search icon

Οικονομία

Φοροδιαφυγή: Οι «προνομιούχοι» που γλιτώνουν με πρόστιμα αντί λουκέτου

Γιατροί, δικηγόροι, ξενοδοχεία και μέχρι… γραφεία τελετών - Το σκεπτικό της απόφασης, τα κριτήρια και τα νέα δεδομέμα

Με βαρύ χρηματικό πρόστιμο για αποδείξεις που δεν έκοψαν θα τιμωρούνται στο εξής 15 κλάδοι και ειδικότητες της αγοράς αντί για το «λουκέτο» 48 ωρών που επιβάλλεται από εφοριακούς ελεγκτές, όταν βεβαιώνουν παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, διευρύνεται ο κύκλος των επαγγελματιών και επιχειρήσεων που θα γλιτώνουν την αναστολή λειτουργίας, καταβάλλοντας όμως πρόστιμα πολλαπλάσια από αυτά που πληρώνουν οι υπόλοιποι, με βάση το «ποινολόγιο» της Εφορίας.

Με τα νέα δεδομένα, στο εξής και τα γραφεία τελετών, οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων, τα υποθηκοφυλακεία, τα συμβολαιογραφεία και τα φαρμακεία στα χωριά και κωμοπόλεις, θα υφίστανται πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ, αλλά θα παραμένουν ανοικτά και θα συνεχίζουν να λειτουργούν εάν εντοπιστούν να μην έχουν εκδώσει πάνω από 10 αποδείξεις ή να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις αξίας 500 ευρώ και άνω.

Το κριτήριο για τη διάκριση αυτή είναι η ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου, ειδικά δε ευπαθών ομάδων ή κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών κτλ, οι οποίοι χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, μπορεί να υποστούν άδικα μεγάλη ταλαιπωρία λόγω της ποινής που σε βάρος του φοροφυγά επιχειρηματία.

Πώς γίνεται αυτό;

Η προσωρινή διακοπή λειτουργίας μιας επιχείρησης που πιάνεται να φοροδιαφεύγει, είναι επώδυνο μέτρο όχι μόνον για τον ιδιοκτήτη της που διαπομπεύεται και χάνει έσοδα και τη θέση του στην αγορά, αλλά κάποιες φορές και για ανθρώπους – πελάτες της που έχουν απόλυτη ανάγκη τις υπηρεσίες της, αλλά τις στερούνται αν η επιχείρηση κλείσει.

Για παράδειγμα, αν ένα ξενοδοχείο έκλεινε αιφνιδιαστικά λόγω φοροδιαφυγής, θα έπρεπε οι τουρίστες που διέμεναν σε αυτό να ψάχνουν να κοιμηθούν αλλού το βράδυ. Δεν είναι το ίδιο συνεπώς, π.χ. με ένα μπαρ της ίδιας περιοχής, όπου οι θαμώνες του θα πρέπει να αλλάξουν στέκι για να πιουν το ποτό τους, αν αυτό κλείσει για κάποιες μέρες.

Ακόμα χειρότερα, αν σε ένα γηροκομείο ή ιδιωτική κλινική έπρεπε να επιβληθεί αναγκαστικό «λουκέτο», το πλήγμα θα ήταν ίσως και εξοντωτικό για τους τροφίμους τους.

Με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη ή δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις κοντά τους, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών να βάλει «νερό στο κρασί του» και να επιτρέψει σε μια σειρά δραστηριοτήτων να μη σταματούν τη λειτουργία τους. Αλλά τους επιβάλλει ταυτόχρονα να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν πρόστιμα.

Με τη νέα απόφαση Βεσυρόπουλου – Πιτσιλή εμπλουτίζεται ο κατάλογος των κλάδων και ειδικοτήτων που στο εξής θα γλιτώνουν την αναστολή λειτουργίας, επειδή αλλιώς οι πελάτες τους θα ταλαιπωρηθούν σοβαρά. Και οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

1. Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων, αλλά και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

2. Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

3. Κλινικές ή θεραπευτήρια.

4. Οίκοι ευγηρίας.

5. Άλλα καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.

6. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί και πάσης φύσεως δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.

7. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα – κατοικίες.

8. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).

9. Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.

10. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

11. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.

12. Γραφεία τελετών.

13. Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.

14. Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.

15. Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής που εδρεύουν σε Δήμους ή σε κοινότητες Δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων Δήμων, με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

Το πρόστιμο για αυτούς ξεκινάει από 1.000 έως 2.500 ευρώ εφόσον κατά τη διάρκεια επιτόπιων φορολογικών ελέγχων διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί ή έχουν εκδοθεί ανακριβώς περισσότερες από 10 αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή άλλα παραστατικά πώλησης ή εφόσον η συνολική αξία συναλλαγών που αποκρύπτεται εξαιτίας της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια νέου ελέγχου διαπιστωθούν και πάλι φορολογικές παραβάσεις, τότε τα πρόστιμα θα αυξάνονται σε 2.500 έως 5.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

«Μάχη» για τη μεζονέτα της Κ. Ζηρίδη στην Κηφισιά

Η Τράπεζα Πειραιώς πουλάει την DORY και «ζορίζει» την εθελουσία, τα funds σφάζονται στην ποδιά της PQH, έτοιμο το πρώτο εργοτάξιο για τη γραμμή 4 και τα νέα αφεντικά της Jetoil που παλεύουν με τα χρέη 

Cerved: Πίσω στο 2017 οι μισθώσεις τύπου «Airbnb» στην Αθήνα λόγω πανδημίας

 

 

Exit mobile version