Όσο η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει τόσο οι εταίροι της θα ανταποκρίνονται σημειώνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε κείμενο που έγραψε για το νέο βιβλίο της διαΝΕΟσις, «Η Επόμενη Ευρώπη».
Ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ακόμη να υλοποιηθούν δεν πρέπει να εκληφθούν ως επιβαλλόμενες από έξω» καθώς αποτελούν «το κλειδί για τη μελλοντική ευημερία της χώρας, που οι Έλληνες οφείλουν πέρα και πάνω απ’ όλα στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους».
Τονίζει επίσης πως «είναι επίσης καιρός για πολιτική συναίνεση, θάρρος και ανάληψη της ευθύνης για τα θέματα αιχμής για το μέλλον της Ελλάδας: οικοδόμηση αποτελεσματικού κράτους, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δημιουργία δίκαιου συστήματος πρόνοιας, διασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος και συντάξεων για τις μελλοντικές γενεές, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης».
Όπως το θέτει ο Πρόεδρος της Κομισιόν «το διακύβευμα είναι το μέλλον της χώρας».
Στο κείμενο, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι εστιάζει στο μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Γιούνκερ επαναλαμβάνει ότι βασική του προτεραιότητα ήταν και είναι η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού σημειώνοντας παράλληλα ότι με την ενεργό στήριξη της ΕΕ σήμερα «επιστρέφουν η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη».
«Η Ελλάδα, με αξιοσημείωτο τρόπο, μετέτρεψε ένα έλλειμμα 15% σε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να ανταμειφθούν. Πριν από λίγα χρόνια, ορισμένοι ήταν βέβαιοι για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος. Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ και θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», τονίζει ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
Όπως σημειώνει «βρισκόμαστε τώρα στην αρχή ενός νέου κεφαλαίου, με έμφαση στην επιτάχυνση της ανάκαμψης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση των επενδύσεων και τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά δεν μπορούμε και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο μέλλον της Ελλάδας».
Στο σημείο εκείνο ο κ. Γιούνκερ εστιάζει στη σύνδεση των μεταρρυθμίσεων με πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα μέσω της δέσμευσης της Κομισιόν να παράσχει κονδύλια 35 δισ μέχρι το 2020, εκ των οποίων τα 11 δισ ευρώ έχουν ήδη απορροφηθεί σε αναπτυξιακά projects.
«Πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν, αλλά τα δυσκολότερα πέρασαν και υπάρχει πλέον πραγματική δυναμική προόδου. Έχουμε πλέον όλα τα εργαλεία για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ανακάμπτει», υπογραμμίζει.
Για να διαβάσετε το κείμενο πατήστε ΕΔΩ