαπάνης αγοράς καφέδων, αναψυκτικών κ.λπ. για το προσωπικό της και τους πελάτες της, γίνονται προς το συμφέρον της επιχείρησης αφενός διότι συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση των υπαλλήλων της και αφετέρου διότι συντελούν στην ανάπτυξη των εργασιών της.

Σχετικά με τον χρόνο δήλωσης των ανείσπρακτων αποδοχών

Με απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών κρίθηκε ότι η δήλωση ανείσπρακτων αποδοχών με τροποποιητική δήλωση όταν δεν αναγράφονται διακεκριμένα οι χρήσεις στις οποίες ανάγονται οι αναδρομικές αποδοχές αυτές φορολογούνται στο έτος καταβολής τους.

Σχετικά με την προσαρμογή κερδών συνδεδεμένων εταιρειών

Σε περίπτωση ελέγχου σε συνδεδεμένες εταιρείες εφόσον προκύψουν φορολογικές διαφορές στις μεταξύ τους συναλλαγές, δύναται η μη ελεγχόμενη συνδεδεμένη εταιρεία να προβεί σε τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις εφόσον το σχετικό δικαίωμά της δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή. Για παράδειγμα, έστω ότι διεξάγεται έλεγχος σε μητρική εταιρεία και διαπιστωθεί ότι τα τιμολόγια που είχε εκδώσει αυτή προς την θυγατρική της είχαν στοιχεία υπερτιμολόγησης. Στην μητρική εταιρεία το ποσό της υπερτιμολόγησης θα συμπεριληφθεί στις θετικές λογιστικές διαφορές και θα φορολογηθεί ως εισόδημα, ενώ η θυγατρική εταιρεία έχει δυνατότητα να τροποποιήσει την φορολογική δήλωση του έτους στο οποίο εντοπίστηκε η παράβαση μειώνοντας το φορολογητέο της εισόδημα. Το ανωτέρω εφαρμόζεται και σε εκκρεμείς υποθέσεις, δηλαδή σε υποθέσεις που έχει διενεργηθεί έλεγχος, η ελεγχθείσα εταιρεία έχει προσφύγει την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα Διοικητικά Δικαστήρια και δεν έχει εκδοθεί ακόμα τελεσίδικη απόφαση.

Σχετικά με τη διαγραφή προστίμων όταν το ποσό του κύριου καταλογισθέντος φόρου υπολείπεται κατά πολύ του ποσού του προστίμου. Με σειρά αποφάσεων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ακυρώθηκε σειρά προστίμων ύψους 250,00 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις Φ.Μ.Υ. με το σκεπτικό ότι ο κύριος φόρος που οφείλονταν υπολείπονταν κατά πολύ του προστίμου που ισχύει στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής αρχική δήλωσης και ως εκ τούτου η επιβολή του προστίμου αντιβαίνει στις αρχές της χρηστής διοίκησης, του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας.

Διαβάστε ακόμη:

Ξενοδόχοι: Στα επίπεδα του 2019 τα έσοδα από τον τουρισμό το 2022 – Θετικά προμηνύματα για το 2023 και αβεβαιότητες

Moore Hellas: Υψηλά τα έξοδα για επισκευές συντήρηση σε στόλους άνω των 20 πλοίων

PlasTICK: Η Ελλάδα στην πρωτοπορία για έναν τουρισμό χωρίς πλαστικό (pic)

Exit mobile version