search icon

Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Ο νέος κωδικός στο Ε1 που θα σβήνει τεκμήρια και πρόστιμα στις αποδείξεις

Οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για να μειωθούν τα βάρη στους πληττόμενους

Ένας νέος ειδικός κωδικός σχεδιάζεται να προστεθεί φέτος στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με στόχο να προβλέπονται οι εξαιρέσεις πληττόμενων φορολογούμενων από τα τεκμήρια διαβίωσης και τις ποινές για όσους δεν συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Συγκεκριμένα, ο νέος κωδικός θα αφορά 4 κατηγορίες φορολογουμένων:

  1. Όσους ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
  2. Τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.
  3. Τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  4. Τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζει να προσθέσει έναν καινούργιο κωδικό στο βασικό έντυπο Ε1. Όσοι έχουν μπει σε αναστολή, όσοι έχουν υποστεί κλείσιμο της επιχείρησής τους ή όσοι έχουν χάσει εισόδημα από ενοίκια, θα εμφανίζονται αυτόματα ως πληττόμενοι.

Θα δικαιούνται με αυτόν τον τρόπο και το να μην πληρώσουν το πρόστιμο που κανονικά προβλέπει η νομοθεσία για όσους δεν έκαναν το 2020 ηλεκτρονικές πληρωμές μέχρι το όριο του 30% του εισοδήματός τους και να έχουν συγκεκριμένες εκπτώσεις ή απαλλαγές από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Για μισθωτούς του Δημοσίου και συνταξιούχους, δεν θα υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως τις ημέρες μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με τους θεσμούς. Τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το καθεστώς που θα ισχύσει για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από τα παρατεταμένα lockdown στην αγορά.

Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι όπως οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι αποφύγουν τη μέγγενη των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με το πέναλτι 22% στην περίπτωση που δεν έχουν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Το βέβαιο είναι ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι θα έχουν απαλλαγή από τα τεκμήρια, εφόσον δεν τους είχαν «πιάσει» μέσα στα προηγούμενα 2 χρόνια. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το εάν τελικά θα ισχύσει το ίδιο και για το πρόστιμο 22% που επιβάλλεται, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, σήμερα σε όσους δεν συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις ίσες με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματός τους.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν εντάσσονται σε κάποια από τις κατηγορίες που έχουν τεθεί σε ειδικό καθεστώς λόγω του Covid, θα εξακολουθήσουν και φέτος να βρίσκονται αντιμέτωποι με τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν ηλεκτρονικές δαπάνες που να καλύπτουν το 30% του εισοδήματός τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσουν το προβλεπόμενο από την ισχύουσα νομοθεσία πρόστιμο.

Δηλώσεις – Φόρος Εισοδήματος

Η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα.
Στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα και θα παραμείνει ανοικτή ακόμα και τον Αύγουστο. Δηλαδή, οι δηλώσεις που θα υποβληθούν τον Αύγουστο δεν θα θεωρηθούν εκπρόθεσμες.

Όσον αφορά την καταβολή του φόρου εισοδήματος, θα μπορεί και φέτος να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου ή να καταβληθεί διπλή τον Αύγουστο. Δηλαδή, όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση τον Αύγουστο, στα τέλη του ίδιου μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν και τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Όσοι από τους φορολογούμενους επιθυμούν να πληρώσουν το φόρο εφάπαξ, τότε θα κερδίσουν έκπτωση 3%.

Διαβάστε ακόμη: 

Η «δημοπρασία» του εφοπλιστή, τα… δανειάκια του Λογοθέτη (που, επιτέλους, έφυγαν) και η ένδοξη οδός Χούρι!

Επιστρεπτέα 7: Τέλος οι αιτήσεις – Μεγάλη Εβδομάδα οι πληρωμές

Airbnb: Kαι με καταγραφικό οθόνης οι έλεγχοι για αδήλωτες μισθώσεις

Exit mobile version