search icon

Οικονομία

Fitch: Επιβεβαίωσε το «ΒΒ» της Ελλάδας – Σταθερό το outlook

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,2% το 2020, ενώ αναμένει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια

Την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο «ΒΒ» και σταθερό outlook επιβεβαίωσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλή εισοδήματος, που ξεπερνά κατά πολύ τόσο τις χώρες με αξιολόγηση ΒΒ όσο και αυτές με ΒΒΒ, καθώς και τα επίπεδα διακυβέρνησης, που ξεπερνούν χώρες με αντίστοιχη αξιολόγηση.

Οι αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν αδύναμες μεσοπρόθεσμα, τα κόκκινα δάνεια διαμορφώνονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα στον τραπεζικό κλάδο ενώ η χώρα εμφανίζει πολύ υψηλά επίπεδα κυβερνητικού και εξωτερικού χρέους.

Στο μέτωπο της οικονομίας, όπως επισημαίνει ο Οίκος Fitch, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,2% σε ετήσια βάση κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020, λόγω της ιδιαίτερα απότομης πτώση των εξαγωγών κατά περίπου 25%, και κυρίως λόγω των πολύ μειωμένων τουριστικών αφίξεων.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,2% το 2020, ενώ αναμένει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια, με βάση την υπόθεση της σημαντικής υποχώρησης της πανδημικής κρίσης μετά την ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού και την απορρόφηση των πόρων που διατίθενται στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Το σταθερό outlook αντανακλά το επίπεδο εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ακόμη και μετά το ισχυρό σοκ σε οικονομία και τα οικονομικά του δημοσίου από την πανδημία της covid 19.

Τα μέτρα στήριξης και ο προϋπολογισμός

Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης στην οικονομία λόγω της επίδρασης της πανδημίας, μεταξύ των οποίων φοροελαφρύνσεις και εγγυήσεις που δεν επηρεάζουν άμεσα τις μετρήσεις των δημόσιων οικονομικών, εκτιμάται στα 24 δισ. το 2020 και στα 7,5 δισ. το 2021 (συνολικά 17% του ΑΕΠ 2019).

Ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει τον περιορισμό των μέτρων στήριξης αλλά και φοροελαφρύνσεις της τάξεως του 0,8% του ΑΕΠ. Ο συνδυασμός των μέτρων στήριξης, της περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας και των αυτόματων σταθεροποιητών δείχνουν ότι το χρέος γενικής κυβέρνησης θα οδηγηθεί, από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019 σε εκτιμώμενο έλλειμμα 9,3% το 2020. Η οικονομική ανάκαμψη της επόμενης διετίας θα οδηγήσει το έλλειμμα στο 7,2% φέτος και στο 2,6% το 2022.

Το προφίλ του χρέους

Το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει πολύ υψηλό για παρατεταμένη περίοδο, αλλά υπάρχουν παράγοντες μετριασμού που στηρίζουν την βιωσιμότητά του. Υπάρχει ουσιαστικό μαξιλάρι ρευστότητας (20% του ΑΕΠ περίπου) και μπορεί να καλύψει έκτακτες ανάγκες δαπανών. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι χαμηλό, το πρόγραμμα αποπληρωμών μέτριο και η μέση ωρίμανση (γύρω στα 20 χρόνια) είναι από τα καλύτερα μεταξύ όλων των κρατών που παρακολουθεί η Fitch, μετριάζοντας έτσι τον κίνδυνο μιας αύξησης των επιτοκίων.

Επιπλέον, και πιο σημαντικό κατά τον οίκο, η ΕΚΤ έχει περιλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων με αντίθεση με προηγούμενες περιόδους. Το PEPP έχει εύρος 1,85 τρισ. ευρώ και με βάση το κεφαλαιακό κλειδί (σ.σ. το ποσοστό συμμετοχής της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας) επιτρέπει αγορές ελληνικών τίτλων από το ευρωσύστημα ύψους 37 δισ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά.

Το γεγονός προσφέρει επιπρόσθετη πηγή κεφαλαιακής ευελιξίας και θα συνεχίσει να συνεισφέρει στο να μείνει το κόστος εξυπηρέτησης διαχειρίσιμο, τονίζει ο οίκος. Το 2020 η Ελλάδα εξέδωσε (ή επαναλανσάρισε) τίτλους 12 δισ. ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια (1,2% για 10 ετές τον Οκτώβριο).

Ελλειμμα και χρέος

Η μεγάλη μείωση στις αφίξεις τουριστών είχε τεράστια επίπτωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ο οίκος εκτιμά ότι το έλλειμμα διευρύνθηκε από το 1,5% το 2019 στο 7,2% πέρυσι. Η Fitch αναμένει σταδιακή μείωση του ελλείμματος την επόμενη διετία, προβλέποντας ότι θα διαμορφωθεί στο 5,7% το 2022.

Το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε περαιτέρω στο 154,3% του ΑΕΠ το 2020, παραμένοντας πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα των χωρών με αξιολόγηση ΒΒ. Τα ρίσκα που προκύπτουν από την υπερχρέωση της χώρας περιορίζονται από το μεγάλο μέρος χρέους που οφείλεται στον επίσημο τομέα και την μικρή εξάρτηση από τις συνθήκες στις αγορές.

Διαβάστε περισσότερα

Δεξαμενόπλοια: Οι εφοπλιστές πληρώνουν… κι από την τσέπη τους!

ΟΠΑΠ: Ανοίγουν τα πρακτορεία από την 1η Φεβρουαρίου

Δεν έχασε μόνο την Προεδρία: Τεράστια η ζημιά στην αυτοκρατορία ακινήτων του Τραμπ

Exit mobile version