search icon

Οικονομία

Φορολογική ενημέρωση Αυγούστου 2023

Οι απαντήσεις στα πιθανά σας ερωτήματα για τον μήνα που πέρασε και για εκείνους που έρχονται

Δείτε αναλυτικά όλα τα σημαντικά φορολογικά και οικονομικά γεγονότα του Αυγούστου.

Με πρόσφατη απόφασή της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών Θεσσαλονίκης έγινε δεκτή η κάλυψη τεκμηρίου για αγορά ακινήτου και εισφορά κεφαλαίου σε εταιρεία με δωρεές χρηματικών ποσών του πατέρα του προσφεύγοντος, οι οποίες ναι μεν πραγματοποιήθηκαν προ των ανωτέρω δαπανών αλλά δηλώθηκαν εκπρόθεσμα με συμπληρωματική δήλωση μετά τη λήξη του οικείου έτους.

Συγκεκριμένα η αρμόδια φορολογική αρχή δεν έλαβε υπόψη της σειρά δωρεών χρηματικών ποσών, με το σκεπτικό ότι αν και προσκομίστηκαν σειρά παραστατικών και εγγράφων που αποδεικνύουν αφενός την πραγματοποίηση των ανωτέρω δωρεών και αφετέρου την οικονομική κατάσταση του δωρητή η οποία του επέτρεπε να προβεί στις εν λόγω δωρεές, εν τούτοις η δήλωση του φόρου δωρεάς υποβλήθηκε μετά τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι δαπάνες.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την ενδικοφανή προσφυγή του δωρεοδόχου, κρίνοντας ότι από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν ο χρόνος παράδοσής των χρηματικών ποσών είναι προγενέστερος της πραγματοποίησης των δαπανών, και δεν υπήρξε αμφιβολία ότι η απόκτηση των χρηματικών ποσών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο άτυπων γονικών παροχών.

Έκρινε ότι χρηματικό ποσό δωρεάς, για το οποίο δεν έχει υποβληθεί η οικεία δήλωση δωρεάς εντός του έτους που πραγματοποιήθηκε η δαπάνη αλλά μετά τη λήξη του, δεν λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη, είναι όμως ελεύθερο εκτίμησης και αξιολόγησης των πραγματικών περιστατικών από την αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογική αρχή.

Περαιτέρω έκρινε ότι η φορολογική αρχή οφείλει να μην αρκείται στην επίκληση και μόνον της δήλωσης δωρεάς αλλά πρέπει επιπλέον να εξετάζει, κατ’ εκτίμηση του συνόλου των στοιχείων και των συνθηκών της υπόθεσης, τη διαδρομή μέσω των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών του δωρητή και του δωρεοδόχου, ώστε να τεκμηριώνεται η έγκαιρη παράδοση και η λήψη της δωρεάς και η μεταγενέστερη ανάλωσή της στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η υπ’ αριθμ 1124/2023 απόφαση σχετικά με την διενέργεια ελέγχου για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 και του άρθρου 54Α του ν. 4987/2022 από τους συμβολαιογράφους ή/και από τους φύλακες μεταγραφών/προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων, για το έτος 2022.

Με πρόσφατη απόφασή της η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έκανε μερικώς δεκτή ενδικοφανή προσφυγή φορολογούμενου με το σκεπτικό ότι εσφαλμένα εφαρμόστηκε η μεθοδολογία των εμμέσων τεχνικών ελέγχου από την φορολογική αρχή καθώς κατά την κρίση της το συνολικό δηλωθέν εισόδημά του φορολογούμενου δεν επαρκούσε για την κάλυψη των τεκμαρτών δαπανών.

Με την εν λόγω απόφαση κρίθηκε ότι με την ΠΟΛ.1050/2014 διευκρινίστηκε ότι όπου γίνεται αναφορά σε προσωπικές δαπάνες διαβίωσης εννοούνται οι πραγματικές δαπάνες και όχι τεκμαρτές. Συνεπώς, στην υπό κρίση περίπτωση, ο έλεγχος εσφαλμένα έλαβε υπόψη τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης, φορολογικού έτους 2016, της προσφεύγουσας, καθότι σύμφωνα με τα ανωτέρω όφειλε να προβεί σε σύγκριση του δηλούμενου εισοδήματος της προσφεύγουσας, με τις προσωπικές δαπάνες διαβίωσής της, ήτοι τις πραγματικές δαπάνες της, οι οποίες καλύπτονταν από τα δηλωθέντα εισοδήματά της.

Με ενδικοφανή προσφυγή ζητήθηκε από κληρονόμο-φορολογούμενο η ακύρωση φόρου κληρονομιάς επί υπολοίπου κοινού τραπεζικού λογαριασμού στην αλλοδαπή με το σκεπτικό ότι η απαλλακτική διάταξη της παρ. 2 περ. γ’ του άρθρου 25 του ν. 2961/2001, όπως ίσχυε πριν την τροποποίησή της με το ν.4916/2022, καταλαμβάνει και τον υπό εξέταση κοινό λογαριασμό και τα κοινά επενδυτικά χαρτοφυλάκιά του, αφούρητά έχει τεθεί στη σύμβαση του λογαριασμού όρος αντίστοιχος με αυτόν του άρθρου 2 του ν.5638/1932 και επομένως το περιεχόμενό του (καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα) απαλλάσσεται του φόρου κληρονομιάς στην Ελλάδα.

Η ανωτέρω ωστόσο προσφυγή απορρίφθηκε από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών κρίνοντας ότι η αιτούμενη απαλλαγή φόρου κληρονομιάς δεν ίσχυε κατά τονχρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης για κοινόχρηστες καταθέσεις εξωτερικού ακόμα και εάν τέτοιος όρος υφίστατο στην αλλοδαπή τραπεζική σύμβαση και τούτο διότι ο χρόνος γένεσης φορολογικής υποχρέωσης είναι η ημερομηνία θανάτου τουκληρονομούμενουτην 27/01/2022 ενώ η απαλλαγή από τον φόρο εφαρμόζεται από 28.03.2022.

Με την πρόσφατη υπ’ αριθμ.2096/2022 απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το ζήτημα της παραγραφής της φορολογικής αξίωσης το οποίο τέθηκε, το πρώτον ενώπιόν του, με δικόγραφο Πρόσθετων Λόγων, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο αυτεπάγγελτου ελέγχου κατά τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 79 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, εκ μέρους του δικάσαντος Διοικητικού Εφετείου, δοθέντος ότι πρόκειται για ζήτημα που δεν εξετάζεται αυτεπαγγέλτως, αλλά πρέπει να προτείνεται προσηκόντως από τον φορολογούμενο, ώστε να μπορεί και να αποκρουστεί, δεδομένου ότι το δικαστήριο της ουσίας δεν μπορεί να γνωρίζει την συνδρομή ή μη πραγματικών περιστατικών (όπως περιστατικών που κωλύουν την πρόοδο του χρόνου παραγραφής ή που αποτελούν λόγους διακοπής της), καταλήγοντας ότι λόγος περί παραγραφής της φορολογικής αξίωσης του Ελληνικού Δημοσίου, δεν μπορεί να προβληθεί, παραδεκτώς, το πρώτον κατ’ αναίρεση, απορρίπτοντας τους οικείους ισχυρισμούς, ως αβάσιμους.

Διαβάστε ακόμη

Οταν ο Stephanos the Great… γνώρισε τον Μητσοτάκη, το οικογενειακό συμβούλιο Στέγγου, τα ακίνητα της Ομόνοιας και ένας τραπεζίτης για το Αγιο Ορος 

Τέλος επιτηδεύματος: Απαλλάχθηκαν 66.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο μικτό, project 5* στο Μαρούσι – Ποιες παρεμβάσεις προωθούνται γύρω από το ΟΑΚΑ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version