Η Αθήνα ετοιμάζεται να προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε πλούσιους που είναι πρόθυμοι να κατοικούν στην Ελλάδα για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών ετησίως, μέσω του σχεδίου «non-dom» που έχει στόχο να προσελκύσει πλοιοκτήτες, επιτυχημένους επιχειρηματίες αλλά και εύπορους συνταξιούχους.
Το προσχέδιο νόμου αναμένεται να πάει για έγκριση στη Βουλή αύριο Παρασκευή και προβλέπει την εισαγωγή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή της τάξης των 100.000 ευρώ ετησίως. Όπως έχει ξαναγράψει το ΝΜ, θα πρόκειται πρακτικά για έναν προκαθορισμένο εφάπαξ ετήσιο φόρο για το σύνολο των εισοδημάτων που αποκτούν ανά τον κόσμο οι ενδιαφερόμενοι και για μια περίοδο 15 ετών.
Όπως γράφουν οι FT, η κίνηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογραμμίζει την προτεραιότητα που έχει τεθεί για επιτάχυνση εισροής νέων εσόδων που έχει ανάγκη η χώρα μετά την πολυετή κρίση.
Ανώτατος σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι το πρόγραμμα βασίζεται στο ιταλικό σχέδιο non-dom που ξεκίνησε το 2017. Το ιταλικό σχέδιο αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένο που επεκτάθηκε φέτος και για τους ξένους συνταξιούχους που συμφωνούν να ζήσουν σε κοινότητες κάτω των 20.000 κατοίκων. «Πραγματικά δεν ξέρουμε κατά πόσο το σχέδιό μας θα λειτουργήσει καλά. Στην αρχή αναμένουμε κάποιους δισταγμούς… και τελικά μπορεί να καταλήξουμε με μόλις μερικές εκατοντάδες ενδιαφερόμενους, στην αρχή τουλάχιστον», αναφέρει.
Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας (ΕΕ και ΔΝΤ) δεν έχουν εγείρει διαφωνίες για το σχέδιο. Αναφέρει ότι το πλάνο συμμορφώνεται με τους κανόνες του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής χάρη στην προϋπόθεση της κατοικίας.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πώλησης διαβατηρίων σε πολίτες εκτός ΕΕ, μετά το σκάνδαλο της Κύπρου που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα με την πώληση διαβατηρίου αντί 5 εκατ. ευρώ στον Τζο Λόου το 2015 – ενός Μαλαισιανού χρηματιστή που κατηγορείται για εμπλοκή σε απάτη ύψους πολλών δισ. δολ.
Ο όρος «non-doms» που υιοθέτησε πρώτη η Βρετανία, αναφέρεται σε άτομα που θα γίνουν κάτοικοι Ελλάδος αλλά θα δηλώνουν την κύρια τους κατοικία αλλού. Το καθεστώς αυτό συνιστά ότι δεν υπόκεινται σε φόρο επί του εισοδήματος των υπεράκτιων και των κεφαλαιουχικών κερδών εκτός εάν τα χρήματα εισάγονται στην Ελλάδα. Γιατί θα είναι ελκυστικό για κάποιον επιχειρηματία με διεθνείς δραστηριότητες; γιατί δεν θα βαρύνεται με διοικητικά κόστη που συνδέονται με τη διαχείριση τραστ και δεν θα καταβάλει φόρους σε μια σειρά από φορείς», εξηγεί στους FT ο Γιώργος Χαραλάμπους – σύμβουλος επί φορολογικών θεμάτων.
Οι «διαμένοντες μη κάτοικοι» στην Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσουν 500.000 ευρώ σε μετοχές, ομόλογα ή ακίνητα εντός τριετίας μετά την απόκτηση της κατοικίας τους.
Δεν θα υπάρχει φόρος κληρονομιάς στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν εκτός Ελλάδας και μια ρήτρα περί κεκτημένου θα προστατεύσει από τις αλλαγές πολιτικής από μια μελλοντική κυβέρνηση.
Στην Ελλάδα ήδη ισχύει το καθεστώς της «χρυσής βίζας» που επιτρέπει την πενταετή κατοικία σε πολίτες εκτός ΕΕ με αντάλλαγμα επενδύσεις ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητα. Δεν υπάρχει μίνιμουμ όριο διαμονής και έχουν ήδη δοθεί 5.000 βίζες, κυρίως σε Κινέζους και Ρώσους μαζί με τις οικογένειές τους.
Και πάλι όμως η συνεισφορά τους είναι πολύ μικρή στην ελληνική οικονομία σε σχέση με την αγοραστική δύναμη Ελλήνων πλουσίων που ζουν στο εξωτερικό . Στόχος του σχεδίου non -dom είναι εφοπλιστές με βάση το Ηνωμένο βασίλειο, το Μονακό ή την Ελβετία, που έφυγαν από την Αθήνα μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Τώρα, όπως σχολιάζει o σύμβουλος real estate, Φίλιππος Στεφανίδης, με την πολιτική σταθερότητα και τα φορολογικά κίνητρα έχουν δυο καλούς λόγους για να επιστρέψουν…