Την τελική ρύθμιση της κυβέρνησης για αγοραπωλησίες ακινήτων με σκοπό την απόκτηση Golden Visa στη χώρα μας φέρνει στο φως το «business stories». Με νομοθετική διάταξη που ετοιμάζει και αναμένεται να καταθέσει στο αμέσως προσεχές διάστημα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αυστηροποιείται σημαντικά το καθεστώς χορήγησης Χρυσής Βίζας για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Μεγάλη ανατροπή επέρχεται όχι μόνο ως προς τα όρια αξίας των προς διάθεση ακινήτων, αλλά και σε ειδικές προβλέψεις για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συγκεντρώνουν τα ακίνητα που προσφέρονται (π.χ. επιφάνεια) στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa, δηλαδή την άδεια παραμονής και την ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σένγκεν χωρίς περιορισμούς.
Πλέον για να πάρουν το «χρυσό διαβατήριο» οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν με 800.000 ή 400.000 ευρώ (ανάλογα την περιοχή) ένα ακίνητο που θα πρέπει και να είναι επιφάνειας 120 τ.μ. ή μεγαλύτερο. Με αυτούς τους περιορισμούς όμως «αποδεσμεύονται» χιλιάδες ακίνητα που μπορούν να επιστρέψουν στην αγορά ή στο παραδοσιακό ενοίκιο.
Τα νέα δεδομένα δεν επηρεάζουν απλώς όσους ενδιαφέρονται ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την αγορά και πώληση ακινήτων, αλλά ολόκληρη την κτηματαγορά στη χώρα μας. Ειδικά όμως τους κατοίκους περιοχών, δήμων ή νησιών, όπου οι τιμές των ακινήτων είχαν σημειώσει το τελευταίο διάστημα εκρηκτική άνοδο, λόγω της μαζικής «εισβολής» επενδυτών από το εξωτερικό, με σκοπό την απόκτηση Golden Visa από την Ελλάδα.
Με το νέο καθεστώς, για να αποκτήσει κάποιος Golden Visa θα πρέπει να επενδύσει σε ένα ακίνητο με επιφάνεια τουλάχιστον 120 τ.μ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι αποκλείονται από το πρόγραμμα γκαρσονιέρες και μικρά σπίτια που αγόραζαν και συνεχίζουν να αγοράζουν σωρηδόν Κινέζοι, Τούρκοι και επενδυτές από τρίτες χώρες. Γιατί μπήκε αυτός ο περιορισμός; Προφανώς για να αποτρέψει πολλούς από το να αγοράζουν σπίτια με στόχο να τα διαθέσουν με βραχυχρόνια μίσθωση, χρήση που δεν θα απαγορεύεται -τελικά- για τους επενδυτές της Golden Visa. Το θέμα βέβαια είναι ποιος θα ρίξει στα Airbnb ακίνητα 120 τετραγωνικών και πάνω.
Με 800.000 ευρώ
H αξία τώρα της επένδυσης διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή και συγκεκριμένα:
Επένδυση 800.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στην Περιφέρεια Αττικής, στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη και σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους:
Με την αύξηση του ορίου σε περιφέρειες υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος τα πράγματα… ζορίζουν! Συγκεκριμένα, η Χρυσή Βίζα θα απαιτεί αγορά ακινήτου αξίας 800.000 ευρώ έναντι 500.000 ευρώ και 250.000 ευρώ που ισχύει σήμερα ανάλογα με τον δήμο. Σήμερα, το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στον Νότιο Τομέα αφορά τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης – Υμηττού. Στους υπόλοιπους δήμους στην Περιφέρεια Αττικής ισχύει το χαμηλότερο όριο των 250.000 ευρώ, που αποτελεί «καταφύγιο» για χαμηλότερη επένδυση. Γι’ αυτό και… υπερ-τριπλασιάζεται, ανατρέποντας τα δεδομένα σε δήμους όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι, το Ιλιον, αλλά και τον Πειραιά. Επίσης, στην κατηγορία των 800.000 ευρώ ανεβαίνει και όλη η Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, όμως επίσης η Θήρα, η Μύκονος και τα εξής νησιά: Ιθάκη, Κύθηρα, Σπέτσες, Πόρος, Σκόπελος, Μήλος, Σκιάθος, Κάρπαθος, Λέρος, Ικαρία, Τήνος, Ανδρος, Πάρος, Αίγινα, Θάσος, Κάλυμνος, Λήμνος, Νάξος, Σύρος, Λευκάδα, Κως, Σάμος, Κεφαλονιά, Σαλαμίνα, Ζάκυνθος, Χίος, Λέσβος, Κέρκυρα, Ρόδος και Εύβοια.
Με 400.000 ευρώ
Επένδυση 400.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στην υπόλοιπη Ελλάδα: Οσον αφορά τους υπόλοιπους δήμους της χώρας, το όριο θα αυξηθεί από 250.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα σε 400.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η τελευταία αύξηση που έγινε στα όρια της Golden Visa ανάλογα με την περιοχή (500.000 ευρώ και 250.000 ευρώ) έστρεψε μέρος των επενδυτών στην αναζήτηση ακινήτων σε διάφορες περιοχές σε όλη τη γεωγραφική έκταση της χώρας. Με τα νέα δεδομένα, τα πράγματα δυσκολεύουν και στη χαμηλότερη κλίμακα επένδυσης, μεγαλώνουν όμως οι πιθανότητες εύρεσης ακινήτου για αγορά ή ενοικίαση.
Ειδικά ακίνητα
Επένδυση 250.000 ευρώ για αγορά «ειδικών» ακίνητων σε όλη την Ελλάδα: Το σημερινό χαμηλότατο όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ παραμένει για δύο μόνο περιπτώσεις, που ουσιαστικά «πριμοδοτούν» συγκεκριμένα ακίνητα, ανεξάρτητα από την περιοχή που βρίσκονται:
- Διατηρητέα ακίνητα που θα αποκατασταθούν.
- Βιομηχανικά ακίνητα που θα μετασκευαστούν για να είναι κατοικήσιμα.
Οι ανακατασκευές θα πρέπει να γίνουν από τον επενδυτή και να πιστοποιηθούν από το Δημόσιο για να ενταχθεί το ακίνητο στο χαμηλότατο όριο αγοράς.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της Χρυσής Βίζας προσέγγισαν τα 4,4 δισ. ευρώ, ενώ οι υποβληθείσες αιτήσεις φθάνουν τις 14.875, και έχουν εγκριθεί 7.387. Πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω της Golden Visa είναι οι Κινέζοι, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται την τριετία 2021-2023 από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρώτη δεκάδα στο τέλος του 2023 συνθέτουν οι εξής: Κίνα, Τουρκία, Λίβανος, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία. Εντύπωση, πάντως, δημιουργεί ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περίπου 20.000 μόνιμες άδειες διαμονής επενδυτή, οι οποίες αφορούν αντίστοιχο αριθμό ακινήτων, εκ των οποίων μόνο ποσοστό 6% κάνει πραγματική χρήση του ακινήτου.
Διαβάστε ακόμη
Αεροπορικές: Με σχεδόν 27 εκατ. θέσεις αυξάνουν 10% τις πτήσεις για Ελλάδα τη θερινή σεζόν 2024
Ρεύμα: Αμετακίνητοι οι καταναλωτές προς τους ιδιώτες προμηθευτές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ