Δείτε όλα τα πιο σημαντικά φορολογικά γεγονότα του Οκτωβρίου 2023.
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη.
Το νέο σύστημα φέρνει αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων καθώς για την ανωτέρω κατηγορία προσώπων καθιερώνεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής. Με το νέο καθεστώς καθιερώνεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, στο ύψος του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στα 780 ευρώ, αλλά και ελάχιστος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ως εκ τούτου θα θεωρείται δεδομένο πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εξασφαλίζουν κατ’ ελάχιστο από την επαγγελματική τους δραστηριότητα φορολογητέο εισόδημα 10.920 ευρώ το χρόνο, ποσό που ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ επί 14. Με την εφαρμογή δε της φορολογικής κλίμακας η οποία είναι σε ισχύ, τα πρώτα 10.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 9% και με 22% για το επόμενο κλιμάκιο εισοδήματος. Συνεπώς, θα προκύπτει ελάχιστος φόρος ύψους 1.102,40 ευρώ για το ελάχιστο εισόδημα των 10.920 ευρώ.
Περαιτέρω, όσοι θα εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.
Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι μαχητό, πράγμα που σημαίνει ότι εφόσον ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αποδείξει με επαρκή αποδεικτικά στοιχεία πως το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο των 10.920 ευρώ, θα φορολογηθεί για το μικρότερο εισόδημα.
Παράλληλα προβλέπεται και η θέσπιση χρηματικής αμοιβής έως 3.000 ευρώ για τους φορολογούμενους που καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής “Appodixi” η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να σκανάρουν με το κινητό τηλέφωνό τους τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις και να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τη γνησιότητα τους. Σε δεύτερο χρόνο η ανωτέρω αμοιβή θα εφαρμοστεί και για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφάνειας στην νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και σειρά άλλων μέτρων τα οποία έχουν ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ανάμεσα στα οποία είναι τα εξής:
· Υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων και καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA.
· Επέκταση των POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς.
· Εφαρμογή ψηφιακού δελτίου αποστολής.
· Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
· Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
· Έντοκη καταβολή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών κατόπιν απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσής Διαφορών
Με πρόσφατη απόφασή της η Διεύθυνση Επίλυσής Διαφορών έκρινε ότι όταν το αχρεώστητο της καταβολής φόρου προκύπτει από αποφάσεις αυτής (και όχι του Διοικητικού Δικαστηρίου), θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πνεύμα της υπ’ αριθμ. 686/2020 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και στα πλαίσια των αρχών της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης, να γίνει δεκτό ότι το αχρεώστητο κρίνεται οριστικά με τις αποφάσεις αυτής. Ως εκ τούτου η φορολογική αρχή οφείλει να επιστρέψει εντόκως στον φορολογούμενο το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.
Βασική παράμετρος στην κρίση της Διεύθυνσης Επίλυσής Διαφορών ήταν ο κύριος λόγος σύστασης της Υπηρεσίας, ο οποίος είναι η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι μία διοικητική φορολογική διαφορά δύναται να μην εισαχθεί ποτέ σε διοικητικό δικαστήριο προς κρίση, εφόσον η ενδικοφανής προσφυγή που υποβάλει ένας φορολογούμενος γίνει αποδεκτή από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
Διαβάστε ακόμη
Μετρητά τέλος στις συναλλαγές με 4 νέα μέτρα – Έλεγχοι της εφορίας με κάμερες
Νέο project -έκπληξη στο Ελληνικό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ