Με περισσότερα από 800 σχόλια και υποδείξεις αρμοδίων φορέων και μεμονωμένων πολιτών, φτάνει στο τέλος της η θυελλώδης δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής και διήρκεσε μία ολόκληρη εβδομάδα.
Στη διαδικασία να υποβάλουν σχόλια μπήκαν, όπως είναι φυσικό σε τέτοιες περιπτώσεις, περισσότερο όσοι είχαν διαφωνίες και λόγους να σπεύσουν να ζητήσουν αλλαγές πριν την τελική ψήφιση, εν σχέσει με άλλους που συμφωνούν ή επικροτούν τις διατάξεις αυτές.
Πρωταθλητής για τα σχόλια που συγκέντρωσε αναδεικνύεται το άρθρο 7 για την υποχρέωση να δαπανάται με πλαστικό χρήμα μέσω τραπέζης, τουλάχιστον το 30% του πραγματικού εισοδήματος από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Πάνω από 350 σχόλια ή σχεδόν τα μισά από τα 750 δημοσιευμένα ( άλλα 80 – 100 δεν εμφανίζονται δημοσίως και τελούν υπό επεξεργασία ή πιθανόν να “κόπηκαν” για άλλους λόγους) υποβλήθηκαν μόνον και μόνον για να καταγράψουν την αντίρρηση και αντίδραση μερίδας πολιτών και φορέων, στην υποχρέωση που «δια νόμου» τους επιβάλλεται να δαπανούν το 30% από όσα βγάζουν –και μάλιστα με ηλεκτρονικές δαπάνες.
Κυρίαρχη θέση που εκφράζεται στα σχόλια, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το 50% του εισοδήματος πηγαίνει σε φόρους ή άλλες υποχρεώσεις (διατροφή διαζυγίου κλπ) που δεν «μετράνε» στο χτίσιμο των ηλεκτρoνικών δαπανών.
Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν όμως ακόμα και για το όριο συναλλαγών 300 ευρώ με μετρητά μεταξύ επιτηδευματιών -όπως από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος που επικαλείται προβλήματα που θα προκαλούνται για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα με τουρίστες από χώρες που δεν έχουν παράδοση στη χρήση πλαστικού χρήματος.
Λαμβάνοντας υπόψιν και αυτές τις παρατηρήσεις , η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιφέρει τις τελικές βελτιώσεις πριν καταθέσει ολόκληρο το νομοσχέδιο.