Να επιβάλει πρόστιμα και κυρώσεις στους φορείς μισθοδοσίας και καταβολής αποδοχών (ιδιώτες αλλά, κυρίως, του κράτους) που εκδίδουν καθυστερημένες ή ελλιπείς βεβαιώσεις αποδοχών, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται άδικα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι -και οι λογιστές τους– που προσπαθούν μάταια να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, προσανατολίζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Το πρόβλημα που εντοπίζουν οι αρμόδιοι είναι ότι ενώ -τυπικά- έπρεπε όλα τα ενημερωτικά αποδοχών να έχουν εκδοθεί από τον Φεβρουάριο ώστε μετά να ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις με προσυμπληρωμένα τα σωστά στοιχεία, αυτό δεν συμβαίνει γιατί δεν έχουν προβλεφθεί κυρώσεις στους φορείς που τα εκδίδουν έγκαιρα (λογιστήρια, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο κλπ) ή τα εκδίδουν με λάθη και ελλείψεις, οπότε αποστέλλουν εκ των υστέρων και νέα στην ΑΑΔΕ, ακόμα και όταν έχουν τελειώσει οι υποβολές δηλώσεων!
Και ενώ αυτό έχει σαν συνέπεια την καθυστέρηση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων κάθε χρόνο (και φέτος λείπουν ακόμα 1,1 εκατομμύρια Ε1 που πρέπει να υποβληθούν μέσα σε 4 μέρες ως τις 26 Ιουλίου) αναρωτιούνται «μα θα βάλει πρόστιμο το Δημόσιο στο Δημόσιο;» γιατί η μεγάλη μάζα τέτοιων εκπρόθεσμων βεβαιώσεων προέρχεται από το ίδιο το κράτος που απαιτεί την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων!
Επειδή όμως, αν δεν υποστούν κυρώσεις, τότε τις κυρώσεις τις υφίσταται ο απλός πολίτης, στο ζήτημα αυτό έχουν ακουστεί και προτάσεις όπως να επιβάλλεται πρόστιμο (έστω και συμβολικό) που να δίδεται από την υπηρεσία -ή και τον υπάλληλο- που ήταν υπεύθυνος αλλά δεν εξέδωσε έγκαιρα τις βεβαιώσεις. Αλλά το ποσό να μην πηγαίνει στα κρατικά ταμεία, αλλά να δίδεται ως ηθική αποζημίωση στους πολίτες που ταλαιπωρούνται ή και στους λογιστές τους!
Τα ίδια και τα ίδια
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ακόμα και «στο παραπέντε» πριν λήξει η διορία υποβολών δηλώσεων, φορείς μισθοδοσίας αποστέλλουν νέα ενημερωτικά αποδοχών στην ΑΑΔΕ για φορολογούμενους που έχουν ήδη υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος, προκειμένου να περιλάβουν σε αυτά, για παράδειγμα, ποσά που έλαβαν πέρυσι οι δικαιούχοι ως εκλογική αποζημίωση ή, σε άλλη περίπτωση, ποσά που παρακρατήθηκαν από ιατρούς (ή μικροβιολόγους κλπ) λόγω claw back από τον ΕΟΠΥΥ.
Και στις δύο περιπτώσεις, ακόμα και αν οι δικαιούχοι κατέθεσαν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους από τις 25 Απριλίου που ξεκίνησαν οι υποβολές, τα εκκαθαριστικά είναι λάθος και πρέπει να αλλάξουν τις δηλώσεις τους υποβάλλοντας τροποποιητικές. Αλλιώς είτε θα πληρώσουν πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης, είτε θα πληρώσουν φόρους για λεφτά που δεν τους ανήκουν.
Και στις περιπτώσεις αυτές, οι υπόχρεοι καλούνται να υποβάλουν ξανά δήλωση ακόμα και από τις παραλίες όπου κάνουν διακοπές τους, αλλιώς θα πρέπει να τις κάνουν χειρόγραφα στην εφορία μέχρι τέλος του έτους -που σημαίνει όμως μετακινήσεις και νέα ταλαιπωρία για μια υποχρέωση που ο ίδιος έχει ήδη εκπληρώσει στην ώρα του.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και για τις περιπτώσεις αυτές, δεν προβλέπεται να δοθεί παράταση πέραν της γενικής που ισχύει ήδη έως 26 Ιουλίου -ή και μιας πολύ περιορισμένης που εξετάζεται ίσως και σήμερα να αποφασιστεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου.
Ακόμα χειρότερα, οι διατάξεις προβλέπουν ότι ο ίδιος ο φορέας οφείλει να ειδοποιήσει τον υπόχρεο (με συστημένη επιστολή και όχι απλά με email) ότι άλλαξαν τα φορολογικά δεδομένα του και πρέπει να κάνει εκείνος τροποποιητική. Αλλά ούτε αυτό κάνουν οι περισσότεροι φορείς, αφήνοντας τον φορολογούμενο στην τύχη του.
Και ενώ το πρόβλημα είναι χρόνιο, για πρώτη φορά μόλις φέτος, η ΑΑΔΕ ανέλαβε να διευκολύνει τον νομοταγή πολίτη (αλλά εμμέσως και τον παραβάτη φορέα) στέλνοντας εκείνη μαζικά email που καλεί τον κάθε φορολογούμενο να υποβάλει νέα (τροποποιητική) δήλωση.
«Τους πήραν και το βόδι»!
Τα email αυτά (πάνω από 250.000 για εφέτος και ενώ οι υποβολές συνεχίζονται) αναφέρουν:
«Σας ενημερώνουμε ότι, κατόπιν νέων δεδομένων που περιήλθαν στη διάθεσή μας, έχει μεταβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2023 που έχετε ήδη υποβάλει, γιατί ο εργοδότης σας ή ο αρμόδιος φορέας, μας απέστειλε αρχικό ή τροποποιητικό αρχείο. Ως εκ τούτου, πρέπει να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση, μέχρι τις 26/7, δηλαδή την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Είσοδος στην εφαρμογή > «ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2024».
Σε άλλες χρονιές αυτό δεν γινόταν καν, καθώς το Κράτος θεωρούσε ότι ο πολίτης φταίει που δεν πήρε είδηση ότι έχουν αλλάξει τα στοιχεία για τη δήλωση που δεν υπέβαλε.
Επειδή τον θεωρούσε υπεύθυνο -αλλά και επειδή ο νόμος προβλέπει κυρώσεις ενώ δεν προβλέπει για αυτούς που αποστέλλουν καθυστερημένες ή λανθασμένες βεβαιώσεις- πολλοί έβλεπαν στο Taxisnet κάθε αρχές του χρόνου, ότι δέχθηκαν και …πρόστιμο επειδή παρέλειψαν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μέχρι 31 Δεκεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς!
Και ακόμα χειρότερα, στα προηγούμενα χρόνια, σε περιπτώσεις συνταξιούχων, επέβαλε και βαριά πρόστιμα με τόκους για φόρους σε ποσά που έλαβαν αναδρομικά στο ΑΤΜ, αλλά δεν πήραν ποτέ καμία ειδοποίηση ότι έχει αλλάξει (καθυστερημένα) κάτι στα προσυμπληρωμένα στοιχεία αποδοχών τους.
Υπαίτιος… το θύμα
Η …ειδοποίηση όμως πήγαινε μόνο στην ΑΑΔΕ. Και αποτέλεσμα ήταν, ερήμην των φορολογουμένων, να υποβάλει η εφορία μόνη της δηλώσεις και να τους επιβάλει πρόστιμα και τόκους χιλιάδων ευρώ, αποστέλλοντας τους απλώς ένα ενημερωτικό email σαν και αυτό:
Τέτοιες υποθέσεις, πάντως, εκκρεμούν ακόμα και σήμερα στα δικαστήρια και το Κράτος «κυνηγάει» τον πολίτη να πληρώσει τόκους και πρόστιμα -και όχι μόνον τον φόρο που αναλογεί- παρότι τα δικαστήρια πρωτόδικα δικαιώνουν τους πολίτες για τον εφιάλτη που βιώνουν. Και μάλιστα, με το πρόσχημα των «νεότερων στοιχείων» που δεν γνώριζε η ΑΑΔΕ (αλλά ούτε και ο υπόχρεος που έπρεπε να λάβει ενημέρωση για τα ποσά που έπρεπε να δηλώσει) υποθέσεις του 2014 δεν έχουν παραγραφεί ακόμα, και ας έχει περάσει μια δεκαετία από τότε!
Από φέτος πάντως δεν υπάρχει το «πάτημα» ότι ο πολίτης δεν ενημερώθηκε ποτέ, αφού η ΑΑΔΕ στέλνει πλέον τα μαζικά email, παρότι -τυπικά- δεν είναι δική της η υποχρέωση αλλά του φορέα μισθοδοσίας να ενημερώσει τον κάθε φορολογούμενο πολίτη για το τι στοιχεία αλλάζει ή στέλνει εκπρόθεσμα στη φορολογική διοίκηση.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί επιδεινώνεται το sell-off στις αγορές (πίνακες)
YΠΕΘΟ: 10.000 έλεγχοι καταγγελιών τον Ιούλιο σε αιγιαλό και παραλίες
Βάζουμε πάγο στο κρασί; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ