search icon

Οικονομία

Γεωργιάδης : Ψάχνουμε κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό 

Επιδότηση των εργοδοτικων εισφορών ζητούν φορείς της αγοράς 

Κεφάλαιο κίνησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό θα προβλέπει ο επόμενος γύρος των έκτακτων μέτρων που επεξεργαζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός “πέρα από το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε, χθες, από το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταστρώνει ήδη σχέδιο ώστε τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσουμε πως θα μπορέσουμε να βρούμε κεφάλαιο κίνησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό”.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε στη συνέντευξη του στον Σκαι ότι “οι επιπτώσεις του κορωνοϊού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, είχαν υποεκτιμηθεί”.  Τέλος ο υπουργός κάλεσε σε ψυχραιμία. “Δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Δεν θα μας νικήσει ο κορωνοϊός. Θα το ξεπεράσουμε. Είναι ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και θα βρούμε πανευρωπαϊκές λύσεις».

Επιδότηση των εργοδοτικων εισφορών ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών 

Λίγο νωρίτερα με ανακοίνωση του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικου Επιμελητήριο Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσιου υπογραμμιζε την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων απ την κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ζητώντας μεταξύ άλλων την επιδότηση εργοδοτικων εισφορών ώστε να διασφαλιστουν οι θέσεις εργασίας.

Η ανακοίνωση του έχει ως εξής :

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν σύντομα και άλλα μέτρα στήριξης καθώς αυτά που ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκαλέσει η εξάπλωση . Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους. Μην ξεχνάμε ότι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όλης της χώρας και όχι μόνο αυτές που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί κρούσματα. Για παράδειγμα, η εστίαση έχει πληγεί ανεπανόρθωτα καθώς πολλοί συμπολίτες μας αποφεύγουν πλέον να παρευρίσκονται σε χώρους που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων. Άρα πρέπει να δοθεί συνέχεια στην στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ θεωρώ ότι πρέπει να μελετηθεί σοβαρά η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. που μπορούν να στηρίξουν την αγορά και την επιχειρηματικότητα, άρα και την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Παράλληλα η Πολιτεία πρέπει να ασκήσει πίεση προκειμένου να μειωθεί το υπερβολικό πλεόνασμα ώστε να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθούν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις».

Exit mobile version