«Παράθυρο» για νέες φοροελαφρύνσεις συνολικού ύψους έως 2,4 δισ. ευρώ και πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες έως 600 εκατ. ευρώ το 2021 άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας χθες στην Ουάσιγκτον τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναφορικά με την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί εφόσον μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Κατά τη συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και στην ομιλία του στο Atlantic Council ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα», τα οποία «ανήκουν σε μια άλλη εποχή, όταν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση», αλλά προχώρησε ακόμα πιο πέρα: αποκάλυψε πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη μείωσή τους. «Το 80% θα κατευθυνθεί στη μείωση των φόρων και το 20% στη μείωση της φτώχειας και για κοινωνικές ανάγκες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο κοινό του Atlantic Council.
Όπως έχουν αναφέρει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στόχος είναι να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 στο 2%-2,5% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% του ΑΕΠ σήμερα. Έτσι, ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει, εφόσον εγκριθεί το ελληνικό αίτημα, θα ανέλθει στο 1%-1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 2-3 δισ. ευρώ. Με βάση την αναλογία 80%-20% που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης:
– Ο δημοσιονομικός χώρος που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για φοροελαφρύνσεις θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,6 και 2,4 δισ. ευρώ. Το εύρος αυτό επιτρέπει την ταχύτερη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την πλήρη κατάργησή της εντός της τετραετίας), για την οποία τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν κάθε χρόνο 1,2 δισ. ευρώ. Άλλες πιθανές πρόσθετες φοροελαφρύνσεις περιλαμβάνουν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (το οποίο επίσης η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει έως το τέλος της τετραετίας) και τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
- Το περιθώριο που θα προκύψει για πρόσθετες στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες θα ανέλθει στα 400-600 εκατ. ευρώ.
- Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και, κυρίως, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων της χώρας και των αγορών μετά τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης υπέρ της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Πιστεύω ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την κ. Γκεοργκίεβα. Σημείωσε ακόμα πως «δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο, αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία».
- Το ιδιαιτέρως θετικό είναι ότι τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσο και η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ απένειμαν εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό για την πορεία της οικονομίας. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή τα αποτελούν μια τεράστια επιτυχία», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ η κ. Γκεοργκίεβα επισήμανε ότι οι τελευταίοι μήνες (δηλαδή, οι μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου) αποτελούν το πλέον επιτυχημένο κομμάτι της συνεργασίας Ελλάδας-ΔΝΤ.