Του Νίκου Φιλιππίδη
Η ανυπολόγιστη ζημιά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του πρώτου εξαμήνου του 2015 είναι λίγο πολύ γνωστή και κατανοητή από τους περισσότερους. Η νέα ζημιά που προκαλεί ωστόσο στην οικονομία τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης του, ενδεχομένως να είναι και ανταγωνιστική της πρώτης.
Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκαν στοιχεία επιβράδυνσης της ήδη εύθραυστης ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο ΑΕΠ (α’ Τρίμηνο μόλις 1,3%) όσο και σε επίπεδο δείκτη μεταποίησης. Την περασμένη Τετάρτη ήρθε η έκθεση της Κομισιόν για να ξυπνήσει μνήμες ελλειμμάτων, καθώς η εκτεταμένη προεκλογική παροχολογία απειλεί να τινάξει στον αέρα τον τρέχοντα προϋπολογισμό, με ένα έλλειμμα έναντι του στόχου που σε πρώτη εκτιμάται άνω των 2,2 δις. ευρώ. Ενδεχομένως δηλαδή να κινηθεί και παραπάνω, καθώς στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η κατάσταση ξέφυγε.
Χωρίς εκτιμήσεις για το κόστος, πέρασαν μια σειρά από τροπολογίες, όλες χαριστικές για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Κορυφαία όλων η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου η οποία σε πρώτη φάση εκτιμήθηκε ότι αφήνει περαιτέρω κενό ύψους 500 εκ. ευρώ. Παράλληλα πέρασαν ως εκτίμηση κόστους του γενικού λογιστηρίου του Κράτους, από διαγραφή προστίμου εταιρείας με εννιαψήφιο ποσό και επιδότηση επιτοκίου σε δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ μέχρι επιδότηση μισθοδοσίας υπαλλήλων εισηγμένης ανώνυμης εταιρείας (ΕΒΖ) και παροχή επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερήλικων στους ανασφάλιστους υπερήλικες με την ιδιότητα του μέλους της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας
Στα μέσα της εβδομάδας έκαναν την εμφάνισή τους και δύο ανακοινώσεις λουκέτων παραγωγικών μονάδων αποψιλώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη αποδυναμωμένη παραγωγική βάση της χώρας. Η ΔΕΛΤΑ, θυγατρική του ομίλου της Vivartia, αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής εβαπορέ “Βλάχας” στο Πλατύ Ημαθίας, καθώς έπειτα από 45 χρόνια συνεχούς λειτουργίας εμφανίζει μεγάλες ανάγκες εκσυγχρονισμού, ενώ η Frigoglass διέκοψε την παραγωγή της μονάδας στην Πάτρα “στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης του παραγωγικού της ιστού”. Είχε προηγηθεί μόλις στις αρχές της χρονιάς το “σβήσιμο” της ιστορικής Χαλυβουργικής, ενώ στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας τα λουκέτα ήταν συνεχή: από το κλείσιμο του εργοστασίου φρέσκου γάλακτος της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο, μέχρι το λουκέτο που έβαλε η Froneri Eλλάς Παγωτό ΑΕ στο εργοστάσιο παραγωγής στον Ταύρο.