search icon

Οικονομία

Γιατί δεν… «τραβούν» παλιές και νέες ρυθμίσεις της εφορίας

Ποιοι «περνούν» και πoιοι κόβονται από τον διακανονισμό χρεών - Οι προϋποθέσεις και τα εμπόδια

compute.png

Ο ένας στους δύο οφειλέτες της εφορίας που προσπαθεί, είτε να επανενταχτεί σε παλιά ρύθμιση χρεών (τις λεγόμενες 120 δόσεις ή τη ρύθμιση της πανδημίας) είτε να μπει στην νέα με 72 – 36 δόσεις κόβεται με το… «καλημέρα»!

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είτε γιατί ο φορολογούμενος μπλέκει με τους κόφτες της εφορίας είτε πρέπει να βάλει τράπεζα δύο με τρεις δόσεις για να ξεκινήσει η ρύθμιση. Πράγμα δύσκολο για πολλούς που λένε πως «όποιος είχε ρευστότητα για να πληρώνει μαζεμένες δόσεις δεν θα είχε χάσει και τη ρύθμιση ή δεν θα είχε δημιουργήσει νέα χρέη»!

Κατ’ αρχήν, στη νέα ρύθμιση των 72 ή 36 δόσεων, υπάγονται μόνο οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά το χρονικό διάστημα από 1η-11-2021 έως και την 31η-1-2023. Κατά δεύτερον, προϋπόθεση υπαγωγής στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η μη ύπαρξη λοιπών ληξιπρόθεσμων οφειλών την 1η-11-2021, Ο όρος αυτός λειτουργεί δηλαδή ως «κόφτης» πολλών οφειλετών, Μένουν δε εκτός της νέας ρύθμισης των 36 – 72 μηνιαίων δόσεων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων του έτους 2022 εφόσον έχουν ενταχθεί μονοκόμματα σε πάγιες ρυθμίσεις 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Δυσκολίες υπάρχουν και στην αναβίωση των 120 δόσεων. Η υποχρεωτική καταβολή δύο δόσεων για να μπορέσει κάποιος οφειλέτης να ξαναμπεί στην ρύθμιση, είναι κάτι δύσκολο για αρκετούς φορολογούμενους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα ενεργειακά χρέη έχουν ενταχθεί 3.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα με το ύψος της οφειλής να φθάνει τα 110 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την επανένταξη στα προηγούμενα σχήματα των ρυθμίσεων με τις 72, 100 και 120 δόσεις οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί φτάνουν τις 7.000 με το ρυθμιζόμενο ποσό να ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ένταξης στις ρυθμίσεις έχουν οι εξής οφειλέτες:

Επανένταξη στις 72 και 120 δόσεις: Οσοι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023 εφόσον καταβάλουν δύο δόσεις. Μόνο έτσι θα αναβιώσουν όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων, όπως π.χ. η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, της ρύθμισης των 120 δόσεων. Ωστόσο, οι οφειλέτες που θα επανενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να μην έχουν νέα χρέη. Στην περίπτωση όμως που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους, για να μπορέσουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων: Αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων θα ισχύσουν τα ευεργετήματα των προηγούμενων ρυθμίσεων. Επιπλέον οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Κωνσταντίνου: Η σκληρή μάχη της Yalco για την επιβίωση

IRC στο Ελληνικό: Περνά στην επόμενη φάση με τη Hard Rock – Ολοκληρώθηκε αύξηση κεφαλαίου

Τράπεζες: Ο στόχος για μείωση των NPLs κατά 3,1 δισ. ευρώ έως το 2025 και το «καμπανάκι» της ΤτΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version