Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αποφάσισε να «βάλει γκάζια» στους ιθύνοντες των δημοσίων οργανισμών. Με το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 2.500 € στα φυσικά πρόσωπα που διοικούν τους οργανισμούς (για την ακρίβεια η λυπητερή θα έρχεται σε ομάδες υψηλά ιστάμενων κάθε οργανισμού από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο έως τον υπεύθυνο μισθοδοσίας οι οποίες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση). Τα πρόστιμα μάλιστα θα αυξάνονται 50€/επιπλέον ημέρα καθυστέρησης.
Τα πρόστιμα για λάθη στα στοιχεία θα είναι μικρότερα κι ανάλογα με την έκταση των λαθών. Και αυτά θα καθορίζονται στην υπουργική απόφαση.
Η «καμπάνα» θα αφορά ακόμη και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, σε περίπτωση που με ευθύνη της Αρχής, η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν ανοίξει στην καθορισμένη από το νόμο ημερομηνία.
Από το 2025 και μετά, οι κανόνες θα είναι προκαθορισμένοι, ενώ θα δίνονται επιπλέον κίνητρα ώστε οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τη δήλωσή τους άμεσα. Παράλληλα, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των λογιστών: η κατάργηση των παρατάσεων, επιτρέποντάς τους να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές, κάτι που έχουν στερηθεί για πολλά χρόνια.
Ετσι, από τις 16 Ιανουαρίου έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους εφεξής, όλοι οι φορείς του Δημοσίου που έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να τα ανεβάζουν έγκαιρα και χωρίς λάθη αφού πρώτα θα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους σε ένα ειδικό μητρώο. Σε αντίθετη περίπτωση, «τρέχει» το πρόστιμο και η ημερήσια προσαύξηση του.
Την ίδια στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να ορίσει από του χρόνου κι εφεξής ξεκάθαρα την περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων και να βάλει τέλος στις παρατάσεις – σιωπηρές ή επίσημες. Κάθε χρόνο η πλατφόρμα θα ανοίγει στις 15 Μαρτίου και θα μένει ανοιχτή έως τις 15 Ιουλίου. Ο φόρος εισοδήματος θα πληρώνεται σε 8 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου.
Ξεκάθαρο γίνεται επίσης και τι αλλάζει με την έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου:
-4% αν η δήλωση υποβληθεί στις πρώτες 45 λειτουργίας της εφαρμογής , δηλαδή μεταξύ 15 Μαρτίου και 30 Απριλίου
-3% αν η δήλωση γίνει τις επόμενες 45 ημέρες, δηλαδή μεταξύ 1ης Μαΐου και 15 Ιουνίου
-2% αν η δήλωση υποβληθεί τον τελευταίο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας , δηλαδή μεταξύ 16 Ιουνίου και 15 Ιουλίου
Οι κυρώσεις
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος ήταν τα λάθη και οι καθυστερήσεις στην αποστολή στοιχείων από τους φορείς προς την ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ή λανθασμένες εκκαθαρίσεις, που υποχρέωναν τους φορολογούμενους να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις.
Για την αποφυγή αυτών των καθυστερήσεων, θεσπίζονται κυρώσεις για τους διοικητές οργανισμών, υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου, γενικούς γραμματείς των Δήμων, καθώς και υπευθύνους μισθοδοσίας, σε περίπτωση που δεν αποστείλουν τα απαραίτητα δεδομένα στην ΑΑΔΕ έγκαιρα.
Ειδικότερα, δημιουργείται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και αφορά οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ. Τα δεδομένα αυτά αφορούν αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα και φόρους που έχουν παρακρατηθεί.
Σε περίπτωση μη έγκαιρης ή ανακριβούς αποστολής των στοιχείων, επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα υπεύθυνα άτομα. Το πρόστιμο αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Αν καθυστερήσει η ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.
Διαβάστε ακόμη
Οι ελληνικές τράπεζες στο ραντάρ των μεγάλων διεθνών οίκων
O παράδεισος των σπάνιων αρωμάτων βρίσκεται στο ξενοδοχείο King George
Χάρης Αντωνίου: Τα συμπεράσματα από το 7ο Global Maritime Forum στο Τόκιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα