«Δεν πρόκειται το ελληνικό κράτος και κανένα ευρωπαϊκό κράτος, την επομένη της λήξεως της πανδημίας να πει: φέρτε πίσω τα λεφτά που χρωστάτε αλλιώς σας κλείνω. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Greek Economic Summit-GES2020 του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο υπουργός τόνισε στην ομιλία του ότι η αναπάντεχη πανδημία, άλλαξε τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, «αλλά δεν άλλαξε καθόλου τη διάθεσή μας και την πίστη μας στο σκοπό» και πρόσθεσε: «γι’ αυτό, τους μήνες της πανδημίας, παρά την πολύ μεγάλη ύφεση που αναγκαστικά φέρνουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε εφαρμόσει αλλά και η μεγάλη πτώση του τουρισμού, η μεταρρυθμιστική διάθεση συνεχίζεται ακάθεκτη έτσι ώστε η χώρα μας να καταστεί περισσότερο φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».

Ο υπουργός ανέφερε ενδεικτικά μερικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως: Απλοποίηση διαδικασιών για το «άνοιγμα» μίας επιχείρησης, μείωση της φορολογίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κίνητρα για να έρθεις από το εξωτερικό και να μεταφέρεις την φορολογική σου έδρα στην Ελλάδα, κίνητρα για να έρθεις να κατοικήσεις στην Ελλάδα εξακολουθώντας να εργάζεσαι στο εξωτερικό, ομαλοποίηση και πιο μεγάλη ευελιξία στο πρόγραμμα της Golden Visa, κίνητρα για τις επιχειρήσεις digital με υπεραποσβέσεις για τις επενδύσεις και ούτω καθεξής.

«Σ’ όλα αυτά που κάνουμε είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα έχουμε αποτέλεσμα. Ήδη, στο διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα έχει ανέβει εννέα θέσεις, καταλαμβάνει μία από τις καλύτερες θέσεις που είχε στην ιστορία της.

Δυστυχώς, δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα ο δείκτης doing business για λόγους άσχετους με την Ελλάδα. Λόγω της πανδημίας και προβλημάτων σε κάποιες χώρες… όμως εμείς δουλεύουμε πολύ στενά με την Παγκόσμια Τράπεζα και συνεχίζουμε με στόχο, όταν ανακοινωθεί ο δείκτης, η Ελλάδα να έχει κατακτήσει πολλές θέσεις ανόδου σε σχέση με το παρελθόν» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Ο ίδιος πρόσθεσε:  «Πιστεύω ότι οι πολιτικές μας, συμποσούμενες και συναθροιζόμενες, δημιουργούν σε κάθε πιθανό επενδυτή την εικόνα μιας σοβαρής Κυβέρνησης που σέβεται το χρόνο και τα χρήματα των επενδυτών και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω. Είμαστε πλέον μια χώρα που αν έρθεις δεν θα μπλέξεις, είμαστε μια χώρα που σεβόμαστε τον κόπο σου, το όραμά σου και τα χρήματά σου».

Στη συνέχεια ο ίδιος επεσήμανε ότι νιώθει περήφανος για τον τρόπο που η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει την πανδημία, όχι μόνο στο πρώτο κύμα αλλά και στο δεύτερο.
«Βεβαίως, και ένας άνθρωπος να χαθεί, είναι τραγωδία. Και μία απώλεια ανθρώπινης ζωής είναι δυσβάσταχτή γιατί ποτέ δεν ξαναγυρίζει. Δεν μπαίνουμε σε αυτήν τη συζήτηση. Όμως, το κράτος μας σε αυτήν την παγκόσμια συμφορά, πιστεύω ότι έχει δώσει περηφάνια στους Έλληνες απανταχού της γης» όπως είπε.
Τα οικονομικά προβλήματα και η λήξη της πανδημίας

Σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία τόνισε ο κ. Γεωργιάδης: «το γεγονός ότι είμαστε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μάς δίνει την αναγκαία ασπίδα για να έχουμε και τους αναγκαίους πόρους και τα αναγκαία χρήματα, όση και να είναι η ζημιά.

Γιατί, αν είχαμε μία ζημιά που την πάθαινε μόνο η Ελλάδα, θα μπορούσε κάποιος να έχει αμφιβολίες για το πώς θα τα καταφέρει η Ελλάδα μόνη της να πείσει τους Ευρωπαίους πάλι να την βοηθήσουν.
Τώρα που η ζημιά είναι αναμφίβολα παγκόσμια και σίγουρα πανευρωπαϊκή, τι νομίζετε; Δεν θα υπάρξει μία πανευρωπαϊκή απάντηση για αυτά τα κοινά προβλήματα; Δηλαδή οι επιχειρήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν σωρεύουν τώρα χρέη; Δεν σωρεύουν ζημίες; Δεν έχουν πρόβλημα με τις θέσεις εργασίας; Και ούτω καθεξής. ‘Αρα, ως προς το τι θα γίνει την επόμενη μέρα, δεν έχω μεγαλύτερη ανησυχία πέραν του φυσιολογικού γιατί είμαι βέβαιος πως σε επίπεδο Ευρώπης θα βρεθεί μία κοινή και συνολική λύση την οποία θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις».

Ο υπουργός ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα κομμάτι της λύσης και πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν να χρειαστούν και άλλα εργαλεία.

«Δεν πρόκειται, σας το λέω από τώρα για να το ξέρετε, το ελληνικό κράτος και κανένα ευρωπαϊκό κράτος, την επομένη της λήξεως της πανδημίας να πει: «φέρτε πίσω τα λεφτά που χρωστάτε αλλιώς σας κλείνω». Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στους δείκτες που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα η EUROSTAT είτε αφορούν απώλεια θέσεων εργασίας, είτε άνοιγμα και κλείσιμο επιχειρήσεων ή ακόμα και την ύφεση αυτή καθ’ εαυτή, «αναδεικνύουν την Ελλάδα πολύ πιο αποτελεσματική από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στο οικονομικό πεδίο».

Υπενθύμισε όσον αφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του Covid η Ελλάδα αναδείχθηκε δεύτερη στην Ευρώπη των 27 χωρών για την ταχύτερη και μεγαλύτερη αναλογικά απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιπλέον, συνέχισε ο ίδιος, στην κατάταξη της EUROSTAT για τις χώρες με τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας κατά το πρώτο lockdown, η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρώπη με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη ήταν η Ελλάδα.
«Τώρα, θα μου πείτε, ζούμε σε κανέναν παράδεισο;   Προφανώς και όχι, είναι η απάντηση» υπογράμμισε ο υπουργός για να προσθέσει λίγο αργότερα: «προσπαθούμε να τηρήσουμε μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ της αναγκαίας ρευστότητας στην αγορά και της αναγκαίας χρηματοδότησης των νοικοκυριών για να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις αλλεπάλληλες καραντίνες και από την άλλη να μην δημιουργήσουμε κρίση στη χώρα ώστε να έχει ξανά νέα μνημόνια».
 
Η διατίμηση 

«Το σύνολο της Κυβέρνησης, όχι μόνο εγώ, είμαστε υπέρμαχοι της φιλελεύθερης οικονομίας. Βέβαια, θα πει κανείς ότι παίρνουμε μέτρα όπως η διατίμηση ή η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που κάθε άλλο παρά φιλελεύθερα είναι. Αυτά όμως είναι  μέτρα που τα λαμβάνουμε σε έκτακτες συνθήκες. Όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονικότητα, θα επαναφέρουμε τις δυνάμεις της αγοράς στην ελεύθερη οικονομία» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι προβληματικές επιχειρήσεις

Ο υπουργός αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σχετικά με τις προβληματικές επιχειρήσεις είπε: «Δεν έχει νόημα το κράτος να φορολογεί τον κόσμο και να χρηματοδοτεί επ’ άπειρον προβληματικές επιχειρήσεις. Το κράτος πρέπει κάποια στιγμή να κόβει τον γόρδιο δεσμό και να προχωράει παρακάτω. Δεν είναι δουλειά του να κάνει επιχειρήσεις, ούτε να παίζει τον επιχειρηματία. Δουλειά του κράτους είναι να είναι ο δίκαιος, αδέκαστος διαιτητής στην οικονομική ζωή του τόπου και να φροντίζει να διαμορφώνει το κατάλληλο περιβάλλον για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προκόβουν.

Αυτή είναι η θέση μας και για τις μεγάλες προβληματικές επιχειρήσεις του δημοσίου. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την ΔΕΗ, που την παραλάβαμε με 1 δις ευρώ ζημία και τώρα έχει 1 δισ. ευρώ κέρδη, προχωράμε στην εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, των ναυπηγείων Σκαμαραγκά και ούτω το καθεξής. Δεν έχουμε διστάσει και δεν έχουμε χάσει καθόλου χρόνο».

Ο υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας ότι οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες  «δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ως σοβαρός, μεγάλος, δυνατός επενδυτής στην Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά».