«Ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένας βασικό ερώτημα: Πώς θα κρίνει η ιστορία την αντίδρασή μας σε αυτή την κρίση» σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίβα με παρέμβασή της στο δεκαήμερο φόρουμ για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της Ιταλίας, υπογραμμίζοντας, ενώ συνέθεσε το τρίπτυχο σύμφωνα με το οποίο θα μπορέσει να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριξε ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ευκαιρία η Ευρώπη «να επανεκκινήσει τη μηχανή σύγκλισης, η οποία έχει σταματήσει από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να ασκήσει ηγεσία. Την ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να τη χάσει».
Η κα Γκεοργκίεβα προχώρησε σε μία εκτίμηση για το πώς βλέπει την ανάκαμψη στην Ευρώπη, καταδεικνύοντας τρεις τρόπους:
Πρώτον, η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα πολύ τολμηρό βήμα για να ξεπεράσει το χάσμα που έχει ανπτυχθεί στον ψηφιακό τομέα. Ευρωπαίοι πολίτες και επιχειρήσεις έχουν μείνει πίσω και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να επενδύσει σε ψηφιακές δεξιότητες και υποδομές, να υιοθετήσει μια «ψηφιακή πρώτη» στάση σε όλα, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής κυβέρνησης. Η Ευρώπη πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία και να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να παραμείνουν δίπλα στους συναδέλφους τους στον ψηφιακό χώρο – γιατί εάν χάσει αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη θα χάσει μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.
Δεύτερον, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να συνεχίσει την πορεία της πριν από την πανδημία προς την ανάπτυξη χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, ανθεκτική στο περιβάλλον. Με ρώτησαν – γιατί δεν πρέπει οι χώρες να επιστρέψουν στις βρώμικες βιομηχανίες της προ-πανδημικής εποχής; Η απάντησή μου είναι ότι δεν πρέπει να ανοικοδομήσουμε την οικονομία του χθες, όταν μπορούμε να οικοδομήσουμε την οικονομία του αύριο.
Τρίτον, η Ευρώπη έχει υποχωρήσει ως προς τις ανισότητες και την εξάλειψη της φτώχειας. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ο κόσμος ενίσχυσε την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πολύ καλύτερα σε θέση να αντέξει την τρέχουσα κρίση. Σήμερα, πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των ανθρώπων επενδύοντας σε ανθρώπινο κεφάλαιο, διαφορετικά η Ευρώπη θα χάσει μια μεγάλη ευκαιρία.