Συνέχιση της πολιτικής νομισματικής σύσφιξης για όσο διάστημα χρειαστεί, έως ότου ο πληθωρισμός προσεγγίσει τον στόχο του 2%, έστειλαν από το Τζάκσον Χολ οι επικεφαλής της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά και θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο όσο επιμένει ο πληθωρισμός. Ο Πάουελ τόνισε στην ομιλία του ότι η δουλειά της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, ενώ σημείωσε πρόοδο στην επιβράδυνση της αύξησης των τιμών. Είπε επίσης ότι η Fed θα προχωρήσει “προσεκτικά”, αφήνοντας περιθώριο να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, μετά την αύξηση του Ιουλίου σε υψηλό 22 ετών, από 5,25% έως 5,5%.
Γενικότερα, η ομιλία του Πάουελ έδειξε ότι η πολιτική μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς τη διαχείριση των κινδύνων εν μέσω σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων και την τρέχουσα πορεία των τιμών και της αγοράς εργασίας. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει “περιοριστική” έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί πιο σταθερά προς το 2%. “Δεν έχουν δει την οικονομία να επιβραδύνεται όσο θα ήθελαν ή την αγορά εργασίας να επιβραδύνεται όσο θα ήθελαν”, δήλωσε ο William English, καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης του Yale και πρώην σύμβουλος των αξιωματούχων της Fed σε θέματα στρατηγικής πολιτικής.
Με την οικονομία να επιδεικνύει ανθεκτικότητα -ακόμη και ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο- και την ανεργία να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, πρόκειται για ένα μήνυμα που θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετούς μήνες. Ακόμη και αν η Fed παραιτηθεί από την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να κηρύξουν το τέλος της σύσφιξης σύντομα.
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έκανε ελάχιστα για να διώξει το φόβο «υψηλότερα για περισσότερο» (σ.σ. επιτόκια) που οδήγησε σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάζοντας ορισμένους επενδυτές να αναζητούν πιο προσεκτικά στοιχήματα σε περίπτωση που η οικονομία δεν μπορέσει να ξεφύγει από μια ύφεση του χρόνου. Αν και πιο ισορροπημένη από την ομιλία στο περσινό συμπόσιο στο Jackson Hole πρόσφερε ελάχιστη παρηγοριά σε όσους ήλπιζαν ότι η κεντρική τράπεζα θα έδινε σήμα για ενδεχόμενες μειώσεις επιτοκίων το 2024, σχολιάζει το Reuters. Για ορισμένους επενδυτές, η τοποθέτηση ενίσχυσε επίσης τις ανησυχίες για τον κίνδυνο τα επιτόκια να επιβαρύνουν τελικά την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και να επιφέρουν πιθανή ύφεση, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα την αποφύγουν το 2023.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι πολλά εξαρτώνται από τα στοιχεία των επόμενων εβδομάδων. Οι ΗΠΑ θα δημοσιοποιήσουν στοιχεία για την αγορά εργασίας Αυγούστου την 1η Σεπτεμβρίου και στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις 13 Σεπτεμβρίου.
Γερακίσια άποψη υιοθέτησε και η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, στο Γουαϊόμινγκ. Αν και οι απόψεις της δεν προκάλεσαν έκπληξη στις αγορές.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως το κόστος του δανεισμού θα ανέβει όσο ακόμη απαιτείται και τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για όσο χρονικό διάστημα είναι ακόμη αναγκαίο, προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και ο δείκτης να επανέλθει κοντά στο όριο-στόχο του 2%.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι οι ανάγκες για αυξημένες επενδύσεις σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στα επίπεδα προσφοράς, είναι πιθανόν να πυροδοτήσουν επιπλέον πληθωριστικές πιέσεις. «Εφόσον αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες και εξίσου ισχυρούς περιορισμούς στην προσφορά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω πιέσεις στις τιμές. Οι αλλαγές μπροστά μας ενδέχεται να διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα».
🧵Changes in labour markets, the energy transition and a deepening geopolitical divide are characterising the current environment, says President @Lagarde at Jackson Hole.
We need to understand how these shifts will affect our economies and how we can best respond to them
1/4 pic.twitter.com/NUe0ranKYU
— European Central Bank (@ecb) August 25, 2023
Σχολιάζοντας πως διανύουμε μια περίοδο αβεβαιότητας παγκοσμίως, η κυρία Λαγκάρντ εξήγησε πως αυτό απαιτεί από τις κεντρικές τράπεζες να παίξουν ένα σταθεροποιητικό ρόλο για τις οικονομίες και τη σταθερότητα των τιμών.
«Στο περιβάλλον αυτό, αυτό σημαίνει για την ΕΚΤ πως θα θέσουμε τα επιτόκια σε ικανά περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να πετύχουμε μια έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο οικονομικό συμπόσιο της Fed του Κάνσας Σίτι.
«Αν και πρόοδος (στην πτώση του πληθωρισμού) έχει γίνει, δεν έχουμε ακόμη κερδίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της εποχής, όπως την πρόκληση που συνιστά η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας πως προκαλούν ριζικές μεταβολές στις ενεργειακές αγορές, αλλά και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.
Αναλόγως, όπως εξήγησε, κυρίως μετά την πανδημία παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές στην αγορά εργασίας και τη φύση της εργασίας. Εργαζόμενοι που έφυγαν από τις δουλειές τους, δεν επέστρεψαν, πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται λιγότερες ώρες κατά μέσο όρο, ενώ υπήρξε μια στροφή στην ψηφιοποίηση, όπως με την τηλεργασία, που επηρέασε την αγορά εργασίας και τη σύσταση των δουλειών.
«Δεν υπάρχει εγχειρίδιο για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οπότε αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο» κατέληξε η κυρία Λαγκάρντ, εξηγώντας πως η διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες σε μια εποχή σημαντικών μεταβολών απαιτεί… ανοιχτό μυαλό και προθυμία να προσαρμόσει κανείς σε πραγματικό χρόνο τα πλαίσια αναλύσεων με βάση τις εξελίξεις.
Διαβάστε ακόμη
Τεχνητή νοημοσύνη: Εταιρίες-κολοσσοί πληρώνουν έως και 900.000 δολάρια για να προσελκύσουν ταλέντα
ΟΑΚΑ: «Πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ για το σχέδιο της «Στάδιο 2020» (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ