search icon

Οικονομία

Αδ. Γεωργιάδης: «Μπαζούκα» ρευστότητας για να κινητοποιηθούν επενδύσεις

Θα εγκριθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού – Στα 5,2 δισ η δημόσια δαπάνη μετά το «ΟΚ» των Βρυξελλών – Ξεκινά νέος κύκλος των προγραμμάτων του αναπτυξιακού – Προγραμματισμός 40 μεγάλων έργων ύψους 6 δισ με το υπ. Υποδομών – Δημιουργία παρατηρητηρίου ρευστότητα για τα δάνεια που δίδονται – Έρχεταινομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις

Προγράμματα για την κινητοποίηση επενδύσεων αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνονται στο σχέδιο στήριξης της οικονομίας που παρουσιάστηκαν σήμερα απ’ τον Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνη Γεωργιάδη.
«Στόχος μας είναι να μειώσουμε το εύρος της ύφεσης της οικονομίας φέτος και να τεθούν οι βάσεις ώστε το 2021 να είναι έτος μεγάλης ανάκαμψης», σημείωσε ο υπουργός.

Στα 5,2 δισ ο αναπτυξιακός
Όπως ανακοίνωσε τα κεφάλαια του αναπτυξιακού νόμου, μετά την έγκριση από την Κομισιόν αυξάνονται στα 5,2 δισ ευρώ από 2,5 δισ ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. Όλα αυτά είναι Κεφάλαια που θα δοθούν είτε με τη μορφή φοροαπαλλαγών είτε επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως το σύνολο των επιχειρήσεων (περίπου 2.000) που είχαν υποβάλει επενδυτικά σχέδια στους δύο κύκλους «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις»
που έχουν ολοκληρωθεί αναμένεται να εγκριθούν.

Επίσης ανακοίνωσε ότι σήμερα υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση για το νέο κύκλο «Γενικής Επιχειρηματικότητας» και «Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων προϋπολογισμού 350 εκατ. και 150 εκατ. αντίστοιχα. Ο συγκεκριμένος κύκλος θα κλείσει τον ερχόμενο Ιούλιο και έπειτα αναμένεται να ανοίξει ένας ακόμη.
«Καλούμε τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν, να το κάνουν τώρα. Θα τους δώσουμε όλα τα απαραίτητα ‘όπλα’ για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

40 έργα ύψους 6 δισ
Την ίδια ώρα ο υπουργός προανήγγειλε πως σε συνεργασία με το υπ. Υποδομών θα υπάρξει προγραμματισμός για την υλοποίηση 40 μεγάλων έργων συνολικού προϋπολογισμού 6 δις ευρώ, τα οποία θα παρουσιαστούν σε δεύτερη φάση.
Στο κομμάτι των ΣΔΙΤ ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως μέσα στο Μάιο εγκρίθηκαν 4 έργα ύψους 365 εκατ. ευρώ ενώ εντός του Ιούνη θα δημοπρατηθούν 8 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ. Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε πως το υπουργείο δρομολογεί μαζί με τις EBRD και ΕΤΕπ τον τρόπο συμμετοχής στη χρηματοδότηση τέτοιων μεγάλων έργων ώστε να καταστήσει πιο εύκολη για τους επενδυτές την εξεύρεση πόρων.

Στο διάστημα αυτό, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης εγκρίθηκαν επίσης νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ ενώ δόθηκαν άδειες προς στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Μηχανισμός ωρίμανσης έργων και πρόσθετοι πόροι του ΕΣΠΑ
Ο υπουργός Ανάπτυξης επίσης μίλησε για τη δημιουργία μηχανισμού ωρίμανσης των έργων και πρόσθετους πόρους στο νέο ΕΣΠΑ.
«Ξεπεράσαμε ήδη τους στόχους του 2020. Πολλά έργα θα περάσουν στο επόμενο εσπα. Δεν θα αφήσουμε ούτε ευρώ να λιμνάσει», σημείωσε.

Τόνωση ρευστότητας
Στο κομμάτι της τόνωσης της ρευστότητας της αγοράς, σύμφωνα με τον υπουργό το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας ύψους 2 δις ευρώ που θα μοχλεύσει στην αγορά ως το τέλος της χρονιάς περί τα 7 δισ ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου. Θα αποτελέσει δε την «αιχμή» των παρεμβάσεων που
γίνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ όμως, σημείωσε, πως απ’ τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη, κινητοποιούνται περί τα 5 δισ ευρώ.
Σε αυτά εντάσσεται και το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ το οποίο με την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του πλέον είναι σε θέση να κινητοποιήσει 2 δισ ευρώ (από 1,35 δισ που ήταν πριν) σε δάνεια για κεφάλαιο κίνησης με την διετή επιδότηση των επιτοκίων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. «Από σήμερα ξεκίνησαν και πάλι οι αιτήσεις και ήδη έχουν κατατεθεί 40.000», σημείωσε ο υπουργός.

Παρατηρητήριο ρευστότητας για τα δάνεια
Μάλιστα ο υπ. Ανάπτυξης ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία «παρατηρητηρίου ρευστότητας» που θα παρακολουθεί σε ποιους και με ποια διαδικασία πηγαίνει η ρευστότητα απ’ τα έκτακτα προγράμματα που έχουν ενεργοποιηθεί. Ενθάρρυνε δε τις τράπεζες να γίνουν πιο ευέλικτες.

«Σέβομαι την ανεξαρτησία των τραπεζών και αναγνωρίζουμε την ανάγκη να υπάρχουν κριτήρια για τη διασφάλιση των καταθετών. Θέλω όμως να ενθαρρύνω στα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν σήμερα την αυστηρότητα τους ή να επιβάλλουν πρόσθετη γραφειοκρατία στα προγράμματα αυτά. Απ’ την πλευρά μας μειώσαμε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να κάνουμε πιο εύκολη και ταχεία την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα. Η χώρα έχει ανάγκη χορήγησης ρευστότητας στο άμεσο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις
Επιπρόσθετα προανήγγειλε πως σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών θα προετοιμαστεί το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις ώστε «να αποκτήσει και η τελευταία επιχείρηση που θέλει να δώσει τη μάχη σε κεφάλαιο κίνησης, έστω πιο μικρό, που θα δίδεται με πιο ευέλικτες διαδικασίες», σημείωσε.

Exit mobile version