Για τα νέα κίνητρα της ελληνικής κυβέρνησης για τη συγχώνευση μικρών επιχειρήσεων γράφει ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ.
«Καμία οικονομία στην ΕΕ δεν είναι τόσο κατακερματισμένη όσο η ελληνική. Το 90% των επιχειρήσεων απασχολούν λιγότερους από πέντε υπαλλήλους, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις έξι εταιρείες με πάνω από 10.000 εργαζομένους. Οι μικρές επιχειρήσεις εμποδίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η παραγωγή είναι περιορισμένη, οι εταιρείες είναι συνήθως υποκεφαλαιοποιημένες και ως εκ τούτου αναπτύσσονται πολύ αργά», παρατηρεί ο Χέλερ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurobank, τους οποίους επικαλείται η Handelsblatt, «θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη έως ότου το ΑΕΠ της Ελλάδας – προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό – επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Και αυτό θα συμβεί μονάχα εάν η χώρα αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα, όπως είναι μεταξύ άλλων τα μικρά επιχειρηματικά μεγέθη.
Αυτός είναι ο λόγος που η συντηρητική κυβέρνηση προωθεί τώρα τις συγχωνεύσεις των εταιρειών. Βάσει ενός νομοσχεδίου που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης πρόκειται να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως και να απλοποιηθεί η διαδικασία έγκρισης για τις συγχωνεύσεις».
Πολλές οι μονοπρόσωπες επιχειρήσεις
Συνεχίζοντας την παράθεση στατιστικών στοιχείων γύρω από τις ελληνικές επιχειρήσεις η Handelsblatt αναφέρει ακόμα πως «539.403 επιχειρήσεις δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο – αποτελούνται μονάχα από τον ιδιοκτήτη και πιθανώς και κάποιον απασχολούμενο οικογενειακό συγγενή, ο οποίος όμως δεν εγγράφεται ως εργαζόμενος.
Κατά τους οικονομολόγους αυτός ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός μονοπρόσωπων επιχειρήσεων εξηγείται από την επιθυμία πολλών Ελλήνων για ανεξαρτησία. Το προηγούμενο έτος το 27,4% όλων των εργαζομένων στην Ελλάδα ήταν αυτοαπασχολούμενοι – πρόκειται για το υψηλότερο σχετικό ποσοστό σε ολόκληρη την ΕΕ, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να τοποθετείται στο 13,8%. Στη Γερμανία συγκριτικά το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων βρίσκεται μόλις στο 8,3%.
Όσο δελεαστικό και αν είναι όμως το να είσαι αφεντικό του εαυτού σου, παραμένει γεγονός και το ότι η παραγωγικότητα των μικρών επιχειρήσεων είναι πολύ περιορισμένη. Σύμφωνα με τη Eurostat η παραγωγή τους πέρυσι έφτασε μόλις στο 50% του κύκλου εργασιών των εταιρειών αντίστοιχου μεγέθους στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επισημαίνει ο ανταποκριτής της HB.
Διαβάστε περισσότερα στη dw