search icon

Οικονομία

Φόβος και τρόμος για τα κρυμμένα «κάτω από το χαλί» αναδρομικά των δικαστηρίων

Για το ύψος των αναδρομικών η κυβέρνηση κρύβει τα χαρτιά της - «Ασκήσεις επί χάρτου» με Κυπριακό μοντέλο για προστασία της  α΄κατοικίας - Σκέψεις για «κούρεμα» οφειλών, με επιδότηση δόσεων δανείων και προστασία της α΄κατοικίας από πλειστηριασμούς -  Τα ακριβή όρια και κριτήρια θα καθοριστούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες

Του Κωστή Πλάντζου

«Κόκκινο πανί» αποδεικνύονται για τους θεσμούς οι δικαστικές αποφάσεις που επιδικάζουν αναδρομικά και καταργούν μνημονιακές περικοπές. Η συζήτηση αυτή «φούντωσε» από την εναρκτήρια συνάντηση που είχαν χθες οι απεσταλμένοι των δανειστών με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Δραγασάκη, θυμίζοντας εποχές διαπραγματεύσεων στο Χίλτον, παρά την γενική διάθεση των δανειστών να μην ανοίξουν μέτωπα κατά την 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση –δεδομένης της «συνθηκολόγησης» Βρυξελλών κι Αθήνας ενόψει ευρωεκλογών.

Οι επικεφαλής των Θεσμών ζήτησαν εχθές ενημέρωση και εξηγήσεις για το ποιες άλλες δικαστικές αποφάσεις αναμένονται και το ύψος των επαπειλούμενων αναδρομικών που μπορεί να προκύψουν, τόσο για περικοπές στις παλαιές συντάξεις που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές από το 2015 ήδη, αλλά και για τον 13ο και 14ο μισθό και σύνταξη που αναμένονται να εκδοθούν, καθώς για την τύχη του Νόμου Κατρούγκαλου. Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα, κατά την 2ηημέρα επαφών που διεξάγονται στο υπουργείο Δικαισύνης, όπου η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου και ο κύριος Τσακαλώτος αναμένεται να καθησυχάσουν τους δανειστές πως ο νόμος Κατρούγκαλου «αντέχει» και βάζει «φρένο» στα αναδρομικά από τα μέσα του 2016 και μετά, ενώ τα όποια αναδρομικά σχεδιάζεται να δοθούν τμηματικά σε βάθο ετών και να επιμεριστούν ομαλά.

Για το ύψος των αναδρομικών η κυβέρνηση κρύβει τα χαρτιά της και -εχθές τουλάχιστον- ο κύριος Τσακαλώτος δεν ανέφερε καν την εκτίμηση της κυρίας Αχτσιόγλου που δημοσίως έχει δηλώσει ότι «μόνον οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015 ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ ανά έτος». Άλλα 1,6 δισ. ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται αρμοδίως και το κόστος καταβολής δώρων στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους από τα 2019 και εφεξής, χωρίς καν να συνυπολογιστούν  τα αναδρομικά περασμένων ετών.

Ωστόσο στις εκθέσεις τους οι θεσμοί υπολόγιζαν το συνολικό κόστος για καταβολή όλων των αναδρομικών σε 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ –αξιώνοντας μάλιστα να ληφθούν και έκτακτα μέτρα αναπλήρωσής τους- και αρχίζουν πλέον να πιέζουν από τον φόβο δημοσιονομικού εκτροχιασμού πριν καν την διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

«Κόκκινη γραμμή» και τα κόκκινα δάνεια

Ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων μπαίνουν σήμερα και αύριο η συζήτηση για κατώτατο μισθό, η προεκλογική παροχολογία, η νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών, αλλά και η προστασία της α΄κατοικίας.

Από χθες η κυβέρνηση παρουσίασε στους επικεφαλής των θεσμών το σχέδιό της για ένα τον νέο «νόμο Κατσέλη», με βάση την εμπειρία από το κυπριακό μοντέλο.

Περιορίστηκε όμως σε «ασκήσεις επί χάρτου» και μία γενική παρουσίαση του σχεδίου αποτυπωμένο σε 1 φύλλο χαρτί, χωρίς καμία αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς. Από πλευράς τους όμως οι θεσμοί είχαν έτοιμο ερωτηματολόγιο με πάνω από μια ντουζίνα ερωτήσεις προς την κυβέρνηση. Έδειξαν έτσι, και πριν καν μπουν ακόμα στη συζήτηση συγκεκριμένων αριθμών, ότι θα φιλτράρουν διπλά τις κυβερνητικές προτάσεις.

Η ιδέα πάντως έγκειται σε ένα «κούρεμα» οφειλών, με επιδότηση δόσεων δανείων και προστασία της α΄ κατοικίας (και μόνον) από πλειστηριασμούς.  Τα ακριβή όρια και κριτήρια όμως θα καθοριστούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, αφού πρώτα συμβούν τα εξής

– οι τράπεζες θα δώσουν στοιχεία σε 10 ημέρες για το πόσοι μπορούν να επιδοτηθούν με βάση το κονδύλι των 150- 200 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί.
– οι πιθανοί δικαιούχοι θα καταταγούν με βάση την εκτίμηση για το ύψος της περιουσίας τους. Η κυβέρνηση προτείνει να ληφθεί υπόψιν η εμπορική και όχι η αντικειμενική αξία των ακινήτων, αν και αυτό υπόκειται σε αμφισβητησεις και αναθεωρήσεις επειδή η αντικειμενικές αποτελούν πιο σταθερή βάση υπολογισμού.
– στη συνέχεια η κατάταξη θα συγκριθεί με το εισόδημα που δηλώνουν οι δανειολήπτες (νοικοκυριά) στην εφορία
– με βάση τα παραπάνω θα καθοριστεί το ύψος του εισοδήματος αλλά και της περιουσίας, με το οποίο καλύπτεται ο αριθμός των δικαιούχων που μπορούν να επιδοτηθούν.
– το όριο αυτό δεν θα ισχύει μόνο για την επιδότηση, αλλά θα είναι ίδιο και για την προστασία από πλειστηριασμό (αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης) όταν υποβάλει κανείς την αίτηση εξωδικαστικά.

«Καραμπόλα»

Όσο παραμένει όμως η εκκρεμότητα, “παγώνουν” προσωρινά οι συζητήσεις και για το σετγαστικό επίδομα αλλά και για τις 120 δόσεις σε ταμεία- εφορίες, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Exit mobile version