search icon

Οικονομία

Γιατί το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι θα χρειαστεί ένα παγκόσμιο Σχέδιο Μάρσαλ

Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι η ύφεση έχει αποφευχθεί μόνον χάρη στις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών, ωστόσο οι παρεμβάσεις αυτές μπορεί να αποδεχθούν και «δηλητηριασμένο δώρο»

Το ΔΝΤ κατέβασε και πάλι προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας, μέσα από την έκθεση Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) ότι οι οικονομίες του πλανήτη επιβραδύνουν συντονισμένα. 

Η δυσμενής πρόβλεψη συμπληρώνεται με την εκτίμηση ότι θα υπάρξει μεν επιβράδυνση, αλλά όχι ύφεση, αφού ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ δεν θα πέσει κάτω από το 2,5%, αλλά θα διατηρηθεί στο 3%, από 3,6%  που ήταν πέρσι.

Γίνεται επίσης λόγος για ανάκαμψη το 2021 (στο 3,4%) αλλά η τελευταία χαρακτηρίζεται «αβέβαιη» που σημαίνει ότι εάν δεν ληφθούν κάποια μέτρα, η ανοδική πορεία είναι αμφίβολη.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, στις προβλέψεις αυτές του ΔΝΤ δεν είναι η επικείμενη επιβράδυνση. Άλλωστε, τα δύο τελευταία χρόνια όλοι διεθνείς οργανισμοί κατεβάζουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους και ο λόγος είναι κατά βάση ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η ύφεση έχει αποφευχθεί μόνον χάρη στις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες με τις μειώσεις των επιτοκίων και το «τύπωμα χρήματος» με τις μαζικές αγορές ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) έχουν παράσχει ρευστότητα στο σύστημα, αποτρέποντας τα χειρότερα. Χωρίς τις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών, λέει το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ήταν κατά μισή μονάδα χαμηλότερο το 2019 και το 2020.

Ωστόσο, οι παρεμβάσεις αυτές όχι μόνο δεν είναι αρκετές, αλλά μπορεί να αποδεχθούν και «δηλητηριασμένο δώρο» αφού το δωρεάν χρήμα ίσως ωθήσει σε υπερβολικό δανεισμό επιχειρήσεις και κράτη οδηγώντας σε νέα κρίση χρέους, δημόσιου ή ιδιωτικού. 

Γι’ αυτό οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ υπογραμμίζουν οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών δεν είναι πλέον αρκετές. Θα πρέπει, λένε,  οι ανεπτυγμένες χώρες να προχωρήσουν σε δημόσιες επενδύσεις και ενίσχυση της δημόσιας κατανάλωσης μέσα από τους προϋπολογισμούς τους. Γίνεται, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στη Γερμανία και την Ολλανδία, στις οποίες συνιστάται να εκμεταλλευτούν το χαμηλό κόστος χρήματος και να δανειστούν για να επενδύσεις σε υποδομές και σε κοινωνικές υπηρεσίες.

Στο κάτω-κάτω, τόσο η Γερμανία, όσο και η Ολλανδία δανείζονται πλέον με αρνητικά επιτόκια, δηλαδή εισπράττουν τόκο από τους δανειστές τους, αντί να πληρώνουν εκείνες.

Υπογραμμίζεται, μάλιστα, στην έκθεση ότι εάν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί περισσότερο και οι συνθήκες επιδεινωθούν, ίσως να χρειαστεί μια συντονισμένη διεθνής δημοσιονομική παρέμβαση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε χώρες. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ καλεί τις ανεπτυγμένες χώρες να προχωρήσουν σε δημόσιες επενδύσεις με δανεικά και, μάλιστα, επισημαίνει ότι ίσως να χρειαστεί ένα παγκόσμιο «σχέδιο Μάρσαλ» για να ξεκολλήσει η παγκόσμια οικονομία από το βούρκο.

«Για να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη -αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ- είναι σημαντικό οι χώρες να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα, θα βελτιώσουν την αντοχή της οικονομίας και θα μειώσουν τις ανισότητες».

Exit mobile version