Ελέγχους των δαπανών που έγιναν το 2021 «τρέχει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και εφόσον διαπιστωθεί αποκρυπτέα ύλη, μετά από τη σύγκριση που γίνεται με τις φορολογικές δηλώσεις του 2022, τότε θα επιβάλλονται φόροι κατ’ εκτίμηση και θα είναι στο χέρι του υπόχρεου να αποδείξει το αντίθετο!
Την ίδια στιγμή, η ΑΑΔΕ ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το εργαλείο «Έλεγχος Live», με τα στελέχη της εφορίας να βγαίνουν στους δρόμους, αυτήν την εβδομάδα (πιλοτικά) για να κάνουν ελέγχους με tablet και να «κόβουν» αυτόματα τα ψηφιακά πρόστιμα που θα αποστέλλονται άμεσα, μέσω email.
Ειδικότερα:
Διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων: Η ΑΑΔΕ βάζει στο στόχαστρο τα οικογενειακά εισοδήματα όσων το 2021 δήλωσαν έως 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2022, περίπου 3,75 εκατομμύρια εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ. Σε αυτούς θα επικεντρωθούν -καταρχήν- οι διασταύρωσες με τις δαπάνες που έκαναν (προφανώς από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους) και το φθινόπωρο θα γίνει εκτεταμένος έλεγχος στις πλέον «κραυγαλέες» υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Για την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, εκτός από τις αγορές που έγιναν (σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής κτλ) θα εστιάσουν τους ελέγχους στις ακόλουθες κατηγορίες:
- Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε
- Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2021) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ
- Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2021, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ)
- Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κτλ
- Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
- Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
- Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία
- Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας
- Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος
- Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ
«Έλεγχος – Live»: Το συγκεκριμένο εργαλείο ενεργοποιείται αυτήν την εβδομάδα. Θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές, να έχουν πλήρη εικόνα του οικονομικού προφίλ του ελεγχόμενου την ώρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος και μάλιστα στον οθόνη του tablet που θα φέρουν μαζί τους. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της νέας δυνατότητας, είναι μεταξύ των άλλων η αυτόματη διασταύρωση την ώρα του ελέγχου, ενώ παράλληλα θα εκδίδεται επιτόπου το σχετικό σημείωμα με τα αποτέλεσμα του ελέγχου.
Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές μέσα από το tablet θα μπορούν να έχουν real time πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία:
- Θα μπορούν με αυτόματες διαδικασίες να διαπιστώνουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)
- Θα μπορούν να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA
- Θα έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν άμεσες και ταχύτατες διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ
- Θα έχουν πρόσβαση στο οικονομικό προφίλ και σε όλο το ιστορικό του επαγγελματία ή της επιχείρησης. Με λίγα λόγια θα μπορούν να γνωρίζουν άμεσα εάν στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις, τι είδους και αν είναι υπότροποι
- Θα εκδίδουν και θα κοινοποιούν άμεσα στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.
Τα πρόστιμα και οι ποινές
Στην περίπτωση που εντοπίζονται παραβάσεις της μη έκδοσης αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές ή της μη αποστολής των στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA, θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρησή από 48 ώρες έως και 10 ημέρες, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.
Όπως προβλέπεται στο σχετικό ποινολόγιο της Εφορίας, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, αναστέλλεται:
- Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση, ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών, για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
- Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
- Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
Διαβάστε ακόμη
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Έρχονται αλλαγές – Πετάει εκτός 7 στους 8 οφειλέτες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ