search icon

Οικονομία

Γιούνκερ: Ίσως η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα

Ναι μεν αλλά για τις ομαδικές απολύσεις - Η τωρινή είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Περίσσεψαν τα καλά λόγια, οι αγκαλιές και τα χαμόγελα κατά στις συναντήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Σαν να μην έχει περάσει μόνο ένας χρόνος από τότε που η κυβέρνηση κατηγορούσε τον Γιούνκερ για ψεύτη και απέρριπτε την πρότασή του οδηγώντας τη χώρα σε δημοψήφισμα.

Ο κ. Γιούνκερ έμπειρος πολιτικός και φίλος της Ελλάδας έδειξε ότι όλα αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να κάνει τη δύσκολη δουλειά της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου. Εάν αυτό γίνεται από μία κατ’ όνομα αριστερή κυβέρνηση με τις μικρότερες αντιδράσεις από την ελληνική κοινωνία που υφίσταται τις συνέπειες τόσο το καλύτερο για τον πρόεδρο της Κομισιόν. Η παρουσία του ήταν σαφώς μήνυμα στήριξης αφού όμως ξεκαθάρισε ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος που όπως είπε «σηματοδοτεί την πορεία που ακολουθεί η Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, της δημόσιας διοίκησης. Θέλω η ηγεσία της Ελλάδας να έχει την κυριαρχία του προγράμματος. Η Ελλάδα οφείλει να κάνει προσπάθειες όχι ως τίμημα στις Βρυξέλλες αλλά για το μέλλον των νέων».

Στην ομιλία του στον ΣΕΒ δεν περιορίστηκε στην «ιδιοκτησία του προγράμματος» από την ελληνική κυβέρνηση αλλά ζήτησε «ευρεία πολιτική υποστήριξη και σεβασμό της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις», προειδοποιώντας παράλληλα ότι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα». Λίγες ώρες νωρίτερα κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό έλεγε: «Εγώ θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται… Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα και το θάρρος του ελληνικού λαού και κυρίως των πιο φτωχών. Έρχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας».

Πάντως ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση δεν είναι η τελευταία που θα έχει να εφαρμόσει τη συμφωνία, θα ακολουθήσουν κι άλλες, στέλνοντας και ένα μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Γιούνκερ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, μία ημέρα νωρίτερα στο δείπνο που παρέθεσε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και στο οποίο παρέστη και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο τετ α τετ που είχαν ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε τις απόψεις του για τις δυσκολίες της συμφωνίας που βασίζεται στην υψηλή φορολόγηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών που ο ίδιος θα συνεχίσει να ζητά και έθεσε το θέμα της βελτίωσης της συμφωνίας με περισσότερες περικοπές αντί για φόρους και μείωση των πλεονασμάτων.

Το Μέγαρο Μαξίμου εξέλαβε την επίσκεψη Γιούνκερ ως έμπρακτη δήλωση στήριξης της προσπάθειάς της. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν το επιβεβαίωσε, χαρακτηρίζοντας ως τις καλύτερες δυνατές τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση (ξεκινήσαμε, είπε, στο σκοτάδι αλλά τώρα βρισκόμαστε στο φως) και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα πολιτικής και δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες ή τους πιστωτές αλλά για τους Έλληνες πολίτες και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Απέρριψε τις θεωρίες συνωμοσίας κατά της Ελλάδας, διαβεβαίωσε ότι το Grexit δεν υπάρχει πλέον στην συζήτηση και ότι η Ελλάδα έχει ρίξει άγκυρα στην Ευρωζώνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το δικό του αφήγημα έχοντας δίπλα του τον «φίλο Ζαν Κλοντ» αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σχέση τους είναι σχέση ειλικρίνειας, καθώς οικοδομήθηκε σε δύσκολες συγκυρίες: «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο. Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Το β’ εξάμηνο θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης μετά από παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Η ανεργία έχει αρχίσει αργά αλλά σταθερά να αποκλιμακώνεται». Με την αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί το μόνο που ίσως περιμένει η ελληνική κυβέρνηση από τον πρόεδρο της Κομισιόν είναι στήριξη όταν θα ανοίξει η συζήτηση για τα εργασιακά.

Το έθεσε καθαρά ο κ. Τσίπρας: «Πρέπει να προχωρήσουμε στη β’ αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις και ενόψει αυτού πρέπει να θυμίσω και την άποψη του Γιούνκερ ότι στη χώρα πρέπει να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε συμφωνούσαμε από πέρυσι το καλοκαίρι. Ακούγονται απόψεις που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά κοινή μας πεποίθηση είναι ότι η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη μη προστασία της εργασίας».

Ο κ. Γιούνκερ ήταν πιο φειδωλός ωστόσο άφησε μία χαραμάδα ελπίδας: «Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων και θα ήθελα να καταρτίσει η Αθήνα μια πρόταση με την οποία θα είμαι σύμφωνος» είπε και συμπλήρωσε ότι: «Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα και η νομοθεσία να προσαρμοστεί στις βέλτιστες πρακτικές».

Exit mobile version