search icon

Οικονομία

Φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις: Ποιοι απαλλάσσονται για εισόδημα, ακίνητα, ΦΠΑ, κατανάλωση και ειδικά τέλη

Την τελευταία τετραετία προστέθηκαν στη λίστα των απαλλαγών και εκπτώσεων 245 νέες ρυθμίσεις με το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό να έχει αυξηθεί κατά 6,6 δισ. ευρώ

Το συνολικό κόστος των φορολοαπαλλαγών διαμορφώθηκε στα 15,5 δισ. ευρώ από 12,88 δισ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο έτος με τον αριθμό τους να αυξάνεται στις 1064 από 1047.

Οι υψηλότερες απώλειες στα έσοδα του δημοσίου από τις απαλλαγές των επιχειρήσεων από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ) μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών καθώς και η θέσπιση νέων ειδικών εξαιρέσεων και εκπτώσεων κυρίως την περίοδο της πανδημίας συνέβαλαν στο να «φουσκώσει» το κόστος.

Τα στοιχεία για τις φορολογικές δαπάνες που κατατέθηκαν στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό δείχνουν ότι τη «μερίδα του λέοντος» στις φοροαπαλλαγές έχουν η φορολογία ακινήτων με 5,5 δισ. ευρώ και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με 5,39 δισ. ευρώ ενώ το κόστος του δημοσίου από τις εξαιρέσεις στον ΕΦΑ που έχουν 10.113 επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ φθάνοντας στα 5,3 δισ. ευρώ από ήταν 3,7 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην άνοδο της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που απαλλάχθηκε από το φόρο που επιβάλλεται με συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Την τελευταία τετραετία προστέθηκαν στη λίστα των απαλλαγών και εκπτώσεων 245 νέες ρυθμίσεις με το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό να έχει αυξηθεί κατά 6,6 δισ. ευρώ καθώς από 8,96 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2019 έφθασε σε 15,55 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2023. Η αύξηση προέρχεται από τις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν την περίοδο της πανδημίας για τη στήριξη των εργαζόμενων, επαγγελματιών, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων (αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, απαλλαγή από εισφορά αλληλεγγύης, «κουρεμένα» ενοίκια και τεκμήρια, επιστρεπτέες προκαταβολές) καθώς και σε νέες φοροελαφρύνσεις που προστέθηκαν στη λίστα τα τελευταία χρόνια όπως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές στα 800.000 ευρώ, οι μειώσεις φόρου στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, οι απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος, εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ κ.ά.

Τι συστήνει ο διοικητής της ΤτΕ

Πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας συνέστησε στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην αξιολόγηση των φοροαπαλλαγών για να διαπιστωθεί εάν «ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους πλέον ευάλωτους». Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο αποκλείει κατηγορηματικά αλλαγές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών που αποτελούν το 25% των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο «χάρτης» των φοροαπαλλαγών διαμορφώνεται ως εξής:

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Βγείτε long στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα – Η Fitch θα δώσει επενδυτική βαθμίδα

Guardian: Πώς ο βασιλιάς Κάρολος γιγαντώνει την αυτοκρατορία των ακινήτων του με χρήματα από νεκρούς

Έφυγε ο «Alexis, έρχεται ο «Oliver» με πτώση θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version