search icon

Οικονομία

Γιατί στο υπουργείο Οικονομικών «αγάπησαν» τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Η ροπή των καταναλωτών προς το πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα αλλάζει το πλαίσιο κινήτρων αλλά και την εστίαση των ελέγχων - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ και της ΤτΕ

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν και επανασχεδιάσουν το πλαίσιο κινήτρων για τις αποδείξεις όσο και τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Τώρα όμως, τα σχέδια αυτά αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Η πρόθεση του υπουργείου να ενισχύσει (με φόρο-μπονους) όσους θέλουν να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές και να ζητούν e-αποδείξεις από επαγγέλματα που ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή δείχνει ακριβώς τη ρότα που χαράσσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Η αναβαλλόμενη ζήτηση, η ανάκαμψη της κατανάλωσης και γενικά το πλαίσιο των συναλλαγών από δω και εμπρός θα περνούν από «ηλεκτρονικό πρίσμα» και το υπουργείο θα συνεχίσει να παρέχει κι άλλα κίνητρα για να ενισχύσει την τάση αυτή. Βέβαια, στην ίδια κατεύθυνση θα στραφούν και οι μηχανισμοί ελέγχου του Δημοσίου κάτι που θα ενισχυθεί τόσο με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών στο σύστημα Taxis όσο και με την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο καταδεικνύουν αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (που δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Απρίλιο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 14,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Το Μάιο του 2021 η αύξηση ανήλθε στο 13,5% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 και τον Ιούνιο 2021, οι ηλεκτρονικές πληρωμές ήταν περισσότερες κατά 14,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.

«Αυτό δεν σημαίνει αυξημένη κατανάλωση και εισοδήματα, αλλά ροπή προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», εξηγούν από το υπουργείο Οικονομικών και σχεδιάζουν νέους τρόπους για το πως μπορούν να αξιοποιήσουν αυτήν την πηγή εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2020 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ανήλθαν σε 1,15 δισ. από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 66 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1,02 δισ. από 857 εκατ. το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 20%. Η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική της πορεία και το 2020, φτάνοντας στα 57 ευρώ, από 66 ευρώ το 2019 και 70 ευρώ το 2018. Η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφηκε τόσο στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, όπου μειώθηκε στα 59 ευρώ, από 68 ευρώ το 2019, όσο και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, στις οποίες υποχώρησε στα 46 ευρώ, από 52 ευρώ το προηγούμενο έτος.

Οι μειώσεις της μέσης αξίας ανά συναλλαγή που παρατηρήθηκαν το 2020 σε σχέση με προηγούμενα έτη, ενδεχομένως να οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που προκλήθηκε από την παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι (και με πόσα) αγοράζουν βίλες και διαμερίσματα στο Ελληνικό, οι τραπεζίτες τρέμουν τα νέα φέσια, η ταλαίπωρη ΕΤΑΔ και οι πιέσεις για ΔΕΠΑ Υποδομών 

Ολική μεταμόρφωση για το πρώην κτίριο της Ελευθεροτυπίας – Νέος ένοικος η Webhelp Hellas (pics)

Amazon Web Services: Ενδυναμώνει το ελληνικό γραφείο και ψάχνει κόσμο

 

Exit mobile version