«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος στην αντιμετώπιση ενός πολύ μεγάλου προβλήματος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, μιλώντας στον ρ/σ του Αθηναικού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.
«Πάμε με την προσδοκία να λύσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για πολλούς και διαφόρους λόγους και μακροοικονομικούς, αλλά και κοινωνικούς. Αυτό νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία, είναι πράγματι να δώσουμε αξία στα λόγια του κ. Δραγασάκη προ ημερών, ο οποίος δεν αναφέρθηκε -όπως εσφαλμένα μεταδόθηκε -σε ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά στην ανάγκη να επιλυθεί το θέμα αυτό που είναι το σημαντικότερο. Διότι αν δεν επιλυθεί το θέμα αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία θα μείνουν σε εκκρεμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά για το αν υπάρχει σύγκλιση (των δύο πλευρών) για τα κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας (της πρώτης κατοικίας), ο κ. Γκότσης σημείωσε πως «τα πράγματα δείχνουν ότι θα υπάρξει μια σύγκλιση εκεί» και πρόσθεσε:
«Το θέμα είναι στην πράξη πώς θα λειτουργήσει και πώς θα εφαρμοστεί διότι αντιλαμβάνεστε ότι πέρα από τις οριζόντιες ρυθμίσεις θα πρέπει να υπάρχουν και εξειδικευμένα κριτήρια τα οποία να αφορούν τον κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και δεν το κάνουν. Θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε πολύ μεγάλες δυσκολίες ή στους ανθρώπους οι οποίοι μέσα στην κρίση βρέθηκαν σε δυσκολίες και οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν».
«Η ομάδα που βρέθηκε χθες ενώπιον του κυρίου πρωθυπουργού και την επάρκεια έχει και τη βούληση, ώστε να υπάρξει μια λύση» επισήμανε ο κ. Γκότσης και πρόσθεσε: «θα πρέπει να δοθεί μια γενικότερη λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων και όχι μόνο για τα στεγαστικά διότι έχουμε και τα επιχειρηματικά».
«Εκεί (στο πεδίο των επιχειρηματικών δανείων) γίνεται μια προσπάθεια αυτή την εποχή με τα δύο σχέδια που έχουν προταθεί της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ και τα οποία παρουσιάζονται αυτές τις μέρες και στο ξένο επενδυτικό κοινό, ώστε να υπάρξει μια προσπάθεια επικοινωνίας λύσεων οι οποίες να είναι αποδεκτές και από την αγορά ευρύτερα, διότι σε λίγο θα βγούμε ίσως με δεκαετή ομόλογα στις ξένες αγορές και εκεί θα πρέπει να έχουμε μια ανάλογη επιτυχία, όπως είχαμε με τα πενταετή προ ημερών, ώστε, σιγά – σιγά, η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα και να βρίσκει κεφάλαια να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της, αλλά και σε κάποιο επιτόκιο το οποίο να μην είναι πολύ υψηλό. Αυτό γίνεται σταδιακά» σημείωσε ο κ. Γκότσης.
Ο κ. Γκότσης τόνισε ότι «ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών δεν υπάρχει», για να συμπληρώσει: «Μην ξεχνάτε ότι πριν από οκτώ μήνες έγινε το πολύ αυστηρό stress test, ένας έλεγχος της επάρκειας κεφαλαίων των τραπεζών, όπου εκεί οι τράπεζες έδειξαν ότι είναι πολύ πιο πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια για την επάρκειά τους».
Συνεπώς -συνέχισε ο κ. Γκότσης- «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, μάλιστα οι τράπεζες διαθέτουν ακόμη και ένα περιθώριο για να μειωθούν τα ίδια κεφάλαιά τους στο πλαίσιο και των σχεδίων για την επίλυση των κόκκινων δανείων μέσω των προτάσεων του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος. Άρα, έχουμε κάποια περιθώρια από εκεί, ώστε να προχωρήσουμε σε κάποια λύση, η οποία να ανταποκριθεί στους σχεδιασμούς που υπάρχουν ώστε μέχρι το 2021 να έχουν μειωθεί κατά 50 δισεκατομμύρια».
Ο κ. Γκότσης σημείωσε ότι «είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα (τα κόκκινα δάνεια), διότι αν δείτε πως είναι η έκθεση των ξένων τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ευρώπης θα δείτε ότι μιλάμε για ποσοστά 10% της Ιταλίας και εμείς έχουμε 45% (το ποσοστό) μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα πρέπει γενναίες λύσεις να δοθούν, οι οποίες υποθέτω ότι θα πονέσουν και κάποιους, αλλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, δηλαδή και να μην μπορούμε να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας και καλή ζωή να περνάμε και να μένουμε σε σπίτια 300 τετραγωνικών και εκεί θα πρέπει να ακολουθήσουμε άλλες λύσεις».
«Αν λύσουμε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, αν το δρομολογήσουμε θετικά, να αρχίσει να εισρέει και χρήμα από πληρωμές δανείων στις τράπεζες, από τη μία και από την άλλη αν στη διαδρομή, στην επόμενη διαπραγμάτευση που θα γίνει μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα η χώρα θα έχει πολύ καλές προοπτικές την επόμενη δεκαετία να ανακτήσει όλο το χαμένος έδαφος της κρίσης, διότι αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας να επιστρέψουμε σε υγιή βάση πλέον στα εισοδήματα και την πρόοδο που είχαμε επιδείξει προηγουμένως, αλλά με ασθενή ποδάρια».