search icon

Οικονομία

Φορολογία: Ποιες ελαφρύνσεις έρχονται για τη μεσαία τάξη τη διετία 2026-2027 

Οι αλλαγές που προωθούνται από τον Ιανουάριο του νέου έτους - Τα νέα ψηφιακά εργαλεία

Η μεσαία τάξη και ειδικά οι μισθωτοί με μεσαία εισοδήματα έχουν δει μεν φορολογικές μειώσεις, ωστόσο «μπορούμε να είμαστε ακόμη πιο προσηλωμένοι στην ελάφρυνσή τους έως το 2027», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑ∆Ε για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Εάν έχουμε σταθερή υπεραπόδοση από διαρθρωτικά μέτρα μπορούμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, είπε ο κ. Μητσοτάκης, και να πείσουμε την Ε.Ε. ότι τα μέτρα αυτά αποδίδουν μόνιμα, σύμφωνα με την Καθημερινή.

«Η Ελλάδα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, μειώνει το χρέος, έχει τριπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μειώνει τους φόρους. Αν δείτε τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης, θα δείτε υπερβάσεις δημοσιονομικών στόχων, καθεστώς δημοσιονομικής εποπτείας και ταυτόχρονα αύξηση φόρων. Αυτό που έχουμε πετύχει είναι ιδιαίτερο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και είναι η δικαίωση της φορολογικής μας πολιτικής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ολα αυτά βέβαια είναι αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν το 2024 για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τα οποία απέφεραν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την εξυπηρέτηση που πολίτη συνεχίζονται και το 2025.

Οι αλλαγές που προωθούνται από τον Ιανουάριο του νέου έτους είναι:

Ηλεκτρονική τιμολόγηση, ψηφιακό πελατολόγιο, καθολική δήλωση των εσόδων – εξόδων μιας επιχείρησης στο MYDATA και ψηφιακό δελτίο αποστολής.

Παράλληλα θα τεθούν σε λειτουργία και ειδικές εφαρμογές μέσω κινητών τηλεφώνων για επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι θα μπορούν να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά, όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα MYDATA.

Επίσης ενεργοποιείται το προσεχές διάστημα μία νέα κοινή επιχειρησιακή μονάδα για φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις, που θα χειρίζεται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου στο πεδίο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ΑΑ∆Ε. Η νέα μονάδα θα φέρει την ονομασία ∆υνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (∆ΕΟΣ).

Τα νέα ψηφιακά εργαλεία

• Καθολική δήλωση των εσόδων – εξόδων μιας επιχείρησης στο MYDATA από 1η Ιανουαρίου 2025. Παράλληλα τίθεται σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2024 η νέα εφαρμογή mydataapp, που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα MYDATA μέσω smartphone ή tablet.

Εναρξη λειτουργίας του ψηφιακού πελατολογίου τον Ιανουάριο του 2025. Το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑ∆Ε σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το ψηφιακό πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.

Εναρξη της υποχρεωτικής εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής στις αρχές του 2025. Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα MYDATA. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα τού υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια.

• Καθολική επέκταση του ηλεκτρονικού τιμολογίου. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο είναι ήδη στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική του χρήση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Προηγουμένως αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχος είναι η σημαντική αυτή δράση να ξεκινήσει εντός του 2ου εξαμήνου του επομένου έτους.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι «όσο περισσότερο ψηφιοποιούμε τη φορολογική διοίκηση, τόσο βελτιώνουμε την εξυπηρέτηση του πολίτη και ενισχύουμε τη φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη. Και όσο υιοθετούμε σύγχρονες φορολογικές πολιτικές τόσο μπορούμε να ενισχύουμε τελικά την κοινωνική πολιτική ή και να περιορίζουμε τη φορολογία για όλους τους πολίτες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους. Eιδικά στο κομμάτι της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ποτέ ξανά στη σύγχρονη οικονομική ιστορία του τόπου δεν είχαμε τόσο συγκροτημένη πολιτική, αλλά και τόσο χειροπιαστά αποτελέσματα».

Διαβάστε ακόμη

Κοινή παρέμβαση Νάγκελ – Βιλερουά Ντε Γκαλό: Μεταρρυθμίσεις και περισσότερη Ευρώπη για να αντιμετωπιστεί η απειλή Τραμπ

Πυρηνικός πόλεμος: Πώς θα προετοιμαστείτε και πώς θα μείνετε ασφαλείς – Σύντομος οδηγός επιβίωσης

Το rebranding της Jaguar τρώει «πολύ ξύλο» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version