search icon

Οικονομία

FT: Τώρα και τα Hedge funds αγοράζουν χρυσό – Φοβούνται υποτίμηση λόγω ξέφρενου «τυπώματος»

Μεγάλοι επενδυτές βλέπουν τώρα θετικά την επένδυση σε χρυσό καθώς ανησυχούν για υπερπληθωρισμό και μαζικές υποτιμήσεις, λόγω της δίχως προηγούμενο αύξησης της νομισματικής κυκλοφορίας από τις κεντρικές τράπεζες

Μερικά από τα μεγαλύτερα hedge funds του πλανήτη αυξάνουν τις θέσεις τους στο χρυσό, καθώς προβλέπουν ότι οι άνευ προηγουμένου απαντήσεις των κεντρικών τραπεζών στην κρίση του κοροναϊού θα οδηγήσουν σε υποτιμήσεις σημαντικών νομισμάτων.

To Elliott Management του Πολ Σίνγκερ, οι Caxton Associates του Άντρου Λο και η Dymon Asia Capital του Ντάνι Γιονγκ είναι αισιόδοξοι για την τιμή του κίτρινου μετάλλου, η οποία έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 12% φέτος. Στοιχηματίζουν ότι οι κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που αποσκοπούν να χρηματοδοτήσουν άμεσα τις κρατικές δαπάνες με σκοπό τον περιορισμό της οικονομικής ζημίας από τον ιό, θα υποτιμήσουν τα νομίσματα και θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στον χρυσό.

«Ο χρυσός είναι μια αντιστάθμιση έναντι της απεριόριστης εκτύπωσης των fiat νομισμάτων», είπε ο κ. Γιονγκ στους Financial Times, ιδρυτής της Dymon Asia. Η εταιρεία καταγράφει κέρδη 36% φέτος, βοηθούμενη από τη θέση που είχε πάρει έγκαιρα σε χρυσό.

Η Elliott με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία διαχειρίζεται περίπου 40 δισ. Δολαρίων, είπε στους επενδυτές της τον περασμένο μήνα ότι ο χρυσός ήταν «μια από τις πιο υποτιμημένες» διαθέσιμες επενδυτικές επιλογές και ότι η εύλογη αξία του ήταν «πολλαπλάσια της τρέχουσας τιμής».

Σε επιστολή προς τους πελάτες, ο Elliott ανέφερε ως αιτίες της αισιοδοξίας του για την πορεία της τιμής του χρυσού «τη φανατική υποτίμηση του χρήματος από όλες τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου», καθώς και τα χαμηλά επιτόκια αλλά και τη διακοπή της εξόρυξης που προκλήθηκε από τον κοροναϊό. Τα κέρδη από τις θέσεις χρυσού βοήθησαν το hedge fund να έχει κέρδη περίπου 2% το πρώτο τρίμηνο.

Η Caxton με έδρα το Λονδίνο, ένα από τα παλαιότερα μακροοικονομικά hedge funds στον κόσμο, έχει επίσης επωφεληθεί από τα στοιχήματα χρυσού που πραγματοποιούνται μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και των λεγόμενων «ανταλλαγών για φυσικά» συμβόλαια, τα οποία επιτρέπουν την ανταλλαγή σε ράβδους. Το αμοιβαίο Global Fund καταγράφει κέρδη 15 τοις εκατό μέχρι στιγμής φέτος, ενώ το μακροοικονομικό αμοιβαίο έχει κερδίσει σχεδόν 17 τοις εκατό, σύμφωνα με έναν επενδυτή.

Η μεγάλη εικόνα

Ο χρυσός θεωρείται από καιρό ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και καταφύγιο σε περιόδους κρίσης. Ωστόσο, εξέπληξε πολλούς αναλυτές καθώς στο ξεπούλημα λόγω κορωνοϊού υποχώρησε και ο χρυσός καθώς οι επενδυτές επέλεξαν την ασφάλεια των μετρητών. Ο χρυσός έπεσε από σχεδόν 1.680 $ στις 9 Μαρτίου σε λίγο πάνω από 1.450 $ στις 16 Μαρτίου, λίγο πριν ο S&P 500 αγγίξει το ναδίρ τριετίας.

Ωστόσο, έκτοτε ανέκαμψε σε υψηλό οκτώ ετών στα 1.747 δολάρια ανά ουγγιά στις 14 Απριλίου και διαπραγματεύτηκε περίπου 1.700 δολάρια στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας. Η τιμή υποστηρίχθηκε από επταπλάσια αύξηση των αγορών ETF (Eschange Traded Funds) που υποστηρίζονται από χρυσό κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Αυτό οδήγησε το συνολικό όγκο που θεμελιώνει την αγορά ETF σε επίπεδο ρεκόρ 3.185 τόνων τον Μάρτιο.

Ο χρυσός ήταν μια εξαιρετική επένδυση για ορισμένα hedge funds μετά την οικονομική κρίση. Η Paulson & Co του Τζον Πόλσον, γνωστή για τα στοιχήματά της ενάντια στο χρέος subprime πριν από την οικονομική κρίση, έκανε δισεκατομμύρια καθώς το μέταλλο έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών ξεπερνώντας τα 1.900 $ το 2011.

Ωστόσο, ο χρυσός έχει επανειλλημένα ταλαιπωρήσει τους επενδυτές. Η πρόβλεψη που προκάλεσε το ράλι μετά την κρίση του 2008 – ότι η ποσοτική χαλάρωση θα οδηγούσε σε υψηλό πληθωρισμό – δεν επαληθεύτηκε και ο χρυσός έπεσε κάτω από τα 1.100 δολάρια στα τέλη του 2015.

ΟΙ κεντρικές τράπεζες κόβουν χρήμα και το δίνουν δανεικό στις κυβερνήσεις

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν και πάλι ότι η νομισματική χαλάρωση θα αποδυναμώσει τα νομίσματα, έστω κι αν αυτό δεν εμφανίζεται ακόμα στον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή.

Τον περασμένο μήνα, ο Έιντριαν Ορ, κεντρικός τραπεζίτης της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι ήταν «ανοιχτός» ως προς την απευθείας αγορά κρατικού χρέους, μια προοπτική που ο κ. Γιονγκ της Dymon περιέγραψε ως «αποκρουστική». Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη συμφωνήσει προσωρινά να χρηματοδοτήσει τις επιπλέον δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών.

«Υποψιάζομαι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες να αρχίζουν να αμφισβητούν την πιστοληπτική ικανότητα της άλλης και να απαιτούν χρυσό ως πληρωμή αντί για δολάρια ή γιεν ή ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα», έγραψε ο Τζέρι Χάγουροθ, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund 36 South Capital Advisors, σε επιστολή προς τους πελάτες. Αποκαλεί το χρυσό «το ασφάλιστρο κινδύνου έναντι των κεντρικών τραπεζών»

Άλλοι βλέπουν ευκαιρίες στις μετοχές που είναι συνδεδεμένες με το χρυσό. Ο Ντέιβιντ Νοϊχάουζερ, διευθύνων σύμβουλος της Northbrook, Livermore Partners, με έδρα το Ιλινόις, είπε στους Financial Times ότι είχε αγοράσει περισσότερες μετοχές ορυχείων χρυσού φέτος εν αναμονή του πληθωρισμού ή της στασιμότητας (όταν οι αυξήσεις των τιμών συνοδεύονται από αργή οικονομική ανάπτυξη). “Είτε έτσι κι αλλιώς θα είναι καλό για τα μέταλλα.”

Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι. Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς επισημαίνουν τη χαμηλή ζήτηση λιανικής για χρυσό στην Ινδία και την Κίνα, ενώ κεντρικές τράπεζες όπως η Ρωσία έχουν σταματήσει τις αγορές φέτος. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει τον χρυσό εκτεθειμένο εάν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία υποχωρήσουν, είπε η αναλύτρια Έλεν Λαου της Argonaut Research.

 

Exit mobile version