search icon

Οικονομία

Goldman Sachs: Ώθηση σε ανάπτυξη αλλά πληθωρισμό φέρνει το restard της Κίνας

Οι επιπτώσεις για οικονομία και πληθωρισμό - Γιατί η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας αναμένεται πως θα ενισχύσει αισθητά την ευρωπαϊκή αλλά και την ανάπτυξη

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs επισημαίνει ότι η «επαναλειτουργία» της κινεζικής οικονομίας θα αποτελέσει «δίκοπο μαχαίρι» για τις ΗΠΑ αλλά και τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αφού εκτός από ώθηση στην ανάπτυξη και στο ΑΕΠ των χωρών, θα προκαλέσει και πληθωριστικές πιέσεις, σημαντική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και πιθανόν αύξηση και στις τιμές σε άλλα σημαντικά εμπορεύματα.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται να επιταχυνθεί, καθώς η χώρα ανοίγει ξανά νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και η ταχεία επαναλειτουργία της θα δημιουργήσει πιθανότατα θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 αλλά και μια μέτρια ώθηση στον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Η επενδυτική τράπεζα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν τρεις άμεσοι «δίαυλοι» μέσω των οποίων το restart της κινεζικής οικονομίας πιθανώς θα επηρεάσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Πρώτον, η αυξημένη εγχώρια ζήτηση στην Κίνα, αύξηση κατά 5%, θα ενισχύσει τις εξαγωγές αγαθών από άλλες οικονομίες, αν και αυτή η αναπτυξιακή ώθηση θα αποδειχθεί μέτρια εκτός των οικονομιών της Ασίας-Ειρηνικού. Το βασικό συμπέρασμα από την αναθέρμανση της κινεζικής αγοράς είναι μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις και για την Ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό θα πρέπει ενισχύσει αισθητά την ευρωπαϊκή ανάπτυξη φέτος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο της πρόσφατης αναβάθμισής της Goldman Sachs σε 0,6% και αποτελεί έτσι βασικό λόγο για τον οποίο δεν αναμένει πλέον ύφεση στη ζώνη του ευρώ.

Δεύτερον, η ανάκαμψη της ζήτησης για ξένες υπηρεσίες, ιδίως για διεθνή ταξίδια, θα πρέπει επίσης να δώσει μια μέτρια ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Τρίτον, η υψηλότερη τιμή του πετρελαίου θα ωφελήσει τους εξαγωγείς πετρελαίου, αλλά οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα επιβαρύνουν πιθανότατα το πραγματικό εισόδημα και την ανάπτυξη σε άλλες οικονομίες. Το restart της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να δώσει ώθηση στη ζήτηση και τις τιμές των εμπορευμάτων, ιδίως για το πετρέλαιο. Οι στρατηγικοί αναλυτές για τα εμπορεύματα εκτιμούν ότι η κινεζική ζήτηση πετρελαίου είναι περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως κάτω από την τάση και ότι η ανάκαμψη στην τάση θα δώσει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου Brent κατά περίπου 15 δολάρια ανά βαρέλι. Σε ένα πιο επιθετικό σενάριο επαναλειτουργίας στο οποίο, η διεθνής ταξιδιωτική κίνηση ανακάμπτει ταχύτερα, οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, για μια σωρευτική αύξηση των τιμών του πετρελαίου έως και 21 δολάρια ανά βαρέλι, ή πάνω από 20% του από το σημερινό επίπεδο.

Οι δευτερογενείς επιδράσεις αναμένεται επίσης να δώσουν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι κάθε αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας κατά 1% αυξάνει την ευρύτερη παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Μετά την προσαρμογή, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η τρέχουσα επαναλειτουργία της Κίνας και η πλήρης ανάκαμψη της κινεζικής εγχώριας ζήτησης θα αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περίπου 1% έως το τέλος του 2023, με μικρότερη ώθηση που θα επεκταθεί έως το 2024.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η GS προβλέπει ότι η επαναλειτουργία της Κίνας θα ενισχύσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Οι βελτιώσεις από την επαναλειτουργία της Κίνας θα πρέπει να μειώσουν τον πυρήνα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά περίπου 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά αυτή η επιβάρυνση του πυρήνα του πληθωρισμού θα αντισταθμιστεί ως επί το πλείστον από την ώθηση από την υψηλότερη συνολική ζήτηση, και -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους για τα εμπορεύματα, από την τιμή του πετρελαίου.

Οι εκτιμήσεις τους για το πλήρες αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας της Κίνας θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό των ΗΠΑ κατά 0,5% και ομοίως εκτιμά ότι η επαναλειτουργία της Κίνας θα ενισχύσει συγκρατημένα τον πληθωρισμό στις περισσότερες άλλες οικονομίες.

Οι επιπτώσεις αυτές έχουν πλέον ενσωματωθεί πλήρως στις οικονομικές της προβλέψεις και η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 έχει αυξηθεί κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε 2,3%. Ο πιο επιθετικός ρυθμός επαναλειτουργίας στην Κίνα είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι προβλέψεις της τράπεζας για το ΑΕΠ είναι σε υψηλότερα επίπεδα από το μέσο των αναλυτών για τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Διαβάστε ακόμη

Οριστικό από την ΕΕ: Κλείδωσε» στα 100 δολάρια το πλαφόν στο ρωσικό ντίζελ (tweet)

Τα μεγάλα ψέματα των τεχνολογικών κολοσσών και η μάστιγα των απολύσεων

ΤΑΙΠΕΔ: Ενδιαφέρον από ισχυρούς ομίλους για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου

Exit mobile version