search icon

Οικονομία

Γιατί άντεξε η ελληνική οικονομία το α΄τρίμηνο, τι θα κρίνει την επόμενη μέρα

Ο απόηχος των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ για το α΄τρίμηνο - Τουρισμός, επενδύσεις κατανάλωση καθορίζουν την επόμενη μέρα - Κρίσιμο το γ΄τρίμηνο της χρονιάς

Θετική έκπληξη στο οικονομικό πεδίο, σε αναλογία με την επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αποτελεί το «μηδέν» που ακολουθεί το αρνητικό πρόσημο, στη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας. Ότι η ύφεση στο α΄τρίμηνο του 2020 ήταν μικρότερη του 1% (-0,9%) και υποπολλαπλάσια των χωρών της Ευρωζώνης (-3,2% συνολικά έναντι -2,4% στη Γερμανία, -4,1% στην Ισπανία,  -4,8% στην Ιταλία ή -5,4% στη Γαλλία σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις) διαψεύδει επί του παρόντος τις Κασσάνδρες και δικαιολογεί αισιοδοξία για μονοψήφιο ποσοστό ύφεσης το 2020, κάτω  και από 8% ενδεχομένως που επισήμως προβλέπει ως τώρα η κυβέρνηση.

Πολύ καλό για να είναι αληθινό ίσως, αλλά το μόνο πραγματικό οικονομικό δεδομένο πλέον, αντί των προβλέψεων κλπ, είναι πως η επέλαση του κορωνοϊού ανέκοψε, αλλά δεν κατέστρεψε τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας. Καθώς στο α΄τρίμηνο δεν υπήρξε γενική καταστροφή όπως αλλού, ενώ το ακόμα χειρότερο β΄τρίμηνο βρίσκεται πια στο τέλος του, ο φόβος μπροστά στο άγνωστο εστιάζεται πλέον στο γ΄τρίμηνο  της χρονιάς: τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και έναν πολύ κρίσιμο Σεπτέμβριο θα αποδειχθεί αν μπορεί να μετατεθεί ή να ανακτηθεί ένα μέρος τουλάχιστον από όσα χάθηκαν στις πρώτες 180 μέρες του χρόνου.

Τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ για το α΄τρίμηνο είναι προσωρινά πάντως αφού, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, ενδέχεται να αναθεωρηθούν τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Τότε όμως θα έχει αποκαλυφθεί και τι αφήνει τελικά πίσω του το καθολικό lockdown -σε Ελλάδα και παγκοσμίως όμως- στο δίμηνο Απριλίου και Μαΐου. Και τότε επίσης θα έχει φανεί αν υπάρχει φόβος  για ένα νέο γενικό lockdown στην οικονομία -ή και αν θα έχει ήδη προκύψει- στην χώρα ή και στην Ευρώπη όλη.

Εκτός όμως από την πορεία της υγειονομικής κρίσης, την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να καθορίσουν -όπως εν πολλοίς ήδη διαμόρφωσαν – τρία βασικά στοιχεία:

η  πορεία του Τουρισμού (+0,01% πάντως στο α΄ τρίμηνο) και το κατά πόσον ο ποιοτικός Τουρισμός μπορεί να είναι η λύση στην απουσία τουριστών.

οι επενδύσεις,  διεθνείς και εγχώριες, που έχουν παγώσει (-6,4% στο α΄τρίμηνο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ)

η κατανάλωση, που αυξήθηκε μάλιστα στο α΄τρίμηνο (ενδεχομένως και λόγω αποθεματοποίησης τον μήνα Μάρτιο) αλλά από το β΄τρίμηνο όπου τον Απρίλιο έκλεισε το 90% της αγοράς και χάθηκε η πασχαλινή περίοδος, αναμένεται να καταγράψει άνευ προηγουμένου κατακόρυφη «βουτιά».

Για να καλύψει τη ζημιά του β΄τριμήνου που σε λίγο κλείνει, η κυβέρνηση καλείται να σχεδιάσει πώς θα μπορέσει να στηρίξει στην φάση αυτή τον Τουρισμό, τις Επενδύσεις και την κατανάλωση που κράτησαν όρθια την χώρα στο α΄τρίμηνο. Ετοιμάζεται να ρίξει όσα όπλα και πυρομαχικά της έχουν απομείνει κυρίως στο γ΄τρίμηνο, αφού από τα μέσα Ιουλίου θα αρχίσουν να καταφτάνει και η έξωθεν βοήθεια που έχει συμφωνηθεί και αποφασιστεί.

Περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες όσο μπορεί, η Αθήνα ευελπιστεί ότι τα δύσκολα μένουν πίσω, δεν κλείνει ξανά η διεθνής και η ελληνική οικονομία, ώστε και με 60 δισ. μέτρα στήριξης που κατευθύνονται προς τη χώρα μας, θα μπορέσει να αναστρέψει τις απώλειες του 2020.

Exit mobile version