Έπειτα από μια περίοδο σχετικής νηνεμίας, οι «φουρτούνες» της παγκόσμιας οικονομίας επανέρχονται στο προσκήνιο, με το τραπεζικό συνέδριο στο Jackson Hole την προσεχή Παρασκευή να προσελκύει την προσοχή αναλυτών, οικονομολόγων και φυσικά, τραπεζιτών απ’ όλο τον κόσμο.
Το πρόβλημα του πληθωρισμού παραμένει οξύ, ενώ οι πρώτες επιπτώσεις από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και την αύξηση των επιτοκίων ήδη αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές στην οικονομία και την ανάπτυξη.
Εξάλλου, αυτή τη στιγμή, όπως μαρτυρούν και οι χρηματιστηριακές αγορές, ο φόβος για επιβράδυνση ή ύφεση του παγκόσμιου ΑΕΠ συνιστά τη Νο.1 πηγή ανησυχίας, η οποία επιτείνεται κι από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα από την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ, κατά την επικείμενη ομιλία του στο συνέδριο του Jackson Hole, αναμένεται να επαναδιατυπώσει τη δέσμευση για αύξηση των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.
Όμως, το βασικό ερώτημα, όπως εξηγούν οι αναλυτές, είναι το μέχρι πού σκοπεύει να φθάσει η Federal Reserve. Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο βρίσκεται στο 2,25%, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ (8,5% τον Ιούλιο). Όμως, ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλαπλές ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Αντίστοιχο πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν κι άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο.
Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, όπου το επιτόκιο βρίσκεται στο 0,5%, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της σύσφιγξης, δεδομένων και των αρνητικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία, η οποία απειλείται ευθέως με ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Παρόμοια η κατάσταση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ετοιμάζεται για μια κρίση διαρκείας.
Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού. Επομένως, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα πρέπει να «θυσιαστεί» η ανάπτυξη, ενώ για τη στήριξη της ανάπτυξης θα πρέπει να «θυσιαστεί» ο πληθωρισμός. Ο απόλυτος γρίφος, με λίγα λόγια.
Πολλά θα εξαρτηθούν, σε κάθε περίπτωση, από τις διαδοχικές συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 ή κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει μια αύξηση της τάξης των 25 ή των 50 μονάδων βάσης.
Είναι σαφές ότι εφόσον επιλεγούν οι 50 (στην περίπτωση της Fed) και οι 25 (στην περίπτωση της ΕΚΤ) μονάδες, τότε αυτό θα σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες πράγματι ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην οικονομία και επομένως, ρίχνουν ρυθμούς στην πορεία σύσφιγξης, προκειμένου να μην διασαλεύσουν περαιτέρω την οικονομία.
Αντίθετα, αν επιλεγούν οι 75 (στην περίπτωση της Fed) και οι 50 (στην περίπτωση της ΕΚΤ) μονάδες, τότε αυτομάτως καθίσταται αντιληπτό ότι οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο πληθωρισμός συνιστά μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης:
Ανησυχία για τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου – Ανεβαίνουν τα ιταλικά και ελληνικά spreads
Κυβερνοεπίθεση στον ΔΕΣΦΑ: Στο dark web τα αρχεία που έκλεψαν οι χάκερ (pics)
Eurostat: Το πιο αργό και ακριβό internet στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα