search icon

Οικονομία

Γιατί τα ΑQR σημαίνουν 4ο Μνημόνιο αν αποφασιστούν

Οι ξένοι ανησυχούν για τα ΝPE’S και τις καθυστερήσεις - Τα AQR δεν αποκλείονται αλλά είναι θέμα του SSM - Τι είπαν ξένοι επενδυτές σε συνέδριο της HSBC στο Λονδίνο

Του Δημήτρη Παφίλα
dpafilas@yahoo.com

Ανησυχία για τον ρυθμό μείωσης της έκθεσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και την ταχύτητα της προόδου προγράμματος εξέφρασαν οι ξένοι επενδυτές στο διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε η HSBC για ελληνικές τράπεζες στο Λονδίνο. Όπως τονίζει στέλεχος της ελληνικής τράπεζας στο Newmoney.gr, φυσικά και κάποιοι ρώτησαν για την πιθανότητα άσκησης της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review, ωστόσο οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι πρώτον το AQR συνοδεύει κατά τεκμήριο ένα νέο Μνημόνιο και δεύτερον ότι θα διενεργηθούν stress tests στις ελληνικές τράπεζες στις αρχές του 2018. Το ίδιο τραπεζικό στέλεχος δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα διενέργειας ΑQR, ωστόσο στις αρχές του 2018 θα ακολουθήσουν stress tests και εκεί θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα για τα προβλήματα στα προβληματικά δάνεια. Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Μιχάλης Σάλλας, η πορεία της οικονομίας θα δείξει ποιες εταιρείες θα μπορέσουν να διασωθούν. 

Τι ακριβώς είναι το AQR – Διαφορετικός ο τυπικός έλεγχος που γίνεται τώρα σε Alpha – Eθνική

H άσκηση της ποιότητας του ενεργητικού (ΑQR) είναι αυτό το οποίο πραγματοποιεί ο ευρωπαϊκός επόπτης SSM αναθέτοντας εντολή σε ελεγκτικές εταιρείες. Συγκεκριμένα δεκάδες στελέχη λαμβάνουν στοιχεία και φακέλλους από τα δάνεια και πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σ αυτά, ως προς την εξυπηρέτηση τους, αλλά και τα καλύμματα που αυτά έχουν. Ο τελευταίος έλεγχος AQR είχε διάρκεια 3 μήνες και τότε αφού υποβλήθηκαν τα στοιχεία στον επόπτη, ο τελευταίος υπέγραψε. Σήμερα, ο επόπτης διενεργεί μαζί με κλιμάκιο του SSM και της Τραπέζης Ελλάδος ένα δειγματοληπτικό έλεγχο στην Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα σε δάνεια και αφού τελειώσει θα έλθει ένα έγγραφο απο την ECB, όπου τονίζει τι πρέπει να γίνει σε ορισμένα δάνεια, σύμφωνα με τα ευρήματα. Ο έλεγχος σε Alpha – Eθνική ήταν Ιούλιο- Σεπτέβριο και αργότερα θα ακολουθήσουν η Πειραιώς και η Eurobank.

Το ΔΝΤ δεν είναι υπεύθυνο για το ΑQR

To ΙMF (ΔΝΤ) μπορεί να θεωρείται εξπέρ σε δημοσιονομικά θέματα – κι αυτό είναι αμφισβητήσιμο σε πολλές περιπτώσεις – όπως τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, ελλείμματα, αλλά ποτέ δεν έχει ελέγξει το τραπεζικό σύστημα. Συνήθως, η ανάλυση του η οποία ονομάζεται desk top analysis περιλαμβάνει 5-10 εκτιμήσεις για τις τράπεζες, με την συνοδεία ενός excel. Κι αυτές αφορούν τις εκτιμήσεις των στελεχών που τις πραγματοποιούν και ορισμένες φορές είναι και αυθαίρετες , όπως συνέβη τελευταία με την απαίτηση του ΔΝΤ για ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Επίσης, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν τα ΑQR εφαρμόζονται πάντοτε κατ’ απαίτηση των δανειστών, όπως έχει συμβεί στα τρία τελευταία Μνημόνια. Αυτό λένε τραπεζικά στελέχη με εμπειρία στο θέμα, αφού κάθε Μνημόνιο υποδείκνυε την διενέργεια ελέγχων στις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος για τον έλεγχο είναι ο SSM και όχι το ΔΝΤ που έχει βάλει όρους για το αν θα μείνει ή θα φύγει απο το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι ξένοι ανησυχούν για την αργή ταχύτητα

Οι ξένοι επενδυτές που είδαν τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο Λονδίνο, περισσότερο τους ρώτησαν για τα NPE’ S και πως αυτά θα μειωθούν την διετία 2018-2019, καθώς βλέπουν μια υστέρηση στην λιανική εξαιτίας 1) των καθυστερήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού όπου έχουν προχωρήσει μόνο 80-90 υποθέσεις, 2) των καθυστερήσεων στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι δεν εχουν ξεκινήσει προκειμένου να αποτελούν ένα φόβητρο για τους στρατηγικά κακοπληρωτές. Αντίθετα, με την λιανική, στα επιχειρηματικά δάνεια, όπως έδειξε και η μελέτη της τράπεζας της Ελλάδος, υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι τοποθετούν κεφάλαια για την αναδιάρθρωση των εταιρειών (Σκλαβενίτης, Καλογήρου κλπ). Η ανησυχία των ξένων επενδυτών επίσης – κυρίως αυτών που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου του 2015 – είναι το γεγονός ότι, περίμεναν οι εξελίξεις στις τράπεζες να «τρέξουν» πιο γρήγορα, όπως και οι αξιολογήσεις.

Exit mobile version