search icon

Οικονομία

Φόβοι για νέα γενιά κόκκινων δανείων

Πάνω από 200.000 που δόθηκαν σε πληγέντες από την κρίση «ξεπαγώνουν» σταδιακά τις επόμενες 100 ημέρες και θα πρέπει να πληρώνονται απρόσκοπτα από 1/1/2022, ώστε να θεωρηθούν πράσινα, ρυθμισμένα και εξυπηρετήσιμα - Τι θα πληρώσουν οι συνεπείς δανειολήπτες από Οκτώβριο και μετά

«Με την παρέμβαση που κάναμε ως προς την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, βγάλαμε έναν βρόχο από τις τράπεζες, για να μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους και να δίνουν δάνεια», λένε στην κυβέρνηση.

Προσβλέπουν σε μονοψήφιο (!) ποσοστό κόκκινων δανείων το 2022 και ευελπιστούν ότι «την επόμενη μέρα της πανδημίας δεν θα είναι πια πρόβλημα» τα κόκκινα δάνεια. Πετάνε όμως έτσι το μπαλάκι και στην πλευρά των τραπεζών, για ό,τι τελικά συμβεί.

Το μόνο πρόβλημα είναι ίσως πια οι συνεπείς -πράσινοι- δανειολήπτες! Και ειδικά τα 28 δισ. ευρώ χρεών, από τα 200.000 και πλέον δάνεια των πληγέντων από την κρίση, τα οποία «ξεπαγώνουν» σταδιακά τις επόμενες 100 ημέρες. Πρέπει να πληρώνονται απρόσκοπτα από 1/1/2022, ώστε να θεωρηθούν πράσινα, ρυθμισμένα και εξυπηρετήσιμα.

Αλλιώς, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί.

Ρυθμίσεις για συνεπείς

«Τους κόκκινους δανειολήπτες οι τράπεζες τους έχουν αντιμετωπίσει, έχουν λάβει προβλέψεις, αύξησαν τα εποπτικά τους κεφάλαια, πούλησαν τα δάνειά τους σε funds. Εχουν κρατήσει τους καλούς πελάτες, τους ενήμερους που πληρώνουν. Πόσοι θα συνεχίσουν όμως; Πόσοι θα ζητήσουν ρυθμίσεις και πόσοι θα τις έχουν;» είναι το ερώτημα που κυριαρχεί σε οικονομικούς και κυβερνητικούς κύκλους.

«Η κυβέρνηση δίνει τα εφόδια στις τράπεζες για να τα αξιοποιήσουν οι τράπεζες και να επιλέξουν τον δρόμο τους», λένε κυβερνητικοί παράγοντες.

Από 1η Ιανουαρίου σταματούν οι επιδοτήσεις δανείων από το κράτος, καθώς επίσης και οι αναστολές πληρωμών φόρων ή ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Οι υποχρεώσεις θα πέσουν μαζεμένες, αλλά, παρά την άνοδο της οικονομίας, ορισμένοι ίσως δεν θα έχουν ανακάμψει πλήρως (π.χ. έμποροι ρούχων, εργαζόμενοι σε υποαπασχόληση κ.λπ.). Και έτσι, θα ζητήσουν ρυθμίσεις και δόσεις, απευθείας ή μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού (στο ofeiles.gov.gr), ακόμα και για ενήμερα δάνεια.

Θωρακισμένοι στην πανδημία

Εως το 2019 το μισό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών ήταν κόκκινα δάνεια. Με το πρόγραμμα «Ηρακλής», υπό την καθοδήγηση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών μειώθηκαν από 107 δισ. ευρώ το 2015-2016 σε 71 δισ. ευρώ το 2019 και σε 29,4 δισ. ευρώ τον φετινό Ιούνιο. Τα μέτρα της κυβέρνησης άλλαξαν το σκηνικό. Ελάχιστοι ξένοι επενδυτές ρωτάνε πια τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια.

Ασχολούνται με την κερδοφορία και τους ρυθμούς ανάπτυξης των τραπεζών.

Το πρόγραμμα «Ηρακλής» συνεχίζεται, άλλα μέτρα όμως που επέτρεψαν σε ενήμερους δανειολήπτες να μην «κοκκινίσουν» λήγουν και σταδιακά αποσύρονται:

■ Αναστολές πληρωμών για 9 μήνες
■ Επιδότηση επιτοκίων
■ Επιδότηση δόσης «Γέφυρα 1» για 9 μήνες
■ Νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για 8 μήνες
■ Νέα τρίμηνη παράταση έως 31/12/2021 στο
«Γέφυρα 1».

Τι ποσά οφειλών καλύφθηκαν με τέτοιες ρυθμίσεις; Πάνω από 28 δισ. (σχεδόν ίσα με τα 29,4 δισ. κόκκινα δάνεια που έχουν απομείνει).

Συγκεκριμένα:

■ 19 δισ. ευρώ ήταν τα δάνεια σε αναστολή (200.000 συνολικά) από πληγέντες δανειολήπτες
■ 125.000 πράσινα στεγαστικά δάνεια ύψους 6,3 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στο «Γέφυρα 1» και πληρώνονταν επί 9 μήνες από το κράτος για δανειολήπτες με απώλεια εισοδήματος 20% ή 30% και άνω (ή αιφνίδια αύξηση εξόδων κ.λπ.).
■ Επιπλέον 5.500 κόκκινα δάνεια, ύψους 600 εκατ. ευρώ, ήταν παρατημένα πριν από την κρίση (σε καθυστέρηση ή καταγγελμένα) αλλά οι οφειλέτες τους τα ρύθμισαν και έγιναν πράσινα ώστε να επιδοτούνται και αυτά έως 60% από το κράτος.
■ Και για άλλα 40.000 επιχειρηματικά δάνεια με χρέη άνω των 2 δισ. ευρώ έγιναν αιτήσεις για να επιδοτηθούν από το «Γέφυρα 2», το οποίο ξεκινά τώρα.
Οι πρόνοιες για τους πληττόμενους οφειλέτες τελειώνουν την 31η Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, για όσους είχαν μπει στο «Γέφυρα 1» το κράτος θα πληρώνει από τον Οκτώβριο και μετά:
■ 40% της δόσης ή έως 600 ευρώ τον μήνα αν ήταν ενήμερα προ κορωνοϊού.
■ 30% της δόσης ή έως 500 ευρώ για δάνεια με καθυστέρηση 90 ημερών.
■ 15% ή έως 300 ευρώ αν είχαν καταγγελθεί ήδη πριν από την πανδημία από τις τράπεζες.

Ωστόσο από 1/1/2021 όλοι θα πληρώνουν ακέραιη δόση 100%. Οι οδηγίες από τις ευρωπαϊκές αρχές λένε πως η τράπεζα μπορεί να δίνει βραχυχρόνια ρύθμιση μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του οφειλέτη. Τότε η τράπεζα λαμβάνει ελάχιστες επισφάλειες για ένα έτος.

Στην Ελλάδα, όμως, υπάρχει και ο φόβος πως ρύθμιση σε εξυπηρετούμενο δάνειο εκπέμπει λάθος μήνυμα και πλήττει την «κουλτούρα πληρωμών». Η εμπειρία από το παρελθόν, πάντως, έχει δείξει ότι όποιος είχε πράσινα δάνεια και ζητούσε διευκόλυνση δύσκολα την έπαιρνε και έπρεπε να πληρώνει όσα πλήρωνε. Μόνο αν κοκκίνιζε (κατόπιν «παρότρυνσης» ενδεχομένως) πετύχαινε ρύθμιση και μείωση δόσης.

Με τους νέους κανόνες, όμως, αυτό αποτελεί παγίδα, διότι μόλις κοκκινίσει δάνειο, επιβάλλονται αμέσως οι μέγιστες δυνατές προβλέψεις κεφαλαίων και για δύο χρόνια – ακόμη κι αν τακτοποιηθεί η οφειλή.

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός: Το Ταμείο Ανάκαμψης… στήριξε τα έσοδα – Ποιοι φόροι δεν απέδωσαν

Societe Generale: Οι Γερμανοί ψήφισαν για να αποφευχθεί μια ισχυρή αριστερή στροφή 

Θεσσαλονίκη: Τα projects που αλλάζουν την εικόνα στη «βασίλισσα του Βορρά» (pics)

Exit mobile version