search icon

Οικονομία

Γιατί οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν ελληνικές τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι στόχοι του SSM και πώς «δένουν» την επένδυση τους - Οι σημερινές αποτιμήσεις αλλά και οι παράμετροι του QE και του δημοψηφίσματος στην Ιταλία - Τι λέει ξένος επενδυτής στο Newmoney 

Του Δημήτρη Παφίλα

Για ποιους λόγους οι ξένοι αγόρασαν τραπεζικές μετοχές; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό σχετίζεται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). Εδώ και έναν χρόνο οι ξένοι επενδυτές διαπίστωσαν ότι οι κινήσεις που έχουν έχουν γίνει είναι μετρημένες στα δάκτυλα (Actua, KKR).

Aποφασίστηκε λοιπόν ο ορισμός στόχων από τον SSM και ο έλεγχος ανά τρίμηνο. Στα αποτελέσματα 9μηνου, όμως, η πορεία της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Εθνικής, της Alpha bank υποδεικνύει ότι, πραγματοποιείται μια προσπάθεια εν μέσω μεγάλων προβλημάτων διοίκησης, σε Εθνική και Πειραιώς.

Ακόμη κι αν δεν προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις κόκκινων δανείων ή δεν επιτραπεί η είσοδος νέων επενδυτών, οι ξένοι επενδυτές έχουν “δέσει” την επένδυση τους.

Αυτή λέγεται SSM. Αν δεν προχωρήσουν οι κινήσεις, ο επόπτης θα παρέμβει και θα αποφασίσει μέτρα για την εξυγίανση των δανείων. Γι αυτό οι ξένοι επενδυτές οδήγησαν τις μετοχές κατά τι υψηλότερα, καθώς ο δείκτης τιμή / λογιστική αξία ήταν χαμηλός.

Η Alpha Bank με 16,71% απόδοση σ’ ένα μήνα έχει φθάσει κοντά στα επίπεδα της αύξησης κεφαλαίου με τιμή προς λογιστική αξία 0,31. Η Eurobank απέδωσε 26,02% με την τιμή προς λογιστική αξία στο 0,22. Η Εθνική Τράπεζα με απόδοση 13,3% έχει τιμή προς λογιστική αξία 0,21. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς με 34,48% έχει τιμή προς λογιστική αξία 0,17.
Παρά τους δείκτες, όπως λένε ξένοι επενδυτές οι ελληνικές μετοχές αγοράζονται όλες καθώς τα κόκκινα δάνεια αφορούν και τις 4 τράπεζες, αφού ότι, καλό γίνει θα αφορά και τις 4 τράπεζες.

Η αντίδραση μετά την Ιταλία θα δείξει τον δρόμο

Πολλοί επενδυτές φοβούνται το ιταλικό δημοψήφισμα και θεωρούν ότι θα φέρει αναταραχές στα χρηματιστήρια, ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Ξένος επενδυτής τονίζει προς το Newmoney.gr: «H Iταλία εισέρχεται στην κρίση, ενω η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει 3 ανακεφαλαιοποιήσεις (διότι από την κρίση δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχει βγεί. Στις ελληνικές τράπεζες επίσης εφαρμόζονται capital controls και οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες ενώ δάνεια δεν δίδονται. Από κάθε πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πράγματα να κάνουν ενώ οι ιταλικές τράπεζες θα βρεθούν μετέωρες σε μια ενδεχόμενη κρίση»

Η ενδεχόμενη αντίδραση μετά το Ιταλικό δημοψήφισμα θα δείξει τον δρόμο και στην ελληνική αγορά. Διότι για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση θα περιμένουμε τους πρώτους μήνες του 2017.

Exit mobile version