Από σήμερα οι πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων που περιέχουν PVC, έχουν τέλος ανακύκλωσης. Ο νέος φόρος που θα δουν στις αποδείξεις οι καταναλωτές, έχει οικολογικό χαρακτήρα και θα ανέρχεται σε 8 λεπτά του ευρώ (0,08 ευρώ) για κάθε προϊόν, η συσκευασία του οποίου περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης από την ΑΑΔΕ ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του τέλους ανακύκλωσης στα προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), καθώς και ο τρόπος επιβολής, είσπραξης και απόδοσης του τέλους.

Βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, από την 1η Ιουνίου 2022 επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης για τα μπουκάλια, η συσκευασία των οποίων περιέχει PVC, κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης. Η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος.

Το ποσό του τέλους θα πρέπει να αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του Φ.Π.Α. και να αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα. Θα πρέπει επίσης να αναγράφεται στα σημεία πώλησης των συγκεκριμένων προϊόντων σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.

 

Οι επιχειρήσεις που πωλούν αυτά τα είδη είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν δήλωση απόδοσης τέλους ανακύκλωσης κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την χρονική περίοδο στην οποία αφορά. Μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, η δήλωση θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).

Για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και ειδικότερα για τα έσοδα του Ιουνίου 2022, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 1η Αυγούστου 2022, ενώ βάσει του ψηφισθέντος νόμου, στον παραγωγό συσκευασιών που δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 100.000 ευρώ.

Και αυτό το τέλος, όπως το αντίστοιχο για τις πλαστικές σακούλες θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και θα αποδίδεται τελικά στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό τα έσοδα να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί, πάντως, ότι το ποσό που έχει συγκεντρωθεί από την πληρωμή περιβαλλοντικού τέλους από τις πλαστικές σακούλες δεν έχει επιστρέψει ακόμα στους πολίτες μέσω συγκεκριμένων δράσεων καθώς παρά το γεγονός ότι εφαρμόζεται από το 2018 δεν έχουν …αποφασιστεί οι δράσεις, τις οποίες θα χρηματοδοτήσει.

Την παραδοχή έκανε πριν περίπου ένα μήνα ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ, Νίκος Χιωτάκης στο πλαίσιο ενημέρωσης της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα που έχουν ήδη συγκεντρωθεί φτάνουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η απόδοση του τέλους φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

«Το ποσό έχει διπλασιαστεί από το 2019, αλλά σε μακρύτερο χρονικό διάστημα. Φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ. Τον πρώτο χρόνο έπιασε τόπο αλλά η απόδοσή του ανά 6μηνο φθίνει με τα έσοδα το τελευταίο εξάμηνο να είναι περίπου 1,5 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Ο νόμος λέει να επιστραφούν στους πολίτες. Δε θέλουμε να σπαταλήσουμε αυτά τα χρήματα και γι΄αυτό είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να επιλεγεί ένας τρόπος και να πιάσουν τόπο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιωτάκης.

Διαβάστε ακόμα

Μια τρύπα στο… πετρέλαιο: Οι κυρώσεις δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον Πούτιν (πίνακες)

Πλειστηριασμοί: «Επώνυμα» ακίνητα, σκάφη και… υπόσκαφα βγαίνουν στο σφυρί (pics)

Σκόπελος: Με νέα βίντεο προβάλλονται οι ταξιδιωτικές εμπειρίες που προσφέρει το νησί (vid)