Oι ασθενέστερες προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης θα επιβραδύνουν, αλλά δεν θα αντιστρέψουν, τη μεταπανδημική δημοσιονομική ανάκαμψη του μπλοκ σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, αναφέρει η Fitch Ratings. «Εξακολουθούμε να προβλέπουμε μικρότερα ελλείμματα σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης το 2022, εν μέρει λόγω της περσινής υπεραπόδοσης, αλλά αναμένουμε ότι τα επικαιροποιημένα προγράμματα σταθερότητας τους θα παρουσιάζουν πιο αργές στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης ως απάντηση στη σύγκρουση στην Ουκρανία», εξηγεί η Fitch.
Για την Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη κατά 0,57%. Για τον πληθωρισμό εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 4%.
«Μειώσαμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2022 κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε 3%, ώστε να αντανακλάται η υψηλή έκθεση στο ενεργειακό σοκ και η απότομη αύξηση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου της Ευρωζώνης, η οποία θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πληθωρισμό και τα πραγματικά εισοδήματα. Από τις μεγαλύτερες οικονομίες, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ιδιαίτερα υψηλή έκθεση στη ρωσική ενέργεια- μειώσαμε τις προβλέψεις για την ανάπτυξή τους κατά 1,9 και 1,6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα», εξηγεί ο οίκος.
«Αυξήσαμε απότομα τις προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό. Με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται περισσότερο από 30% ετησίως το Φεβρουάριο του 2022, προσθέτοντας πιέσεις στο κόστος εισροών, και τις τιμές των τροφίμων να ανεβαίνουν επίσης, προβλέπουμε τώρα ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,0% φέτος, από 2,6% τον Δεκέμβριο του 2021. Οι πανευρωπαϊκές προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο – το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας της ευρωζώνης – θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα», εξηγεί η Fitch.
Οι ευρωπαϊκές αρχές ανταποκρίνονται στο πληθωριστικό σοκ με δημοσιονομικά μέτρα που αρχικά επικεντρώνονται στην προστασία των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας. Εάν η κρίση επιμείνει, θα αναμέναμε μέτρα ευρύτερης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών περικοπών. Η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας θα έχει επίσης δημοσιονομικό κόστος μέσω της προσφυγικής κρίσης και των αμυντικών δαπανών. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια απότομη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ. Η Ιταλία σχεδιάζει να επιτύχει τον στόχο πιο σταδιακά, μέχρι το 2028.
Αυτές οι πρόσθετες πιέσεις πρόκειται να επιβραδύνουν τη δημοσιονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης. Ωστόσο, η υπεραπόδοση το 2021, που οφείλεται στην αύξηση των εσόδων, παρέχει κάποιο μαξιλάρι για την αντιμετώπιση των υψηλότερων δαπανών φέτος χωρίς σημαντικές αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στόχων. Ως αποτέλεσμα, οι πιο πρόσφατες προβλέψεις μας για το έλλειμμα του 2022 στο Sovereign Data Comparator του Μαρτίου δεν έχουν αλλάξει πολύ από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου 2021.
Διαβάστε ακόμη
Ακόμη και πάνω από 25 ευρώ ανά τ.μ. το ενοίκιο σε καινούρια «πράσινα» γραφεία στην Αθήνα
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Λύση για τους 20.000 εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες