search icon

Οικονομία

Φόρος «εκ των προτέρων» σε εποχικές επιχειρήσεις

Στο στόχαστρο χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις ή ΙΚΕ «με κεφάλαιο 1 ευρώ», καθώς επιτήδειοι τις ανοίγουν για να κλέβουν εκατομμύρια από την Εφορία

Σε ελεγκτικό κλοιό θα βρεθούν οι εποχικές επιχειρήσεις που ανοίγουν κατά χιλιάδες από τις αρχές Μαΐου και εν όψει της τουριστικής σεζόν. Για πρώτη φορά θα επιβάλλεται φόρος εκ των προτέρων για όσους είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις ή ΙΚΕ «με κεφάλαιο 1 ευρώ» καθώς, αν και «μικρές στο μάτι», επιτήδειοι τις ανοίγουν για να κλέβουν εκατομμύρια ευρώ από την Εφορία!

Φαντάζει απίστευτο, αλλά μόνο τους τελευταίους μήνες από ελέγχους σε μόλις δώδεκα (12) ατομικές επιχειρήσεις και ΙΚΕ, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι απέκρυψαν ή «ξέπλυναν» κέρδη και φόρους, ύψους από 135 εκατομμύρια ευρώ συνολικά!

«Προληπτικός» φόρος

Ως υψηλής επικινδυνότητας χαρακτηρίζονται οι… πρωτοεμφανιζόμενοι, δηλαδή εποχικές επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί την τελευταία τριετία και δεν έχουν αποκτήσει φορολογικό προφίλ.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος: επιχειρήσεις με χρέη και βεβαρυμένο παρελθόν κάνουν διακοπή εργασιών και εν συνεχεία ξαναστήνουν νέες επιχειρήσεις με πρόσωπα-«βιτρίνες» και στον ίδιο χώρο ακόμα -κυρίως με τη μορφή μονοπρόσωπης ΙΚΕ-, αλλά ενώ εκπληρώνουν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (π.χ. εκδίδουν αποδείξεις, υποβάλλουν δηλώσεις κ.λπ.) δεν καταβάλλουν ούτε φόρο εισοδήματος ούτε ασφαλιστικές εισφορές. Και όταν φτάσει η ώρα των περιοδικών δηλώσεων και της απόδοσης του ΦΠΑ, εξαφανίζονται αφήνοντας ένα τεράστιο «φέσι» στην Εφορία.

Αυτό αλλάζει με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), που ψηφίστηκε πριν από 20 μέρες και ξεκινά να εφαρμόζεται άμεσα. Η ΑΑΔΕ πλέον θα μπορεί, προληπτικά, να επιβάλλει «ενδιάμεσο προσδιορισμό φόρου» στις περιπτώσεις όπου προκύπτει επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής.

Οι ελεγκτικές αρχές έχουν παρατηρήσει ότι πολλές εποχικές επιχειρήσεις όταν ξεκινούν τη δραστηριότητά τους είναι καθ’ όλα νόμιμες. Εκδίδουν όλες τις αποδείξεις, τις αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ και υποβάλλουν την πρώτη τρίμηνη δήλωση ΦΠΑ…

Το πρόβλημα ξεκινά όταν δεν καταβάλλουν στη συνέχεια ούτε ένα ευρώ από τον ΦΠΑ που έχουν παρακρατήσει ή, στην καλύτερη, πληρώνουν μόνο την πρώτη δόση και στη συνέχεια απλώς εξαφανίζονται!

Σε μια από τις πάμπολλες περιπτώσεις τέτοιων επιχειρήσεων, η οποία είχε κάνει όλες τις δηλώσεις και «ξέχασε» να αποδώσει ΦΠΑ 285.000 ευρώ, ελεγκτές του ΣΔΟΕ βρήκαν και κατάσχεσαν επιτόπου 70.000 ευρώ, πριν αυτή προλάβει να κλείσει και εξαφανιστεί.

Σε αυτό το φαινόμενο έρχεται να δώσει απάντηση η νέα διάταξη (άρθρο 36 του ΚΦΔ), η οποία διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του εκτιμώμενου φόρου που και σήμερα προβλέπεται, αλλά αφορά κυρίως την περίπτωση όπου η φορολογική διοίκηση έχει ενδείξεις ή υποψίες ότι ο φορολογούμενος «ετοιμάζεται να την κάνει», εγκαταλείποντας τη χώρα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο προσδιορισμός του φόρου μπορεί να γίνει από τη φορολογική διοίκηση «με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει και πριν από την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης (ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου)».

Συνεπώς, αν κάποιος κινεί υποψίες -με βάση κριτήρια κινδύνου που δεν δημοσιοποιούνται-, η ΑΑΔΕ μπορεί να επιδιώξει άμεσα τη βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ και των φόρων, πριν καν λήξει ο χρόνος που κανονικά υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ η επιχείρηση.

Πώς «δουλεύουν»

Η φάμπρικα των «εξαφανισμένων» εμπόρων δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2023 οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) «ξετρύπωσαν» πάμπολλες τέτοιες περιπτώσεις. Οχι σπάνια, το αντικείμενο που δηλώνουν είναι εικονικό, ενώ πολλές φορές «γλυκαίνονται» και, αντί να εξαφανιστούν άμεσα, συνεχίζουν και για δεύτερο ή τρίτο χρόνο να κάνουν «επάγγελμα» τη φοροδιαφυγή, αυξάνοντας όμως τον κίνδυνο να εντοπιστούν και να αποκαλυφθούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούν «αχυράνθρωπους», υπερήλικες ή εξαθλιωμένα άτομα-«βιτρίνα» που δεν έχουν συνείδηση της θέσης και του ρόλου τους, ενώ «τα μεγάλα κεφάλια» διαφεύγουν.

Κατά συνέπεια, ακόμα και οι 12 μεγαλύτερες υποθέσεις που εντοπίστηκαν μέσα στο 2023, όπου επιτήδειοι είχαν προλάβει και «τσίμπησαν» από περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσον όρο κάθε επιχείρηση, μάλλον ως κορυφή του παγόβουνου μπορούν να χαρακτηριστούν.

Για παράδειγμα:

 

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιους δήμους και περιοχές μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες – Δεκτές οι ενστάσεις (πίνακας)

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Η πριβέ συζήτηση και τα επόμενα ραντεβού μετά την Άγκυρα

ΛΑΡΚΟ: Τα θολά σημεία και οι παγίδες για την επιβίωση της ελληνικής βιομηχανίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version