search icon

Οικονομία

Φόρος κληρονομιάς: Ποιοι δικαιούχοι έχουν δυνατότητα για εξόφληση σε είδος

Με απόφαση του ΣτΕ οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αποφεύγοντας τυχόν πρόστιμα και προσαυξήσεις λόγω μη πληρωμής του φόρου

Τη δυνατότητα ο φόρος κληρονομιάς να εξοφλείται μέσω καταβολής σε είδος επιβεβαίωσε με πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ 278/2023), για την περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εξόφληση λόγω διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος κληρονομιάς μπορεί να εξοφληθεί μέσω της μεταβίβασης ακινήτου στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αποφεύγοντας τυχόν πρόστιμα και προσαυξήσεις λόγω μη πληρωμής του φόρου.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, το ακίνητο μπορεί να αποτελεί μέρος της κληρονομιαίας περιουσίας ή και να είναι κάποιο άλλο ακίνητο κυριότητας του φορολογουμένου.

Μάλιστα, στην ίδια απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι το Δημόσιο πρέπει να απέχει από πράξεις διοικητικής εκτέλεσης μέχρι ο φορολογούμενος να λάβει απάντηση σε τυχόν σχετικό ερώτημά του περί της δυνατότητας καταβολής του φόρου σε είδος.

Διαβάστε ακόμα

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Γιατί αυτή η χώρα προτιμάται από χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές

Στο τραπέζι και «πράσινο» κρατικό ομόλογο – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Πάνος Τσακλόγλου: Έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% από το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version