Σε εκρηκτικά επίπεδα βρίσκονται οι τιμές στην αγορά των διαμαντιών, καθώς οι κυρώσεις σ’ έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως -τη ρωσική Alrosa- έχουν επηρεάσει δυσμενώς τη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, μειώνοντας την προσφορά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η τιμή ενός μικρού ακατέργαστου διαμαντιού έχει αυξηθεί κατά 20% από τις αρχές Μαρτίου. Και ο λόγος είναι ο εξής: Οι κόπτες διαμαντιών, οι στιλβωτές και οι έμποροι δίνουν «μάχη» για να βρουν τα πολύτιμα πετράδια, μετά την επιβολή μέτρων στην Alrosa PJSC, η οποία διαθέτει περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής.
Στο παρελθόν, κάθε φορά που η προσφορά ήταν περιορισμένη, ο κλάδος των διαμαντιών είχε τη δυνατότητα να στραφεί στο «μεγαθήριο» των εξορύξεων και βασικό ανταγωνιστή της Alrosa, τη βρετανική De Beers. Φήμες λένε ότι πριν 20 χρόνια στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου φυλάσσονταν διαμάντια αξίας έως και 5 δισ. δολαρίων.
Αλλά αυτές οι μέρες έχουν περάσει δια παντός. Η πολυεθνική εταιρεία έχει πλέον ελάχιστα αποθέματα, παρότι τα ορυχεία λειτουργούν σε πλήρεις και μέγιστους ρυθμούς. Μια μικρή αύξηση της παραγωγής μπορεί να επέλθει μόνο όταν ολοκληρωθεί η επέκταση του ορυχείου στη Νότια Αφρική. «Είναι πολύ δύσκολο να φέρουμε κάτι καινούριο στην παραγωγή» τονίζει ο Μπους Κλάβερ, εκτελεστικός διευθυντής τoυ βρετανικού ομίλου.
Ένα δεύτερο, μα εξίσου σημαντικό πρόβλημα, συνίσταται στο γεγονός ότι η De Beers παράγει ελάχιστες ποσότητες από τους τύπους διαμαντιών, στους οποίους ειδικεύεται η ρωσική Alrosa. Πρόκειται κυρίως για μικρά και φθηνά πετράδια, τα οποία χρησιμοποιούνται σε χαμηλότερης αξίας κοσμήματα.
Αυτό, για πολλούς ειδικούς στον κλάδο, σημαίνει ότι οι ελλείψεις θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, εκτός αν βρεθεί τρόπος η Alrosa να μπορέσει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές.
Με τις κυρώσεις να πλήττουν τις ρωσικές τράπεζες αλλά και μεγάλο μέρος της ρωσικής οικονομίας, κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς η εταιρεία θα καταφέρει να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς πωλήσεων.
Πάντως, ενώ τα μεγάλα ονόματα της Δύσης, όπως η Tiffany και η Signet Jewelers, έχουν σταματήσει να προμηθεύονται διαμάντια από τη Ρωσία, οι έμποροι από την Κίνα, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή εξακολουθούν (κανονικά) να αγοράζουν ρωσικά πετράδια.
Διαβάστε επίσης:
TerraUSD: Ποιο είναι το «τέρας» που καταρρέει και «τρώει» τα Bitcoins
Ποιος επιχειρηματίας ξόδεψε 8 δισ. για μια θέση στο διαστημόπλοιο του Μπέζος